Telefonsvindlere rammer lokale ældre

Mange danskere er i den senere tid blevet ramt af uopfordrede telefonopkald fra udlandet, hvor svindlere på engelsk har forsøgt at snyde sig til oplysninger. Nu er det også sket på dansk ved i alt tre lejligheder i Tønder. Modelfoto: Martin Franciere

Telefonsvindlere rammer lokale ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tre tilfælde har telefonsvindlere i den seneste tid haft held til at ringe tilfældige borgere op og franarre dem oplysninger. Informationerne er senere brugt til at stjæle penge med.

TØNDER KOMMUNE: Hvis nogen ringer uopfordret, så er det en god idé at være varsom lige i tiden, for noget tyder på, at et større telefonisk svindelnummer er i gang i disse dage.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at der den 22. august og igen den 10. september er blevet anmeldt i alt tre sager, hvor nogen via telefonen har udgivet sig for at komme fra forskellige instanser med det mål at franarre borgere - i alle tre tilfælde ældre kvinder - personlige oplysninger.

Alle tre tilfælde er sket i Tønder Kommune, nemlig i Tønder, Branderup og Skærbæk.

Den 22. august blev en 76-årig kvinde fra Tønder ringet op af en dansktalende kvinde fra Danske Bank i København. Under samtalen fik den 76-årige givet oplysninger ud, som kort efter blev forsøgt brugt til at optage lån i hendes navn. I alt blev der snydt for 3000 kroner ved dette tilfælde.

- Man skal passe på ved alle uopfordrede opkald. Man må aldrig give sit CPR-nummer, kortoplysninger, kodeord, Nem-ID-koder med videre ud - og heller ikke skriftligt.
Peter Kruse, IT-sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group A/S.

Nye svindelnumre

Den 10. september var den så gal igen to steder i Tønder Kommune, hvor forsøg på identitetstyverier over telefonen blev anmeldt.

Hos en 64-årig kvinde fra Branderup ringede telefonen. I den anden ende af røret var en dansktalende person, der påstod at være fra Microsoft Support. Vedkommende ringede og sagde, at kvindens computer var hårdt ramt af virus og skulle renses straks.

For at kunne dette, skulle kvinden derfor give nogle oplysninger videre - disse oplysninger blev kort efter brugt til et forsøg på at overføre 10.000 euro fra kvindens konto, men overførslen blev standset af kvindens bank, som fandt den mistænkelig.

Endelig blev en 68-årig kvinde fra Skærbæk ringet op samme dag. Opkaldet kom angiveligt fra retten, og det blev påstået, at kvinden skyldte i alt 336.000 kroner. Med baggrund i oplysninger, som kvinden gav på telefonen, blev der herefter optaget lån for 4000 kroner i hendes navn.

Med dansk tale

IT-sikkerhedsspecialist Peter Kruse fra IT-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group A/S kalder det højest usædvanligt, at fup-opkaldene nu foregår på dansk.

Der har været gentagne sager i hele landet, hvor svindlere har ringet på engelsk og haft held til at franarre tilfældige borgere deres oplysninger - men at der ringes på dansk er nyt.

- I de tidligere sager har det ofte været på engelsk, og så mange har udgivet sig for at være fra Microsoft, at man internationalt taler om en Microsoft-scam (Microsoft-svindel, red.). Men det er klart, at det bliver meget sværere at gennemskue svindleren, når vedkommende henvender sig på dansk, fortæller han.

De tre sager fra Tønder adskiller sig derfor fra tidligere tilfælde:

- Det er meget nyt, at det sker på dansk, og som jeg umiddelbart kan se det, så er der to forklaringer. Enten har nogen rekrutteret dansktalende personer til at foretage opkaldene, og ellers er det måske nogle danskere, der har fået en fiks idé, forklarer han.

Tag forholdsregler

Derfor er opfordringen fra Syd- og Sønderjyllands Politi såvel som fra Peter Kruse klar: Man bør være ekstra opmærksom, hvis nogen ringer uopfordret.

- Man skal passe på ved alle uopfordrede opkald. Man må aldrig give sit CPR-nummer, kortoplysninger, kodeord, Nem-ID-koder med videre ud - og heller ikke skriftligt, påpeger Peter Kruse fra CSIS.

Det gælder i øvrigt også, hvis andre skal have fjernadgang til din computer:

- Man skal også tage sig i agt, hvis nogen udgiver sig for at være fra eksempelvis Microsoft Support og vil ordne noget udefra. Når kriminelle får fjernadgang til en computer, kan de også tiltuske sig en masse oplysninger fra den, lyder advarslen fra Peter Kruse.

Telefonsvindlere rammer lokale ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce