Rundkørselskunst: Glad giver er ved at give op

Det har været noget op ad bakke for direktør Hans Schmidt (t.h.) og økonomichef Stig Jensen fra virksomheden HH Simonsen at få lov til at udsmykke rundkørslen tæt på virksomheden på Energivej i Skærbæk. Den påtænkte skulptur er udført af en anerkendt kunstner og HH Simonsen betaler samtlige omkostninger, herunder også udgifter til vedligeholdelse. Foto: Uwe Iwersen

Rundkørselskunst: Glad giver er ved at give op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. april var det tre år siden, at direktør Hans Schmidt fra HH Simonsen i Skærbæk sendte første ansøgning om udsmykning af en kommende rundkørsel i Skærbæk. Rundkørslen er forlængst færdig og indviet, ansøgningen om udsmykningen samler støv på kommunens bord. Den glade giver er ikke så glad længere og er ved at miste tålmodigheden. Han ser sig om efter en alternativ placering.

SKÆRBÆK: Fra det store mødelokale i frisørartikel-virksomheden HH Simonsen på Energivej er der frit udsyn over den nyetablerede rundkørsel ved Aabenraa i den østlige udkant af Skærbæk. Rundkørslens omdrejningspunkt er en forhøjning tilsået med græs. Her kan Hans Schmidt foran sit indre øje se tre meter høj skulptur. Budgettet for kunstværket er en kvart million kroner.

Skulpturen har Hans Schmidt haft i tankerne og på et stykke papir i over tre år. Lige så længe har en ansøgning om opstillingen af skulpturen ligget på Tønder Kommunes bord. Og lige så længe er der stort set ikke sket noget.

- Det er frustrerende og skuffende. Det er jo ikke en reklamesøjle, men en udsmykning udført af en anerkendt kunstner, vil gerne vil bidrage med noget. Men det er der tilsyneladende ingen puls for hos kommunen, lyder det fra Hans Schmidt.

Det er frustrerende og skuffende. Det er jo ikke en reklamesøjle, men en udsmykning udført af en anerkendt kunstner, vil gerne vil bidrage med. Men det er der tilsyneladende ingen puls for hos kommunen.
Hans Schmidt, direktør, HH Simonsen, Skærbæk
Udvalget
Det nedsatte rådgivende bedømmelsesudvalg for kunstnerisk udsmykning af rundkørsler og udformning af byporte består af følgende:formanden for teknik- og miljøudvalget Bo Jessen (V)

formanden for kultur- og fritidsudvalget René Andersen

en repræsentant fra henholdsvis Rømø Tønder Turistforening, kunstmuseet i Tønder, en afdelingsleder fra kultur- og fritidsforvaltningen, en fagchef for ejendom, plan & drift samt en repræsentant fra en relevant lokal borgerforening.

Bedømmelsesudvalget nedsættes ifølge den indgåede aftale ad-hoc efter en forudgående trafiksikkerhedsmæssig vurdering, der er foretaget af forvaltningen.I forhold til en konkret ansøgning skal bedømmelsesudvalget vurdere en ansøgning ud fra følgende tre kriterier: originalitet, samspil med området samt drift og vedligehold.
Foto: Foto: Uwe Iwersen

Eget område

Når han sammen med sin økonomidirektør Stig Jensen ser tilbage på det hidtidige sagsforløb, bliver han både træt og stram i ansigtet.

- Det er os, der skal rykke for spørge hel tiden. Hvis Tønder Kommune ikke magter sagsbehandlingen, ville det være mere rigtig bare at sige nej tak, siger Hans Schmidt.

Et "nej tak" har han trods alt ikke fået, men det årelange, henholdende sagsforløb, har senest resulteret i, at direktøren har bedt billedhuggeren Frank Fenritz om at gå i gang med at færdiggøre skulpturen.

- Og hvis den ikke må opstilles i rundkørslen, så finder vi en god plads her på vores område. Efter at have ventet i over tre år synes jeg ikke, at man kan beskylde os for at være utålmodig, siger Hans Schmidt.

Nyt udvalg

Når sagen om udsmykningen har trukket i langdrag skyldes det blandt andet, at Tønder Kommune i forlængelse af den første ansøgning fra april 2016 nedsatte et bedømmelsesudvalg, der fremadrettet skulle vurdere forslag til kunstneriske udsmykninger af rundkørsler samt udformninger af byporte. Dengang fandtes der nemlig ingen regler for, hvem der måtte opstille hvad og hvorhenne. I september 2018 var udvalget på plads, og i december landede ansøgningen fra Skærbæk på dets bord. Og siden er der tilsyneladende ikke sket noget.

- Først fik vi at at vide, at sagen ville blive taget op i januar. I begyndelsen af februar rykkede vi for svar, men vi fik at vide, at sagen nu var rykket til marts. Vi har stadig intet hørt, siger Stig Jensen.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), siger i en kommentar, at sagen beklageligvis er trukket i langdrag. Det skyldes ifølge ham, at der først skulle udarbejdes en politik for området og siden altså nedsættes et bedømmelsesudvalg. Det er han i øvrigt formand for.

- Udvalget bliver indkaldt i slutningen af april, siger han.

Trafikfarlig?

Det hører med til historien, at kunstprojektet ifølge Stig Jensen efter mindre justeringer tidligt i forløbet blev forhåndsgodkendt som trafiksikker af teknisk forvaltning i Tønder. Den forhåndsgodkendelse var dog pist væk, da forvaltningen vurderede projektet en ekstra gang i efteråret 2018. Kunstværket, der skal udføres i ti mm pladestål, udgør i sig selv en risiko for personskade i forbindelse med trafikuheld, lød vurderingen.

- Det er klart, at når forvaltningen er bekymret, så tager vi det alvorligt, sagde formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen, da hans udvalg så på sagen i december og altså sendte den videre til bedømmelsesudvalget.

Byggetilladelse

Når hans Hans Schmidt og Stig Jensen ser tilbage på de seneste tre års sagsbehandling - eller mangel på samme - melder der også bekymringer i forhold til fremtiden.

- Vi er en virksomhed i vækst, der på et tidspunkt står overfor en udvidelse. Med den sendrægtighed, vi har oplevet, kan Tønder Kommune i sidste ende tvinge mig ud af kommunen. Jeg kan ikke vente tre år på en byggetilladelse, siger Hans Schmidt.

Det kommer han heller ikke til, garanterer både fagchef Lars Erik Skydsbjerg og udvalgsformand Bo Jessen.

- Tingene kan ikke sammenlignes. Hvad angår byggetilladelser, har vi nogle af Danmarks korteste sagsbehandlingstider, i nogle tilfælde fra dag til dag, lyder det fra fagchefen.

Rundkørselskunst: Glad giver er ved at give op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce