Svigtende udbytte kan få store konsekvenser

Sommerens tørke har allerede sat sit præg på høsten - men der er udsigter til, at den svigtende høst kan få mere vidtrækkende konsekvenser for blandt andet kvægavlere. Arkivfoto: Claus Thorsted.

Svigtende udbytte kan få store konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det utroligt varme sommervejr har fået høsten til at begynde meget tidligere end normalt - og konsekvenserne af tørken har sat sit klare præg på udbyttet. Det er de umiddelbare resultater af høsten 2018, men udfordringerne er langt fra ovre for landmændene.

TØNDER KOMMUNE: Høsten er begyndt utroligt tidligt i år, og den seneste tids tørke vil uundgåeligt få indflydelse på udbyttet. Det mener Jørgen Popp Petersen, der er formand for landboforeningen LHN:

- Vi er i det hele taget vildt tidligt ude. Det er ikke unormalt at høste vinterbyg cirka den 15-20. juli, men den er allerede høstet nu. Udbyttet bliver også betydeligt mindre end normalt. Kornlagrene ude i Europa er gode, men høsten ser ud til at slå fejl mange steder, forklarer han.

De første resultater er efterhånden klar, og spørger man planteavlskonsulent Kasper Hansen fra Landbrugsrådgivning Syd, så ser det dystert ud:

- Vinterbyggen er mellem 25 og 50 procent under niveau, og vi ser også, at frøgræs har givet omkring det halve af normalen. Jeg frygter også, at høsten af raps bliver dårlig. Det gør jeg, fordi efteråret var meget fugtigt, og det kan have påvirket rodsætningen, ligesom raps også er påvirket af tørken.

Vi er i det hele taget vildt tidligt ude. Det er ikke unormalt at høste vinterbyg cirka den 15-20. juli, men den er allerede høstet nu.
Jørgen Popp Petersen, formand for LHN.

Dystre udsigter for kvægbrug

Et sted, hvor tørken og et mindre høstudbytte på længere sigt kommer til at gøre ondt, er på de landmænd, der er afhængige af produktionen af grovfoder som græs, majs og roer. Det gælder særligt kvægbrugene, hvor udgifterne ved en dårlig høst hurtigt bliver store:

- Vi har allerede set, at høsten af græs til ensilage ikke giver det ønskede udbytte, men det store problem med grovfoder er, at det fylder meget og derfor er dyrt at fragte over store afstande. Når høsten slår fejl lokalt, så er det både svært og dyrt at indkøbe store mængder. Det vil få konsekvenser, mener Jørgen Popp Petersen.

Den holdning deler planteavlskonsulenten Kasper Hansen:

- Majs er en plante, der trives med masser af varme og sol - men mangler der vand, så får man et dårligt udbytte. Vi ser, at majsmarkerne står meget uensartede, og det handler om vanding. Kan man vande lige nu, så bliver blomstringen og den videre vækst god, men er det ikke en mulighed, så går det ud over høsten senere på året. Græsset har heller ikke givet nok, så der er bestemt risiko for, at mange vil mangle foder.

Kan give store tab

Både Jørgen Popp Petersen og Kasper Hansen vurderer, at en kommende mangel på grovfoder vil betyde, at mange som minimum må gå ned i besætningsstørrelse - men der er også risiko for økonomiske problemer.

- Det er desværre ikke utænkeligt, at nogle landmænd vil få et økonomisk problem som udfald af den varme sommer. Sidder de hårdt spændt op rent økonomisk, så kan det koste konkurser, når man kombinerer udsigten til store omkostninger til indkøb af foder med det tab, som man får i mælkeproduktionen, når bedriften bliver mindre. Derudover er der også banken - er der ikke velvilje der, så kan det også blive afgørende, mener Kasper Hansen.

Den første konkurs er faktisk allerede annonceret, forklarer Jørgen Popp Petersen:

- Der er annonceret en konkurs i sidste uge. Det var direkte på baggrund af en dårlig høst. Som jeg ser det, så vil der blive slagtet flere dyr for at tilpasse forbruget - der er ikke mange alternativer, desværre.

Svigtende udbytte kan få store konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce