Småfolksvej tørlægges og cyklister får mere plads

Hertil og ikke længere: Dette syn af vand på Småfolksvej vil være fortid, når Tønder Kommunes projekt om at hæve vejen i den udsatte vestlige ende af vejen realiseres. Foto: Lars Detlef

Småfolksvej tørlægges og cyklister får mere plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For knap tre millioner kroner udvides forbindelsesvejen mellem Kongsmark og Lakolk på Rømø, så der bliver bedre plads til bløde trafikanter. Samtidig hæves vejen, så oversvømmelser undgås. Til gengæld er grundejernes ønske om en sti gennem fredet naturområde langs Gl. Skinnevej blevet droppet.

RØMØ: Ønsket om en cykelsti langs Småfolksvej på Rømø dukkede for første gang op på en kommunal dagsorden helt tilbage i 2006. Det skete i den daværende Skærbæk Kommune.

Torsdag i den kommende uge er en stiforbindelse langs Småfolksvej atter på dagsordenen. Denne gang er det kommunalbestyrelsen og dermed byrådssalen i Tønder Kommune, der drøfter sagen. Og efter at der ikke er sket noget i knap 12 år, er der nu udsigt til, at ønsket bliver til virkelighed.

- Hvis projektet går igennem og godkendes, kan vi gå i gang til efteråret, siger formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Bo Jessen (V).

Hans udvalg har netop godkendt forarbejdet og givet grønt lys for en udvidelse og hævning af Småfolksvej. Dermed skulle mange års tilbagevendende problemer med oversvømmelse af forbindelsesvejen mellem Kongsmark og Lakolk snart være fortid.

Ønsket om en cykelsti tilgodeses i forslaget ved, at de nuværende forholdsvis smalle cykelstriber gøres bredere. For at øge trafiksikkerheden for de bløde trafikanter skal der samtidig arbejdes på at begrænse trafikken med lastbiler og busser på vejen.

Gl. Skinnevej
Den historiske, gamle skinnevej forbandt i sin tid Kongsmark med Lakolk via en hestetrukket sporvogn.Gl. Skinnevej fører blandt andet ind til rørskoven og moseområde.

I vinterhalvåret er det næsten umuligt at gå hele vejen til Lakolk, da stien står under vand.

En del af området blev udlagt til natur- og fuglereservat i 1985, og der er lukket for offentlig adgang i foråret og sommerperioden.
Sådan så der ud i foråret 2014 efter at bestyrelsen i en lokal grundejerforening havde bestilt en rydning af stien langs Gl. Skinnevej. Rydningen var i klar strid med fredningen for området, og kom til at koste en bøde på 25.000 kroner. Foto: Privatfoto
Sådan så der ud i foråret 2014 efter at bestyrelsen i en lokal grundejerforening havde bestilt en rydning af stien langs Gl. Skinnevej. Rydningen var i klar strid med fredningen for området, og kom til at koste en bøde på 25.000 kroner. Foto: Privatfoto

Næstbedste løsning

Til udvidelsen af Småfolksvej samt hævningen af vejbanen på en udsat strækning, er der i kommunens budget øremærket knap tre millioner kroner. Det er de penge, samt projektet i sin helhed, som økonomiudvalget nikkede ja til torsdag, og herefter videresendte til kommunalbestyrelsen. Her er det til endelig godkendelse den 28. juni.

Løsningen med cykelstien langs Småfolksvej er imidlertid kun den næstbedste løsning, set ud fra det synspunkt, som grundejere og sommerhusejere i området har. De har i mange år kæmpet for etablering af en sti gennem rørskoven langs den historiske Skinnevej, der forløber parallelt med Småfolksvej. Denne løsning har været genstand for mange års debat og uoverensstemmelser mellem grundejere, myndigheder og Danmarks Naturfredningsforening. Situationen opnåede sit dramatiske højdepunkt tilbage i 2014, da bestyrelsen for en af grundejerforeningerne bestilte en entreprenør til at fræse en vej gennem rørskoven. Det resulterede i en politianmeldelse og en efterfølgende bøde på 25.000 kroner.

En genåbning af Gl. Skinnevej var også et af emnerne på et dialogmøde på Rømø i januar, og en nedsat arbejdsgruppe har efterfølgende søgt en løsning. Det har ikke været muligt, primært fordi adgangen til den fredede rørskov er lukket i ynglesæsonen - det vil sige fra 1. marts til 31. august.

Specielt i fugtige forårsmåneder har kørslen mellem ad Småfolksvej mellem Kongsmark og  Lakolk været forstyrret af lukninger på grund af vand på vejen. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Specielt i fugtige forårsmåneder har kørslen mellem ad Småfolksvej mellem Kongsmark og Lakolk været forstyrret af lukninger på grund af vand på vejen. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Småfolksvej tørlægges og cyklister får mere plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce