Lidt flere vender tilbage til rødderne

Der er stor forskel på, hvor gode landets kommuner er til at få unge fraflyttere til at vende tilbage. Tønder ligger i den tunge ende, men der er en lille fremgang at spore. Arkivfoto: Kurt Gabs

Lidt flere vender tilbage til rødderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tønder Kommune har fortsat problemer, når det kommer til at få unge til at skifte storbyerne ud med hjemstavnen efter endt uddannelse. Men der er en spæd fremgang at spore.

TØNDER: Tønder Kommune er i den tunge ende i en ny undersøgelse, der kortlægger, hvor mange borgere, der har forladt deres hjemkommune for at studere - og derefter er vendt tilbage, inden de fyldte 33 år. Her ligger Tønder på 85. pladsen blandt 94 undersøgte kommuner.

I alt 10,7 procent af den senest testede årgang fra 1983, vender tilbage. Det viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

Målingen indikerer i virkeligheden en lille fremgang i Tønder, for sammenligner man med den seneste statistik, så gjorde kun 9,8 procent af årgangen 1979 det samme. Med andre ord er der sket en forbedring på 0,9 procent.

På Rådhuset i Tønder satses der allerede nu på mere fremgang. Det er blandt andet sket med den nye bosætningskonsulent Marianne Okholm, som har til opgave at sikre de rette rammer for tilflyttere - uanset om de har boet i Tønder Kommune tidligere eller ej.

- At man muligvis vil tilbage, er jo en del af ens natur, hvis man er opvokset i et mindre samfund som her. Man har et bånd til egnen og efterlader sig et netværk derhjemme - og det netværk savner nogle heldigvis. Vi kan ikke plante savnet i dem, der er flyttet væk for at uddanne sig, men vi kan som kommune sørge for, at her er godt at være, forklarer hun.

Den lokale forbindelse

Helle Dalsgaard Pedersen fra Aalborg Universitet har forsket i, hvad der gør udslaget, når unge og unge familier flytter tilbage. Hun har netop skrevet PhD-afhandling om grundene til det valg, som midt- og nordjyske udflyttere har gjort - og hun ser en række paralleller til Sønderjylland.

Studiet peger på en tendens til, at det er sværere at lokke folk hjem, jo længere en uddannelse, de har taget i en anden by. Derudover er der tegn på, at den fortsatte lokale tilknytning er vigtig at bevare:

- Det er vigtigt at bevare tilknytningen mellem hjemstedet og borgeren. Bevarer man den gode relation, så er der også gode chancer for, at folk vender tilbage igen. Jeg tror, det er vigtigt at få fortalt om de glade tilbageflyttere. Det er måske ikke jobbet, der er det helt afgørende, men det er netværket og alt det andet, man kan få, forklarer Helle Dalsgaard Pedersen og uddyber:

- Vi ser også, at det ofte er sådan, at dem med de længste uddannelser i højere grad forbliver ude. Der er en tendens til, at tilknytningen svækkes, jo længere tid man ikke bor i hjemkommunen.

Fortæl den gode historie

At det er netop tilknytningen, der skal sælge kommuner som Tønder er ikke en tilfældighed, mener Helle Dalsgaard Pedersen:

- Som kommune kan man gøre en del for at bevare tilknytningen. Det er ikke altid forbundet med karriere og prestige at flytte væk fra storbyerne, men er der gode relationer at rejse efter, så er valget ofte mere oplagt.

Og står det til Tønder Kommune, så skal fordelene ved tilbageflytning først og fremmest promoveres af de, der har taget turen. Derfor er man på vej med et spritnyt initiativ, forklarer bosætningskonsulent Marianne Okholm:

- Markedsføringsmæssigt er vi i gang, og vi har faktisk et nyt tiltag på vej, hvor tilflytterne skal være med til at fortælle, hvorfor Tønder Kommune er et godt sted at flytte hen. Vi kan jo sagtens sidde og have nogle holdninger til, hvorfor Tønder Kommune er et godt sted - men det er tilflytternes historie, der fungerer. Derfor laver vi en række interviews med nye tilflyttere - de er de nye ambassadører for os, kan man sige.

Lidt flere vender tilbage til rødderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce