Mor og far er på SU: Sådan lever familie på fem for 8-900 kroner om ugen

Børnene skal også lære at styre deres egen økonomi. Derfor er der indrettet en ungdomsafdeling i huset, hvor de to ældste børn selv kan sørge for morgenmad. Laura på 12 og hendes storebror Oliver på 14 får et beløb, som de skal få til at række i hele måneden. Hvis de løber tør for morgenmad, kan de få det, mor Pernille serverer. Foto: Søren Gylling

Mor og far er på SU: Sådan lever familie på fem for 8-900 kroner om ugen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pernille Junie Pedersen lægger hver uge madplan, så hun og familien i Erritsø lever for et lille madbudget. Kosten er både sund og varieret.

Fredericia: 8-900 kroner om ugen.

Det er madbudgettet for de fem medlemmer af familien Pedersen i Erritsø. Med den beskedne sum kan Pernille Junie Pedersen og familien tilmed få en sund og varieret kost. Men der er én vigtig forudsætning, hvis man vil leve så billigt.

- Hvis man gider bruge noget tid på det, kan man spare rigtig meget, lyder det fra 33-årige Pernille Junie Pedersen.

Hun er lærerstuderende, og sammen med sin mand, tre børn og to hunde bor hun i et hus i Erritsø. Manden, Anders Erik Pedersen, er 36 år og læser til bygningskonstruktør. Børnene er Oliver på 14, Laura på 12 og Ingrid på 10.

De er flasket op med tanken om at få meget ud af lidt.

- Jeg har altid gået meget op i at undgå madspild. Det er vigtigt at få planlagt ugens måltider, så man er sikker på at få brugt alle råvarerne. Vi smider ikke mad ud. Eller i hvert fald så lidt som overhovedet muligt, siger Pernille Junie Pedersen.

For en måned siden rykkede Pernille Junie Pedersen og familien ind i et hus i Erritsø. Her i drivhuset vil Pernille Junie Pedersen blandt andet dyrke peberfrugt og broccoli. På billedet hygger hun sig med to af familiens tre hunde. Foto: Søren Gylling
For en måned siden rykkede Pernille Junie Pedersen og familien ind i et hus i Erritsø. Her i drivhuset vil Pernille Junie Pedersen blandt andet dyrke peberfrugt og broccoli. På billedet hygger hun sig med to af familiens tre hunde. Foto: Søren Gylling
Foto: Foto: Søren Gylling

Fandt mad i containere

For et par år siden var Pernille Junie Pedersen "skralder". Sammen med en veninde tog hun sent om aftenen af sted på rundture i supermarkedernes affaldscontainere. Målet var at finde brugbare dagligvarer, som supermarkederne af den ene eller anden grund havde smidt ud.

- I begyndelsen blev vi revet med over, hvor meget vi fandt. Senere fandt vi ud af, at det øverste lag er mest interessant. For det er det, der er blevet smidt ud i løbet af dagen. Efterhånden fandt vi ud af, hvilken tømningsdage de forskellige supermarkeder har, og hvad de smider ud. Lige efter jul kunne jeg finde næste års kalendergaver, julegaver og indpakningspapir. Det var helt vildt, hvad de smed ud, fortæller Pernille Junie Pedersen.

Hun er ikke længere skralder, da det er for tidskrævende. Men høsten som skralder har givet hende erfaring i at håndtere store mængder af én råvare. Det bruger hun i dag, når der er tilbud på visse varer. Er det broccoli, køber hun stort ind og laver en frysepakning. Er det selleri, kan det skrælles, skæres i små firkanter og fryses ned. Så kan det bruges senere i stedet for, at man altid smider et halvt sellerihoved ud.

Går efter tilbud

Kunsten at holde budgettet begynder hver søndag for Pernille Junie Pedersen.

- Jeg sætter mig ned og laver madplan. Jeg tænker i, hvad vi har af kød i fryseren, hvad har jeg ellers i spisekammeret og i køleskabet. Jeg vil se, om det kan indgå. Så søger jeg opskrifter, blandt andet på forskellige blogs. Så går jeg ud og handler, og hvis jeg et sted ser, at de har rigtigt meget kødpålæg på tilbud, så tager jeg det med hjem i fryseren, siger Pernille Junie Pedersen.

Har hun kikærter, kommer der måske falafel på menuen. Og humus til både aftensmad og børnenes skolemadpakke.

- Hvis vi har knoldselleri, kan det være, vi har lyst til boller i selleri. Bruger vi kun et halvt hoved på det, kan vi få nøddesellerideller den næste dag, siger Pernille Junie Pedersen.

Mere varieret mad

Det begrænsede budget tvinger hende til at tænke i nye retter.

- Danskerne har tit et vist antal retter, som de spiser igen og igen. Det gælder om at få udvidet sin horisont, siger Pernille Junie Pedersen.

De lidt alternative retter er ikke altid et børnehit. Madplanen tager også højde for, at 12-årige Laura er vegetar. Så uanset hovedretten er der altid suppleret med ris, pasta og kartofler. Så kan børnene altid finde noget, de kan lide.

Spørgsmålet er så, om det lave madbudget giver nogle begrænsninger for familien.

- Nej, vi spiser faktisk mere varieret. Vi spiser rigtigt meget frugt og grønt, og vi er ikke bange for at prøve noget nyt, siger Pernille Junie Pedersen.

Lige nu er både hun og manden Anders på SU. Manden har desuden en virksomhed med energirenovering, men det er begrænset, hvor mange opgaver, han kan tage ind.

- Vores budget er sådan, at det kan fungere på SU, siger Pernille Junie Pedersen, som ikke kan få øje på nogen ulemper ved det lave madbudget. Det skulle da lige være tidsforbruget. Men så alligevel ikke.

- Alt i alt er det en win-win, for den tid, jeg bruger om søndagen, skal jeg ikke bruge i hverdagen, siger Pernille Junie Pedersen.

Mor og far er på SU: Sådan lever familie på fem for 8-900 kroner om ugen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce