Økologisk og biodynamisk jordbrug på vej: Løgumkloster Højskole på nye hænder

Godt fire år efter at den lokale skolekreds købte Løgumkloster Højskole og investererede omkring en million i bygningerne, er skolen nu på vej på nye hænder. Salgsprisen oplyses ikke, men ligger på niveau med det samlede beløb, som skolekredsen har købt og investeret for. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Økologisk og biodynamisk jordbrug på vej: Løgumkloster Højskole på nye hænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En initiativgruppe med rødder i økologisk og biodynamisk jordbrug planlægger under arbejdstitlen "Løgumkloster Akademi - Natur- og Menneskekundskab" at overtage Løgumkloster Højskole fra årsskiftet. Skolen skal fortsat være et åbent kultur- og mødested, siger en af initiativtagerne.

LØGUMKLOSTER: Løgumkloster Højskole står til at blive solgt, og samtidigt er der udsigt til mere liv og nye aktiviteter på stedet.

Efter planen overtages skolebygningerne, der ligger centralt i Løgumkloster ved årsskiftet af en initiativgruppe med rødder i økologisk og biodynamisk jordbrug.

- Vi vil sætte fokus på natur- og menneskekundskab igennem kurser og seminarer, men også ved sociale, kunstneriske og kulturelle aktiviteter, siger Günther Lorenzen, Draved, der er en af de lokale pionerer inden for alternativt landbrug.

Målgruppen for de kommende aktiviteter spænder ifølge Günther Lorenzen ganske bredt: Lige fra landmænd over fødevaresektoren til almindelige mennesker. Sunde fødevarer vil få en særlig opmærksomhed.

- Vi vil dog også fokusere på den personlige, menneskelige selvudvikling i forhold til individets frihed og fællesskabets samskabende muligheder, siger Günther Lorenzen.

Højskolen
Løgumkloster Højskole består af tre hovedfløje med i alt 52 værelser, hvoraf de 11 er dobbeltværelser. Skolens auditorium/koncertsal, "Ottekanten", kan rumme op til 150 personer.Efter skolens konkurs i sommeren 2014, købte en nyetableret skolekreds bygningerne og forsøgte at starte på en frisk. Det lykkedes dog ikke, da skolen ikke opnåede det nødvendige antal elever til at beholde det statslige tilskud til højskoledrift.

I august 2016 blev skoledriften droslet ned, og den nødvendige økonomi til at opretholde stedet blev i stedet sikret gennem en kombination af udlejnings-, kursus- og undervisningsaktiviteter.

Salget af bygningerne blev tirsdag aften godkendt på en ekstraordinær generalforsamling.

Konkurs i 2014

Salget af skolebygningerne og udsigten til nye aktiviteter glæder formanden for skolekredsen bag Løgumkloster Højskole, Elsemarie Dam-Jensen.

- Det er en positiv udvikling. Vi blev meget glade, da vi fik henvendelsen. Tankerne bag det nye initiativ kan vi meget vel følge. Jeg er især glad for, at skolen fortsat vil være et åbent sted, siger Elsemarie Dam-Jensen.

Tirsdag aften havde skolekredsen indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor det forestående salg blev godkendt. Godkendelsen er samtidig det første skridt mod lukningen af "Skolekreds Løgumkloster Ny Højskole".

Skolekredsen blev oprettet i kølvandet på Løgumkloster Højskoles konkurs i sommeren 2014. Ved konkursen overtog Nykredit bygningerne, som skolekredsen siden købte for tre millioner kroner. Efterfølgende er der investeret omkring en million kroner i forsøg på at genoplive højskolen. Det lykkedes kun i et begrænset omfang, og gennem det seneste års tid har kursusaktiviteterne kørt på lavt blus.

Et supplement

Karl Ove Jepsen, Løgumkloster, der sammen med Elsemarie Dam-Jensen og Anton Schulz udgør forretningsudvalget og har stået i spidsen for driften de seneste to år, ønsker ikke at oplyse den konkrete salgspris.

- Prisen ligger på niveau med det beløb, vi selv har købt for og hvad der siden er investeret. Vi skal som skolekreds hverken tjene eller tabe på et salg. Vores interesse er at overdrage skolen til et formål, der tjener byens interesser, siger Karl Ove Jepsen.

Günther Lorenzen understreger, at initiativgruppen med baggrund i højskolens grænsenære beliggenhed også satser på at tiltrække interesserede fra udlandet - og især Tyskland:

- Men det er samtidig utrolig vigtigt for os, at skolen fortsætter med at være et sted, hvor lokalområdet har sin gang. Vi ser os ikke som konkurrenter til andre aktiviteter i Løgumkloster, men gerne et supplement, siger han.

Efter at der er givet grønt lys for et køb, bliver en af de første opgaver for initiativgruppen at ansætte en forstander.

Gruppen har kontakt til en person, men der er endnu ikke underskrevet en kontrakt, siger Günther Lorenzen.

Ideen med at etablere Løgumkloster Akademi har han haft i tankerne igennem længere tid. Men tingene tog for alvor fart i sensommeren, da muligheden for at overtage højskolen bød sig.

Sorte tal

Efter de nye ejeres overtagelse ved årsskiftet er der lagt op til, at "Skolekreds Løgumkloster Ny Højskole" bliver nedlagt i forbindelse med forårets generalforsamling. Ifølge skolekredsens ledelse bliver der tale om en solvent likvidation og dermed vil en lukning ske med sorte tal på bundlinjen.

- Det bliver et sort tal, men ikke voldsomt sort. Så tæt på nul som forsvarligt, siger Karl Ove Jepsen.

Økologisk og biodynamisk jordbrug på vej: Løgumkloster Højskole på nye hænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce