Staten afsætter 24 millioner til to vådområder

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V), håber, at de 21 berørte landmænd, der skal have etableret vådområder på deres jord, ser positivt på projekterne. Jeg vil opfordre alle til at gå ind i forhandlingerne med et åbent sind, siger han. Arkivfoto

Staten afsætter 24 millioner til to vådområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbrugsstyrelsen har bevilliget 24 millioner kroner til to vådområder i Tønder Kommune. Hvis planen skal gennemføres kræver det, at 21 lodsejere er med på idéen.

REJSBY/ALSLEV: To nye vådområder er måske på vej til Tønder Kommune. Finansieringen er i hvert fald på plads, da Landbrugsstyrelsen har bevilliget 24 millioner kroner til de to projektområder, der ligger henholdsvis øst for Rejsby og ved Arnå ved Alslev. Selv om finansieringen er på plads, betyder dog ikke nødvendigvis, at projekterne bliver til noget.

- Det er helt op til lodsejerne, om de vil lægge jord til projekterne, og for manges vedkommende er det en forudsætning, at vi kan tilbyde dem erstatningsjord, fortæller miljømedarbejder ved Tønder Kommune, Simon B. Petersen.

Hovedformålet med at danne vådområderne er at fjerne kvælstof for at nedbringe belastningen med næringsstoffer i havmiljøet. Kvælstof løber lidt simpelt sagt via markene ned til vandløbene og derfra ud i havet. Ved at lægge markerne om til natur og gøre dem våde igen, så får man nogle bakterier, som fjerner kvælstof og omdanner det til luftbåret kvælstof, som ikke er skadeligt for vandmiljøet.

De to vådområder
Landbrugsstyrelsen har afsat 24 millioner kroner til to vådområder i Tønder Kommune.Området ved Arnå er på cirka 93 hektar langs åen. Der er bevilliget 18 millioner kroner til projektet, som berører 18 lodsejere. Dette projekt fjerner cirka 3800 kilo kvælstof fra vandmiljøet årligt. Området ved Rejsby Å og Kanal er på cirka 37 hektar og berører tre lodsejere. Der er bevilliget seks millioner kroner til projektet, som fjerner 3500 kg kvælstof fra vandmiljøet om året.

Positive effekter

Ud over at fjerne kvælstof giver vådområder en række afledte positive effekter. Det kan være i forhold til natur og biodiversitet, rekreative værdier i lokalområdet, klimatilpasning og en bedre placering af landbrugsarealer i forhold til den enkelte lodsejers drift.

Grundlaget for arbejdet med at etablere vådområder er bundet op i vandområdeplanen, der er vedtaget af Folketinget. Her har landbruget fået lov til at gøde mere, mod at der rundt om i landet bliver etableret vådområder, der kan kompensere for den ekstra gødning. Vådområdeindsatsen er en bunden opgave for kommunerne.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), ser frem til en god proces sammen med landbruget.

- Vi har her fået en meget stor opgave med en kort tidsfrist. Vi vil bestræbe os på at få en rigtig god dialog med den enkelte lodsejer. Jeg vil opfordre alle til at gå ind i forhandlingerne med et åbent sind. Det er meget vigtigt for både landbruget og for kommunen, at vi viser, at vi kan løfte den stillede opgave i fællesskab, siger Bo Jessen.

Opgaven skal løses

Hvis en enkelt lodsejer ikke er med på idéen, kan vådområderne flyttes eller ændre udformning.

- I landbruget ligger en opgave, som skal løses. Men man kan altid rykke på projekterne, hvis alle ikke er med, siger Bo Jessen og tilføjer, at jordfordelingen får stor betydning for projektets gennemførelse:

- Det afhænger af jordfordelingen, om projekterne bliver til noget.

Det næste skridt i de to projekter er opstart af en jordfordeling, som alle berørte lodsejere bliver inviteret til.

Jordfordelingen gennemføres af Landbrugsstyrelsen og forventes startet medio 2019.

Også her håber Bo Jessen, at landmændene kan se en fordel i, at der er mulighed for at få erstatningsjord eller mulighed for at sælge fra.

Hvis alt går efter planen, forventer Tønder Kommune at have etableret de to vådområder i 2022.

Staten afsætter 24 millioner til to vådområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce