Mor til syge børn bønfalder andre forældre: Sig ja til vaccination

Pitsi Cortzen er mor til tre børn, som alle er ramt af tuberkulose. Sygdommen har tæret hårdt på familien, og Pitsi Cortzen har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Foto: Mette Mørk

Mor til syge børn bønfalder andre forældre: Sig ja til vaccination

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pitsi Cortzen er mor til tre børn, som alle i december blev ramt af tuberkulose. Sygdommen har ramt familien hårdt, og Pitsi Cortzen kæmper dagligt. - Få jeres børn vaccineret, lyder hendes råd til andre forældre.

I december 2017 kunne Søndermarksskolen i Vejle fortælle at en elev i 7. klasse var smittet med tuberkulose og det sammen gjaldt elevens yngre bror i børnehaven Solsikkegård. I alt tre søskende var smittet med sygdommen, og siden har familien brugt mange timer på Kolding sygehus.

For moren til de tre børn, Pitsi Cortzen har sygdommen betydet, at hun har været nødt til at droppe ud af sit VUC-forløb, og hverdagen er efterhånden svær at få til at hænge sammen. Samtidig har sagen fået hende til at komme med et vigtigt opråb til andre forældre: Få jeres børn vaccineret.

- Jeg kunne ikke vaccinere mine børn mod det her, men mange forældre takker nej til andre vacciner og det kan koste dem dyrt. Som mor er det forfærdeligt at se sine børn så syge, siger Pitsi Cortzen.

Jeg skal tvinge ham til at tage medicinen og nærmest holde ham fast. Han græder altid, og det gør ondt på mig.
Pitsi Cortzen, mor til børn med tuberkulose

Rask om et halvt år

- Sygdomsforløbet har ramt mig rigtig hårdt. Vi er hele tiden indlagt på Kolding Sygehus, og jeg har derfor har ikke tid til at passe min skole, så jeg har været nødt til at droppe ud, fortæller hun.

Pitsi Cortzens yngste barn er kun tre år, og han hårdt ramt af tuberkulosen. Fordi han er så lille, har han svært ved at tage medicinen og det er noget, som er frustrerende for familien.

- Jeg skal tvinge ham til at tage medicinen og nærmest holde ham fast. Han græder altid, og det gør ondt på mig, fortæller Pitsi Cortzen.

- Hans tuberkulose har spredt sig og lægerne frygter det har spredt sig til hjernen. Det er uhyggeligt at opleve. Han er ofte indlagt, så vi tilbringer rigtig meget tid på sygehuset, tilføjer Pitsi Cortzen.

Børnene er sandsynligvis blevet smittet af en ven til børnenes bedstefar. Familien kommer fra Grønland, hvor tuberkulose-smittefaren er større, og derfor er Pitsi Cortzen ked af, at hendes børn ikke er blevet tilbudt vaccine mod sygdommen.

I Danmark vaccinerer man ikke længere mod tuberkulose, da sygdommen kun sjældent optræder her.

Bønfalder andre forældre

Pitsi Cortzens datter på 11 bliver ifølge lægerne erklæret helt rask om et par måneder, mens den ældste søn på 13 år formentlig først kan blive erklæret helt fri for sygdommen om seks måneder. Ingen af børnene smitter, men de skal modtage medicinisk behandling i månederne fremover.

For Pitsi Cortzen betyder den yngste søns mange indlæggelser og det lange sygdomsforløb, at hun først kan begynde i skole igen til august og det vil gå ud over familiens økonomi.

- Fordi jeg ikke kan gå i skole, er jeg blevet sendt i jobaktivering, hvor man kræver jeg begynder at arbejde ude i en skov. Men det kan jeg jo ikke. Hvis jeg ikke kan gå i skole, kan jeg heller ikke arbejde. Jeg bruger jo næsten alle timer på Kolding Sygehus, siger Pitsi Cortzen.

Pitsi Cortzen håber, at hun ved at stå frem og fortælle sin historie, kan få andre forældre til at takke ja til de vacciner, de får tilbudt til deres børn, så de ikke risikerer at ende i samme situation som hende selv.

Pitsi Cortzen håber for sig selv, at den tunge byrde hun føler på sine skuldre, snart kan blive løftet, så hun igen kan begynde at se fremad.

Mor til syge børn bønfalder andre forældre: Sig ja til vaccination

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce