Nyt digelag på Rømø står med en stor udfordring

Digegreve Magnus Skak Jensen (t.v.) og Tønders borgmester Henri Frandsen havde i marts besøg af flere syd- og sønderjyske folketingspolitikere, der blandt andet blev sat i problematikken omkring forstærkningen af Havnebydiget. Foto: Poul F. Skøtt

Nyt digelag på Rømø står med en stor udfordring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter fusionen mellem digelagene for henholdsvis Havnebydiget og Kirkebydiget på Rømø står den nyvalgte digegreve Magnus Skak Jensen og hans bestyrelse fortsat med et skrøbeligt dige, der ikke lever op til sikkerhedsstandarden.

HAVNEBY: De to digelag på sydøen på Rømø for henholdsvis Havnebydiget og Kirkebydiget har slået sig sammen.

Fusionen blev forleden godkendt i kommunalbestyrelsen i Tønder, og på den sitftende generalforsamling for "Digelaget vedrørende Rømø Havnebydige og Kirkebydige" blev Magnus Skak Jensen, Rømø, valgt som formand. Han kan dermed fortsat kalde sig digegreve. Magnus Skak Jensen var nemlig tidligere formand for Havnebydiget.

Baggrunden for fusionen er, at der ikke længere er så mange lodsejere, og det derfor kan være svært at få valgt medlemmer til to bestyrelser. Desuden har de to bestyrelser fælles opgaver og fælles projekter.

Digelagene
Ud over de nu fusionerede digelag for Havnebydiget og Kirkebydiget findes der på Rømø et tredje digelag, Juvre Digelag.Juvre Digelag har ansvaret for diget nord for dæmningen. Mens Havnebydiget og Kirkebydiget blev etableret i 1892 og 1874 blev Juvre Diget først anlagt i 1925-26 som en af de initiativer efter Genforeningen, der blev iværksat for at styrke erhvervslivet i Sønderjylland.

Problembarnet

Den nye digebestyrelse har ansvaret for sammenlagt knap 4,5 kilometer dige, der skal holdes i pæn og sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Det er en udfordring. For mens Kirkebydiget lever op til alle standarder, fremstår en del af Havnebydiget skrøbeligt.  Diget er to kilometer langt. 1,4 km blev forstærket i 1993. For de resterende 600 meter er der udarbejdet et projekt  til 1,4 mio. kr. Kystdirektoratet har godkendt projektet, men finanseringen, herunder ikke mindst statens medvirken, er ikke på plads.

- Så diget bliver ikke klar i år, og jeg er meget spændt på om det lykkes næste år, siger Magnus Skak Jensen.

Digelaget har netop haft besøg af Kystinspektoratet, der har konstateret, at diget er for lavt.

 

 

Bestyrelsen

Bestyrelsen af det nye digelag består af i alt syv personer, der repræsenterer henholdsvis lodsejere, sommerhusejere og en repræsentant fra turisterhvervet. Ud over Magnus Jensen består den nuvalgte bestyrelse afnæst formand Svend Christensen, Rømø, Bente Thye Kristensen, Rømø, Carl Herman Atzen, Rømø,  Finn Arvid Hansen, Aabenraa, Hans Otto Dahlmann, Skærbæk, og Chresten Schmidt, Toftlund.

Desuden er Tønder Kommune repræsenteret ved Frede Jensen (S), der sidder i kommunalbestyrelsen.

Nyt digelag på Rømø står med en stor udfordring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce