Hundesygdom kan smitte mennesker

En lille vaccine kan bekæmpe Leptospirose. Hvis ikke hunden er vaccineret, skal man holde øje med feber og sløvhed, opfordrer dyrlægerne Lars R. Kjær og Julia Andersen.Foto: Betina Skjønnemand

Hundesygdom kan smitte mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindst én labrador fra området omkring Møgeltønder er smittet med den smitsomme sygdom Leptospirose. Sygdommen kan overføres til mennesker.

Møgeltønder: Dyrlægerne på Møgeltønder Dyrehospital har konstateret den smitsomme sygdom Leptospirose hos en hund, der har været i behandling hos dyrlægerne.

Leptospirose er en bakterie, der - hvis den ikke behandles - kan forårsage døden for den ramte hund. Og bakterien kan faktisk også smitte mennesker.

- Vi skal ikke skabe noget hysteri. Hvis man kommer i tide, så kan bakterien bekæmpes med antibiotika uden problemer, hvis man ikke er særligt udsat. Men bare det faktum, at det faktisk kan smitte mennesker gør, at vi synes, der er grund til at gøre folk opmærksom på det, lyder det fra dyrlæge Lars R. Kjær fra Møgeltønder Dyrehospital.

Leptospirose er en bakterie, som findes naturligt blandt mus og rotter. Smitten er vandbåren, og kan smitte gennem for eksempel vand, der er forurenet med dyreurin.

- Symptomerne er, at hunden får feber, er sløv og træt. Altså helt almindelige symptomer. Senere i forløbet bliver slimhinderne gule, og det er her, at alarmklokkerne skal begynde at ringe, for det er altså livsfarligt, hvis man ikke kommer i behandling, forklarer Lars R. Kjær.

Leptospirose
En vaccine mod Leptospirose koster i omegnen af 500 kr.Vaccinen virker mindst ét år.

Symptomerne på Leptospirose er feber, sløvhed og træthed. Længere henne i forløbet bliver slimhinderne gule.

Leptospirose er en såkaldt Zoonose - en sygdom, som kan smitte fra dyr til menneske eller omvendt.

Leptospirose kan i de tidlige stadier i de fleste tilfælde behandles med antibiotika.

Mange hunde er vaccinerede

De fleste hunde, der jævnligt får vacciner, vil ikke være i fare for at få sygdommen. Lars R. Kjær opfordrer folk til at slå koldt vand i blodet, selvom sygdommen er alvorlig.

- Man skal tjekke sin medicinbog. Her kan man se, om ens hund er vaccineret mod Leptospirose. Enten har man et gult klistermærke i sin bog, eller også står der L4 med håndskrift. Hvis disse ting er der, og hvis vaccinationen er mindre end ét år gammel, så er der ingen grund til bekymring.

Hvis ens hund ikke er vaccineret, kan man naturligvis vælge at få sin hund vaccineret. Hvis ikke man ønsker det, kan man med fordel være ekstra opmærksom.

- Man er godt hjulpet, hvis man holder sig til normale hygiejne-regler. Der er ingen grund til at være utryg. Men hvis man har små børn eller er svagelig, så er det nok en god idé at holde hunden lidt på afstand, hvis den ikke er vaccineret. Og så i øvrigt være opmærksom på symptomerne, slutter Lars R. Kjær.

Hundesygdom kan smitte mennesker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce