Smalltalk og brødtort: Det vidste du ikke om Mette Frederiksen

Det var ikke så meget politikeren Mette Frederiksen, men derimod mennesket Mette Frederiksen, der var på besøg i Tønder. Foto: Pressefoto Socialdemokratiet

Smalltalk og brødtort: Det vidste du ikke om Mette Frederiksen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokraternes formand og statsministerkandidat lagde vejen forbi Tønder og Tønderhus tirsdag efter. Det kom der en underholdende og anderledes valgkamps-eftermiddag ud af, som tilhørerne lod sig fænge af.

TØNDER: Hvem havde lige troet på det?

Statsministerkandidat Mette Frederiksen var som ung vandskræk, men blev alligevel både konkurrencesvømmer og vandaerobic-instruktør. Hendes første - bogstavelig talt - store kærlighed hed Jens, og som ung DSU'er gav hun daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen et ordentligt fur. Og så er hun en kvinde, der elsker at gøre rent, holder af klassisk dansk mad, og styre sit liv med lister. Lige fra "to do"-lister til indkøbslister.

En ministerliste skulle socialdemokraternes formand og spidskandidat dog efter sigende endnu ikke have kastet sig over.

Disse og mange flere meget personlige, og også meget underholdende historier, diskede Mette Frederiksen op med, da hun for en stund gjorde holdt i Tønder tirsdag eftermiddag.

Uden for Hotel Tønderhus havde Venstre og Dansk Folkeparti sat sig tungt på lygtepælene med deres valgplakater. Men inden for var rød(!)stensbygningens store sal denne eftermiddag socialdemokratisk domæne.

Historien med Jens vender vi tilbage til.

Folk, som jeg interviewer, får aldrig spørgsmålene på forhånd. End ikke prins Joachim.
Søren Dahl, radiovært og journalist
Mette Frederiksen fortalte blandt andet om sine ungdomsår, om at hun er lidt gammeldags når det kommer til mad og børneopdragelse, og så er hun både frygtelig  utålmodig og hader at tabe. Pressefoto: Socialdemokratiet
Mette Frederiksen fortalte blandt andet om sine ungdomsår, om at hun er lidt gammeldags når det kommer til mad og børneopdragelse, og så er hun både frygtelig utålmodig og hader at tabe. Pressefoto: Socialdemokratiet

Garvet journalist

Det alternative valgmøde uden politisk modkandidat og med den garvede journalist og underholder Søren Dahl; det er ham fra radioens Café Hack, var lagt an som et politisk talkshow. Og det var det, det blev.

- Aftalt spil med aftalte spørgsmål?

Nej, lød svaret fra Søren Dahl, inden Mette Frederiksen ankom i partiets knaldrøde kampagnebus.

- Det er det, der er hele ideen. Folk, som jeg interviewer, får aldrig spørgsmålene på forhånd. End ikke prins Joachim. Mette skal overraskes. I dag skal vi tale om hendes unge år, det hun er rundet af, lød dagens oplæg fra Søren Dahl.

Planen lykkedes, og de omkring 75 tilhørere fik fakta, følelser og og erindringer fra partiformanden, som de fleste ikke kendte noget til.

- Jeg fik lidt våde øjne, da hun talte om de udviklingshæmmede. Det var rart at være helt tæt på hende. Hold da op, hvor hun brænder igennem, lød vurderingen efterfølgende fra Peter Larsen, der blandt andet er med i Tønder Revyen.

Kommunalpolitiker Harald Christensen (S) fandt det lidt alternative smalltalk-valgkamps-format befriende. Og han var glad for sin formand.

- Hun taler om de lavpraktiske, de nære ting. Og så taler hun ordentligt. Det kan jeg godt li', sagde han.

De omkring 75 tilhørere i Tønderhus fik ny viden om statsministerkandidaten og et par muntre politiske anekdoter med hjem. Foto. Uwe Iwersen
De omkring 75 tilhørere i Tønderhus fik ny viden om statsministerkandidaten og et par muntre politiske anekdoter med hjem. Foto. Uwe Iwersen

Hvad nu hvis?

Og hvad sagde Mette Frederiksen?

De politiske budskaber var næsten gemt væk eller pakket godt ind i ungdomserindringerne. Kærligheden til den danske mad og de lokale produkter kunne være et lille bidrag til klimaspørgsmålet, børn skal have mere tid til at lege, og så skal vi passe godt på de svage.

Der var ikke lagt op til spørgsmål fra salen. Ni-årige Rosa fra Aarhus dukkede op på en videoskærm som eftermiddagens eneste Spørge-Jørgen.

- Hvad hvis du ikke vinder valget, hvad vil du så gøre, ville hun vide.

Den måtte konkurrence-mennesket Mette, der hader at tabe, endda i bordfodbold, lige tygge et sekund på?

- Så tager jeg nok et par dage fri, men så fortsætter jeg som formand for Socialdemokratiet og klø'r på igen.

Søren Dahl indledte det politiske talkshow med et musikalsk indlæg. Så var den gode stemning ligesom lagt. Foto. Uwe Iwersen
Søren Dahl indledte det politiske talkshow med et musikalsk indlæg. Så var den gode stemning ligesom lagt. Foto. Uwe Iwersen

Mega fedt

For eftermiddagens to yngste tilhørere, 19-årige Pernille Christine Petersen og 18-årige Emma Jepsen, var eftermiddagen en god oplevelse.

- Det var spændende at opleve hende tæt på og helt nede på jorden. Mega fedt. Samtalen var meget bedre, end at folk bare står og råber ad hinanden, lød deres vurdering.

Og hvad var det nu med Jens og den første store kærlighed?

Jo, allerede som ganske ung var Mette Frederiksen optaget af politik og velfærd. Da Verdens Naturfonden åbnede for sponsorpartnerskaber for kaskelothvaler, kastede hun sin sympati og surt tjente lommepenge efter hvalen Jens.

I begyndelsen resulterede det i regelmæssige sponsorbreve, om at nu var Jens blevet set der og der og der.

- Men om han lever endnu, ved jeg faktisk ikke, lød det fra Mette Frederiksen, der undervejs gennem talkshowet også fik smagt på sønderjyske "gode raj" - altså gode råd - og ikke mindst et voksent stykke brødtort.

Således styrket var hun efter en times næsten helt upolitisk smalltalk klar til valgkampens næste etape. Den ventede mere "hardcore" halvanden time senere i Esbjerg.

Mette Frederiksen fik undervejs gennem interviewet både smagt på
Mette Frederiksen fik undervejs gennem interviewet både smagt på "gode raj" - altså gode råd - og et anseeligt stykke brødtort. Foto: Uwe Iwersen

Smalltalk og brødtort: Det vidste du ikke om Mette Frederiksen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce