Påsken er kunstens højtid

Kunstrunden er rekordstor i år - 113 deltager, og i år markerer særligt Højer sig som et centrum for kunst og kunsthåndværk. Lige midt i Højer har keramiker og bestyrelsesmedlem Jytte Lysgaard sin forretning, og hun kan konstatere, at kunsten i det sydvestjyske er i en god udvikling. Foto: Claus Thorsted

Påsken er kunstens højtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Passion og samarbejde er to meget vigtige nøgleord, når i alt 113 kunstnere, kunsthåndværkere og udstillere slår dørene op til årets udgave af Kunstrunden Sydvestjylland. Det er en ny rekord.

HØJER: Ét besøg - ét klistermærke. Som besøgende på kunstrunden kan man ikke bare være med i lodtrækningen om ny, spændende kunst til hjemmet, når man besøger nogle af de 113 udstillere i årets Kunstrunde - det giver også udstillerne en idé om, hvor mange besøgende der er.

I Højer fik Jytte Lysgaard afsat cirka 600 mærker ved sidste års udgave, og det regnestykke håber hun at gentage i år - så godt og vel endda. For kunst, og især Jyttes speciale, keramik, har det godt for tiden:

- Der er rigtig stor interesse for keramik lige i tiden. Det er blandt andet båret frem af 'Keramikkamp' i TV, men det er i det hele taget noget, der giver en god ro - og det håber jeg da, at flere vil finde ud af, forklarer Jytte Lysgaard.

Kort om kunstrunden
Bag Kunstrunden Sydvestjylland står Kunstnetværk Sydvestjylland.Det er en regional forening, som er stiftet i 2012. Se mere om foreningen på kunstnetsydvest.dk.

Med 113 deltagere er der tale om en ny rekord i år.

Højer udmærker sig som noget af et centrum i kunstrunden, der i Tønder Kommune har 31 udstillere denne gang.

Udover Kurt Schmidt er der også to andre nye, lokale ansigter i årets Kunstrunde.

Det er keramikeren Jenny Byskov Kristensen fra Agerskov samt maleren Marit Beckmann fra Løgumkloster.

Kunstrunden kører fra langfredag til påskedag - alle dage fra klokken 11 til 17.
Kurt Schmidt arbejder både på store og små projekter. Gennem påskens kunstrunde kan du blandt andet se ham svinge motorsaven over et nyt projekt - en ulv. 
Foto: Claus Thorsted
Kurt Schmidt arbejder både på store og små projekter. Gennem påskens kunstrunde kan du blandt andet se ham svinge motorsaven over et nyt projekt - en ulv. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Kunst over påskeplaner

Jytte er uddannet pottemager, og haft sin virksomhed i Højer i 32 år, og er desuden bestyrelsesmedlem i Kunstnet Sydvestjylland, som står bag kunstrunden. Hun har derfor været med i mange år:

- Vi laver det år efter år, og har bare set det hele vokse. Kunstrunden er kendt over hele landet, og folk kommer langvejsfra for at være her i området et par dage i påsken.

Netop placeringen kan afbryde påskeplanerne lidt, men det er ingen hindring, mener Jytte Lysgaard:

- Kunstrunden finder altid sted fredag til søndag, så det sætter da påsketraditionerne lidt på standby, men jeg plejer da at få holdt lidt påske også. Der er altid run på, når vi holder det her arrangement, for når du får 200 gæster om dagen, så er det jo ikke 200 personer, der bare går gennem forretningen. Det er også 200 personer, du får en god snak med om lige det, som du brænder for.

Jytte Lysgaard fandt tidligt ud af, at hun skulle arbejde med keramik:
- Som 14-årig blev jeg introduceret til det i billedkunst, og fra da vidste jeg bare med det samme, at det her var det, jeg skulle med mit liv. Foto: Claus Thorsted
Jytte Lysgaard fandt tidligt ud af, at hun skulle arbejde med keramik: - Som 14-årig blev jeg introduceret til det i billedkunst, og fra da vidste jeg bare med det samme, at det her var det, jeg skulle med mit liv. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Kunst og motorsave

Højer er blevet lidt af et centrum i årets kunstrunde, for med 11 udstillere i området er der masser at se på. Én af de helt nye udstillere er Kurt Schmidt, som i år har åbnet sit værksted op for første gang. Men en god del af arbejdet foregår nu ude i det flotte påskevejr, for motorsaven er et vigtigt arbejdsredskab, når man som Kurt Schmidt har kastet sig over træskulpturer.

For trods godt ti år som medlem af foreningen, så har Kurt Schmidt ikke været med før i år.

Der skulle en flytning til, og med den nye placering lige udenfor Højer er det tid til at åbne op og vise lidt af det livsværk, som træskulpturerne er for Kurt Schmidt. Han har mere eller mindre altid snittet i træ, siger han med en slet skjult reference til Emil fra Lønneberg:

- Da jeg var barn, fyrede vi altid med brænde. Og jeg savede jo brænde sammen med min far, men jeg fandt også en stor glæde ved at snitte i træ - og så blev det bare en hobby for mig. Men jeg blev altså ikke spærret inde i værkstedet!, griner han.

Kurt Schmidt er først og fremmest detaljens mester, når det kommer til træskulpturerne, som pryder forhaven i Højer. Med tid og flid bliver et stort stykke egetræ til skulpturer.
Foto: Claus Thorsted
Kurt Schmidt er først og fremmest detaljens mester, når det kommer til træskulpturerne, som pryder forhaven i Højer. Med tid og flid bliver et stort stykke egetræ til skulpturer. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Detaljearbejde

Det er arbejdet med alle de små, fine detaljer, som er Kurts hjemmebane. Hvad enten det er mindre figurer til hjemmet eller den store ulv, som i øjeblikket tager form ude foran værkstedet, så betyder detaljerne alt. Her er der gået mange tusinde timers læring og arbejde i at finde de helt rigtige teknikker, for træfigurerne holder ikke uden de rigtige forberedelser.

Her laver en del af Kurts kolleger deres skulpturer udelukkende med motorsave, men Kurt vil det anderledes. Han arbejder både med motorsave og håndværktøj. Det kræver masser af teknik og tålmodighed:

- Jeg kan godt lide detaljerne, men det tager jo tid, siger han med et smil og tilføjer:

- De andre har sagt, at der nok skal komme en 200-300 gæster over de kommende dage, så jeg glæder mig til at vise skulpturerne frem, afrunder han.

Du kan se meget mere til Jytte Lysgaard, Kurt Schmidt og de 111 andre deltagere i Kunstrunden på www.kunstrunde.dk.

Kurt Schmidt viser skulpturer frem både ude og inde. I forhaven i Højer står der blandt andet denne store skulptur, som du måske også så på sidste års Tønder Festival. Foto: Claus Thorsted
Kurt Schmidt viser skulpturer frem både ude og inde. I forhaven i Højer står der blandt andet denne store skulptur, som du måske også så på sidste års Tønder Festival. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Selvom kunstnere og kunsthåndværkere ofte arbejder meget på egen hånd, så samler Kunstrunden også kræfterne blandt de mange deltagere, forklarer Jytte Lysgaard:
- Vi har altid et socialt arrangement med Kunstrunden, som vi afholder i efteråret. Der udvikler vi ideer sammen, og det samarbejde styrker os alle som kunstnere og erhvervsdrivende. Foto: Claus Thorsted
Selvom kunstnere og kunsthåndværkere ofte arbejder meget på egen hånd, så samler Kunstrunden også kræfterne blandt de mange deltagere, forklarer Jytte Lysgaard: - Vi har altid et socialt arrangement med Kunstrunden, som vi afholder i efteråret. Der udvikler vi ideer sammen, og det samarbejde styrker os alle som kunstnere og erhvervsdrivende. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Kunstrunden dækker et væld af kategorier indenfor kunst og kunsthåndværk. 
Foto: Claus Thorsted
Kunstrunden dækker et væld af kategorier indenfor kunst og kunsthåndværk. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Påsken er kunstens højtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce