Teaterprojekt kalder til stormøde om nyt egnsspil

"Højt til himlen" og formand Henrik Dahlmann sikrede sig sidste år "en Bodil", da Bodil Jørgensen sagde ja til at spille hovedrollen i det kommende egnsspil "Sorgagre". Der er indkaldt til stormøde om den kommende produktion den 2. februar. Privatfoto

Teaterprojekt kalder til stormøde om nyt egnsspil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Højt til himlen" prøver til september kræfter med vandresagnet "Sorgarge". Spillets manuskript blev klar i den forløbne uge, og den 3. februar præsenteres det for interesserede medvirkende. De første 500 billetter til de planlagte seks forestillinger er allerede solgt.

BALLUM: Nedtællingen til det 14. egnsspil opført af teaterprojektet "Højt til himlen" er gået i gang. Onsdag den 4. september er premieredato for skuespillet "Sorgagre", som opføres på en friluftsscene i området omkring Ballum Kirke. Den bærende hovedrolle er tildelt den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen, der gennem de seneste år har været protektor for "Højt til himlen". Men hvem der skal stå på og bag ved scenen sammen med Bodil Jørgensen skal afgøres i de kommende uger og måneder.

Søndag den 3. februar har "Højt til himlen" kaldt til stormøde i Ballum Multihus, og alle, der har lyst til at blive en del af spillet, er inviteret med.

- Vi fortæller om baggrunden for spillet, ligesom instruktør Kristian Hald vil redegøre for de praktiske forhold omkring opsætningen af stykket. Vi har bestilt kaffe til 100 personer. så må vi se, om der er kager til alle, siger formanden for "Højt til himlen", Henrik Dahlmann.

Vi satte billetterne til salg i håb om, at de vil blive anvendt som julegaver. Vi har solgt 500, og jeg har hørt fra flere, der har fået en billet til jul. Så det er lige, som det skulle være.
Henrik Dahlmann, formand for teaterprojektet "Højt til himlen", Løgumkloster
Sorgagre
"Sorgagre" er et vandresagn og findes i flere udgaver.Karen Blixen udødeliggjorde historien om den opofrende mor i "Sorgagre" i novellesamlingen Vinter-Eventyr fra 1942.

Karen Blixen henlagde historien til 1700-tallet. Enken Ane Maries søn er mistænkt for at have nedbrændt en lade. Hvis herremanden overgiver ham til øvrigheden, betyder det tugthus eller soldatertjeneste på ubestemt tid. For at redde sønnen, skal moderen selv høste og tærske en hel bygmark fra solopgang til solnedgang. Hun når det.

På Ballum kirkegård findes en ligsten fra 1600-tallet. Stenen knyttes til historien om Ane Maries søn, der efter den store stormflod i 1634, hvor landsbyen Misthusum bliver oversvømmet, samlede tømmer fra de ødelagte huse. Han blev dømt til døden af kongen, men opnåede benådning ved at moderen høstede bygmarken.

Ifølge den lokale tradition lå marken cirka 250 meter syd for Ballum Kirke. Det er også her, at Sorgagre-stenen blev fundet
Formanden for
Formanden for "Højt til himlen", Henrik Dahlmann, ses er ved den såkaldte Sorgagre-sten, der er opstillet på Ballum kirkegård. Stenen er fra 1600-tallet og blev opdaget i en have 200 meter syd for Ballum Kirke. Stenen blev efter mange lokales opfattelse rejst til ære for moderen, der udførte tre mands høstarbejde for at redde sin søn. Indsatsen kostede hende livet. Foto: Uwe Iwersen
Foto: Foto: Uwe Iwersen

Lovende salg

Sidste gang "Højt til himlen" var på scenen med et egnsspil var i 2017 med "Fjenden er i landet", der blev opført i klitterne på Rømø. Netop dette spil, samt hele teaterprojektets ambition om at præsentere friluftsspil på autentiske lokationer rundt omkring i Tønder Kommune, var i efteråret 2018 afgørende for, at "Højt til himlen" blev hædret med Tønder Kommune kulturpris.

Det er digterpræsten Sten Kaalø, Bovlund, der har skrevet en fri fortolkning af vandresagnet "Sorgagre". Sten Kaalø har tidligere leveret skuespil til "Højt til himlen" og andre teaterproduktioner.

- Manuskriptet blev leveret i torsdags. Jeg har faktisk ikke læst det endnu, siger Henrik Dahlmann.

Han glæder sig i øvrigt over, at de første billetter til årets forestillinger allerede er solgt.

- Vi satte billetterne til salg i håb om, at de vil blive anvendt som julegaver. Vi har solgt 500, og jeg har hørt fra flere, der har fået en billet til jul. Så det er lige, som det skulle være, siger Henrik Dahlmann.

Stor produktion

"Sorgagre" bliver efter alt at dømme den største og dyreste produktion i "Højt til himlen"-regi. Budgettet ligger på et sted mellem 700.000 og 800.000 kroner. Teaterprojektet har på forhånd fået en del donationer og kontante håndsrækninger.

- Så hvis publikum også er med os, så ser det ud til at hænge sammen, siger Henrik Dahlmann.

Normalt opføres egnsspillene i perioden op til sommerferien. Når "Sorgagre" er undtagelsen fra denne regel, og altså går over scenen i september, skyldes det flere årsager. Dels

skulle opførelsen koordineres med Bodil Jørgensens tætpakkede kalender, og dels skulle der gerne stå korn på markerne.

For netop en kornmark spiller en central rolle i årets spil, forklarer formanden.

Teaterprojekt kalder til stormøde om nyt egnsspil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce