Aktivister blokerer franske veje i Macron-protest

"De Gule Vestes Bevægelse" blokerede lørdag mange af Frankrigs landeveje, motorveje og broer i protest mod stigende priser på benzin. Protesterne er vendt mod præsident Emmanuel Macrons reformer.

Aktivister blokerer franske veje i Macron-protest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En bilist påkørte og dræbte ved et uheld en kvindelig demonstrant i Savoie. Mindst 227 andre er kvæstet.

Mange af Frankrigs landeveje, motorveje og broer blev lørdag blokeret ved protestaktioner, der er rettet mod stigende priser på benzin.

Protesterne, der finder sted på mindst 1000 lokaliteter rundt om i Frankrig, er navnlig vendt mod præsident Emmanuel Macrons reformer. Præsidenten bliver af mange beskyldt for at svigte "de små i samfundet".

Indenrigsministeriet vurderer lørdag aften, at 283.000 mennesker deltog i den landsdækkende protest.

Lørdag formiddag blev regionen Savoie ramt af en dødsulykke, da en bilist påkørte og dræbte en kvindelig demonstrant.

- Det var et uheld, siger den franske indenrigsminister, Christophe Castaner.

Ministeren forklarer ifølge Reuters, at bilisten gik i panik, da demonstranter omringede hendes bil. Hun trådte på speederen og ramte en kvinde, som blev dræbt.

Andre steder i landet blev snesevis af aktivister påkørt, da bilister forsøgte at køre udenom de afspærringer, de havde stillet op.

Samlet set meldes mindst 227 kvæstet forskellige steder i Frankrig.

Lørdagens aktioner udføres af "De Gule Vestes Bevægelse", som har fået navn efter de jakker, som aktivisterne bærer for at være sikre på at blive set, når de blokerer vejnettet.

Bevægelsen opstod på sociale medier i sidste måned. Her blev der opfordret til masseblokader på grund af udbredt vrede over nye afgifter på benzin, som skal bidrage til at nedbringe forureningen.

Utilfredsheden er især stærk i mindre byer og landområder, hvor den offentlige transport er mangelfuld.

- Ingen tænker på dem, der bor i byernes udkant, i provinserne og i landområderne, siger Priscillia Ludosky, som leder en forretning i en Paris-forstad.

Hun har taget initiativ til indsamling af flere end 850.000 underskrifter på en protest mod prisstigningerne.

- De siger, at vi skal bruge alternativ transport, men det er simpelthen ikke muligt. Man har ikke andet valg end at betale, siger hun.

Politiske iagttagere siger, at aktionen lørdag samtidig er et udtryk for en udbredt frustration over faldende realløn under Macron. Han har lovet gennemgribende økonomiske reformer, der skal genskabe tilliden til regeringen og den politiske ledelse.

Men kritikere siger, at præsidenten rammer de fattige og provinserne, mens de velhavende nyder godt af skattelettelser.

Macron talte selv tidligere på ugen om, at det ikke var lykkedes for ham at forsone den franske befolkning med deres politiske ledere.

En meningsmåling fra Elabe-instituttet i denne uge viste, at 73 procent af vælgerne støtter "De Gule Veste", mens 70 procent ønsker at få ophævet de nye afgifter på benzin.

Aktivister blokerer franske veje i Macron-protest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce