Tønder Gymnasium sætter aluminium på skoleskemaet

Novo Nordisk Fonden bidrager med 2,3 millioner kroner til det nye Alu Science Center Tønder, som Tønder Gymnasium snart skal huse i et nyrenoveret lokale på 100 m2. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tønder Gymnasium sætter aluminium på skoleskemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tønder Gymnasium er godt på vej mod et helt nyt undervisningstilbud, der tager udgangspunkt i arbejdet med aluminium.

TØNDER: Mandag blev det officielt, at Tønder Gymnasium er blandt de 20 ansøgere, som snart modtager midler fra Novo Nordisk Fonden.

Pengene, i alt 2,3 millioner kroner, er øremærket til det nye tiltag Alu Science Center Tønder, der skal give eleverne i gymnasie- og folkeskoleklasser et indblik i aluminiumsindustrien. På længere sigt er det meningen, at det nye center også skal åbnes op for skoleelever fra resten af landet.

Blandt initiativtagerne til projektet er lektor Halvor Bogh fra Tønder Gymnasium. Han ser frem til at kunne sætte fokus på materialet i en helt ny undervisningssammenhæng:

- Tanken bag Alu Science Center Tønder er, at vi får en helt ny måde at undervise på. Det er et samarbejde mellem os som gymnasium, folkeskolerne og ikke mindst erhvervslivet. Med aluminium tager vi fat på et materiale og et erhverv, der står stærkt i Tønder, og vi får en god platform, hvorfra vi kan undervise eleverne i blandt andet aluminiums egenskaber, nedbøjning og styrker, forklarer Halvor Bogh.

Det er et samarbejde mellem os som gymnasium, folkeskolerne og ikke mindst erhvervslivet. Med aluminium tager vi fat på et materiale og et erhverv, der står stærkt i Tønder, og vi får en god platform, hvorfra vi kan undervise eleverne i blandt andet aluminiums egenskaber, nedbøjning og styrker.
Halvor Bogh, lektor på Tønder Gymnasium

Fra teorien til erhvervslivet

Midlerne, som Novo Nordisk Fonden nu støtter op om tiltaget med, skal først og fremmest gå til specialudstyr. Således vil eleverne i det kommende Alu Science Center Tønder kunne arbejde med både teori og fysiske forsøg under ét tag, inden turen går ud til et virksomhedsbesøg på Hydro. Dermed er der åbnet op for en undervisningsform, hvor man kan gå direkte fra teori og praksis til rent faktisk at se, hvordan de samme metoder fungerer ude i virkeligheden.

- Der er to elementer i det her. For det første er aluminium blevet lidt glemt som materiale, hvilket er synd, for det er et fantastisk materiale, som kan bruges til så mange ting. Dels er det også tanken, at vi jo gerne vil have flere interesserede elever i naturvidenskab, og virksomhederne er interesserede i at få flere ingeniører. Og med den forhistorie, det her område har med netop aluminium, så vil jeg næsten sige: Hvor skulle det ellers være?, spørger Halvor Bogh.

Derfor er tiltaget Alu Science Center Tønder bygget op om et samarbejde med netop Hydro:

- Det sker i et samarbejde med Hydro. Vi vil lave det teoretiske såvel som forsøg med blandt andet mikroskoper og andre instrumenter på gymnasiet, hvilket er det, pengene skal gå til. Men det er også meningen, at man kan tage ud på virksomhedsbesøg og se, hvordan Hydro arbejder med præcist de samme ting i stor skala, forklarer han.

100 kvadratmeter

Helt gratis bliver det dog ikke for Tønder Gymnasium. Et lokale på 100 kvadratmeter skal indrettes til formålet, og med de 2,3 millioner kroner fra fonden er midlerne til udstyr og en del af indretningen på plads, fortæller Halvor Bogh:

- Novo støtter med arbejdstid, materialer og laboratorieborde, men vi skal også selv investere lidt i projektet. Nu har vi med den her støtte fire år til at udvikle videre på projektet, hvilket vi ser meget frem til.

I alt har Novo Nordisk Fonden uddelt 100 millioner kroner til fordeling blandt de 20 udvalgte ansøgere. I alt modtog fonden 202 ansøgninger.

Tønder Gymnasium sætter aluminium på skoleskemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce