Massiv modstand: Affaldsøer i bymidte dømt ude

Affaldsøer som denne på Gråbrødretorv i Tønder findes flere steder i kommunen. Men den massive modstand i midtbyen i Højer gør, at ordningen ikke bliver indført her. Foto: Martin Franciere

Massiv modstand: Affaldsøer i bymidte dømt ude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter flere indsigelser og mange protestunderskrifter dropper Tønder Kommune at ændre på dagrenovationen i Højer. I samspil med lokalrådet skal der dog etableres en frivillig forsøgsordning med opstilling af en enkelt affaldsø i den indre by.

HØJER: Et borgermøde, syv kritiske høringssvar og 279 protestunderskrifter har gjort indtryk:

- Vi kan mærke stemningen. Det er ikke helt det, borgerne vil have.

Sådan siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V), om resultatet af en høringsfase om indførelse af affaldsøer i den indre by i Højer. Et resultat der nu gør, at kommunen dropper planen. Sådan da.

- Jeg har tidligere sagt, at man skal vælge sine kampe med omhu. Hvis folk i Højer ikke er interesserede i affaldsøerne, skal de selvfølgelig ikke have dem. Men vi lægger op til en frivillig forsøgsordning med etablering af en enkelt affaldsø. Placeringen skal findes i dialog med lokalrådet, siger Bo Jessen.

Når etableringen af affaldsøerne ikke er noget kardinalpunkt for kommunen eller teknisk udvalg, skyldes det også, at ordningen er brugerbetalt og dermed udgiftsneutral.

- Så vi ville ikke spare nogle penge, som vi i givet fald kunne have brugt andre steder, siger Bo Jessen.

Jeg har tidligere sagt, at man skal vælge sine kampe med omhu. Hvis folk i Højer ikke er interesserede i affaldsøerne, skal de selvfølgelig ikke have dem.
Bo Jessen (V), formand for teknik- og miljøudvalget, Tønder Kommune
Affaldsøer
Bag etableringen af affaldsøer til dagrenovation med mere står Tønder Forsyning.Der er blandt andet etableret affaldsøer i den indre by i Tønder (Gråbrødretorv, Jomfrustien, Skibbroen og Søndergade), på Rømø og i Arrild samt ved flere boligforeninger rundt omkring i kommunen.

Kølig modtagelse

Oplægget til at etablere fem affaldsøer i bymidten i Højer som erstatning for de nuværende grønne affaldsspande blev lanceret af Tøndermarsk Initiativet.

Affaldsøerne med de nedgravede beholdere skulle forenkle bybilledet, således at der ikke længere skulle stå beholdere ved hvert hus, hverken permanent eller i forbindelse med tømning. Desuden ville samlingen af affaldsbeholderne i affaldsøer medføre mindre kørsel med store renovationsbiler igennem byen.

Men oplægget fik mildest talt en kølig modtagelse. Både ældrerådet og handicaprådet betegnede udspillet som en serviceforringelse. Efter et borgermøde tog Højer Lokalråd initiativ til en underskriftsindsamling mod affaldsøerne. 279 borgere bidrog med deres navnetræk.

Tilfreds formand

Formanden for Højer Lokalråd, Finn P. Hansen, er glad for, at forslaget er taget af bordet, og han åbner for samspil omkring en forsøgsordning.

- Det er dejligt, at politikerne har taget denne beslutning. Vi vil gerne indgå i dialog med kommunen om at afprøve en frivillig ordning. Der er jo også nogle, der synes, at det er en god idé med affaldsøer, siger han.

Hvilken placering, der kan komme på tale, står endnu hen i det uvisse. Men lokalrådets formand peger på området omkring vandtårnet som en mulighed.

Massiv modstand: Affaldsøer i bymidte dømt ude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce