Voldelig stedfar dømt for mishandling af tre børn

Det var her i retten i Sønderborg, at familietragedien blev oprullet. Foto: Claus Thorsted

Voldelig stedfar dømt for mishandling af tre børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre børn i et hjem på Skærbæk-egnen led betydelig overlast og blev udsat for systematik afstraffelse over flere år, fastslår retten. Børnenes biologiske mor blev frifundet.

TØNDER: Ti måneders fængsel.

Sådan lyder dommen over den 50-årige mand, der over en periode på otte år har truet og udøvet vold mod sine tre stedbørn. Overgrebene skete, mens familien boede i en landsby i nærheden af Skærbæk i Tønder Kommune.

"Voldsudøvelsen over for sine stedbørn har haft karakter af systematisk og oftest velovervejet afstraffelse", skriver dommer Leon Fredgaard, Sønderborg, i domsmandsretten begrundelse. Af præmisserne fremgår også, at retten karakteriserer stedfaderens overgreb som mishandling og dermed overtrædelse af straffelovens strenge voldsparagraf.

Børnenes biologiske mor, en 48-årig kvinde, blev frifundet. Retten fandt det ikke bevist, at hun i straffeansvarligt omfang har været vidende om ægtefællens overgreb. Retten fandt hende dog skyldig i et enkelt voldeligt overgreb mod den ældste søn. Dette forhold ligger imidlertid så langt tilbage i tiden, at sagen er forældet.

Sagen
Sagen mod stedfaderen og moderen blev indledt, da den ældste søn og datteren i juli sidste år anmeldte parret for grov vold. Det skete efter at den dengang 19-årige datter var flygtet under en ferie i Norge og havde søgt tilflugt hos sin bror i København.Ifølge anklageskriftet har overgrebene stået på i perioden fra 2008 frem til sidste sommer, mens familien boede i et hus på Skærbæk-egnen.

De tre ældste børn er i dag 24, 21 og 20 år gammel. De har brudt med Jehovas Vidner og er flyttet fra egnen. Den yngste er 17 år og blev som følge af anmeldelsen og den aktuelle retssag tvangsfjernet.

Ud over overgreb og mishandling over en lang årrække efter straffelovens grove voldsparagraf var den 50-årige stedfar også anklaget for ulovlig tvang, trusler og blufærdighedskrænkelse. Hans 48-årige hustru var bl.a. tiltalt for medvirken.

Flere indberetninger

Med dommen tillagde retten de tre nu voksne børns detaljerede beskrivelser af forholdene i hjemmet afgørende betydning. Både den dømte, moderen, hendes yngste søn og stedfaderens biologiske søn havde ellers forklaret, at der gennemgående var fred og harmoni i hjemmet. Faderen beskrev sig selv som konsekvent, men rimelig og vedholdende.

Under retssagen kom det frem, at Tønder Kommune igennem de otte år, da overgrebene stod op, flere gange havde modtaget indberetninger fra de skoler og institutioner, hvor børnene gik. Men myndighederne undersøgelse af forholdene førte ikke til noget.

Hele familien var aktive medlemmer af Jehovas Vidner. Børnene var opvokset i den tro, at folk uden for trofællesskabet ikke ville dem det godt. Det var en medvirkende årsag til, at de ikke selv slog alarm og gjorde opmærksom på deres situation.

Anklager tilfreds

Senioranklager Britt Ankersø var tilfreds med rettens afgørelse.

- Jeg skal først have nærlæst dommen. Men retten har fulgt min påstand om, at der var tale om mishandling. Det er jeg tilfreds med. Og så er jeg ikke nødvendigvis voldsomt overrasket over det, som retten siger om moderens forhold, lyder anklagerens kommentar.

Stedfaderens forsvarer, advokat Daniel Rosenkilde, København, havde i sin procedure i retten for to uger siden nedlagt påstand om frifindelse. Han havde onsdag eftermiddag ingen uddybende kommentar til dommen.

- Jeg har ikke gennemgået dommen og præmisserne med min klient endnu, og derfor heller ikke forholdt mig til spørgsmålet om, hvorvidt sagen vil blive anket, lyder det fra forsvareren.

De tre nu voksne børn har gennem deres bistandsadvokat hver krævet erstatning på 100.000 kroner. Den rekordhøje sum i en sag af denne karakter blev af begrundet med de helt specielle regler, børnene opvoksede under.

- De har levet med vold og psykiske ydmygelser over en meget lang periode, lød argumentationen.

Domsmandsretten har ikke behandlet erstatningspåstanden. Den er henvist til civielt søgsmål.

Voldelig stedfar dømt for mishandling af tre børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce