Vi bruger cookies!

jv.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.jv.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Høsten er i hus på Chateau Ylleryp Lynd

Vin i lange baner: Jette Frandsen er ude med beskærersaksen og de grønne druer, der i de kommende uger og måneder skal forvandles til vin. Foto: Uwe Iwersen

Høsten er i hus på Chateau Ylleryp Lynd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke alle årgange er lige velsmagende, men alle flasker fra det lille vineri "Ullerup Lund" nord for Skærbæk kan drikkes. Det lille vineventyr på borgmester Henrik Frandsens mark startede i festligt lag for 12 år siden.

SKÆRBÆK: Det er årets højdepunkt og den dag, alle ser frem til.

I lørdags mødtes fire af fem vennepar på gården Ullerup Lund lige nord for Skærbæk. Parrene har en stor fælles interesse. Vin. Efter morgenkaffen trak de i arbejdstøjet og ned på marken ved ejendommen. På 13 lange rækker hang druerne på stokkene. Beskærersaksene lå klar, og så gik høsten i gang.

- Det hele startede faktisk på en munter aften, da vi sammen med nogle venner fik nogle glas vin. Pludselig kom ideen op, at vi da kunne lave vores egen, husker borgmester Henrik Frandsen.

Dengang tilbage i 2005 var der en bølgende kornmark øst for hans ejendom. I dag er der plantet læhegn rundt om et udvalgt areal på 0,3 hektar, og de 600 veltrimmede stokke er fyldt med tunge klaser.

Vejret giver danske vinbønder rekordhøst
Det hele startede faktisk på en munter aften, da vi sammen med nogle venner fik nogle glas vin. Pludselig kom ideen op, at vi da kunne lave vores egen.
Henrik Frandsen, borgmester og vinavler, Ullerup Lund, Skærbæl

Drikkelig vin

Marianne Christensen og Jørgen Jensen er sammen med Jette og Henrik Frandsen det par, der har været med helt fra starten og fortsat holder ved. Vinavl er nemlig en tidskrævende affære, der samtidig kræver tilmodighed. Der går faktisk seks år, fra man starter, til de første druer og, dermed dråber, er i hus.

- Det er lidt fascinerende at lave sin egen vin. Vores hvidvin er generel god, vores rødvin er af svingende kvalitet, lyder det diplomatisk og velformuleret fra Henrik Frandsen.

Jørgen Jensen er mere skråsikker.

- Vi har i alle årene lavet drikbar vin, siger han.

Hvor drikbar årgang 2017 bliver, må tiden vise. For efter høsten, afstilkningen og presningen af druerne venter nu en periode, hvor der skal arbejdes med mostens alkoholprocent og andre finuligheder.

Vinbønderne på "Chateau Ullerup Lund" eller den franske udtalelse "Chateau Ylleryp Lynd" har studeret deres hobby gennem boglige studier, deltagelse i kurser og på ferieture, hvor de har smagt sig frem.

- For os handler det mest om at få fjernet æblesyren. Vore druer får nemlig generelt ikke sol nok, forklarer Marianne Christensen.

Ros fra Rømø

Vinbønderne nord for Skærbæk er et særsyn på vore kanter, dog ikke mere sært, end at de har kolleger på både Rømø og på Løgumkloster-egnen. På Rømø har Jan Duhn i flere år haft succes med sin produktion. Forleden var Marianne Christensen og Jørgen Jensen på besøg, og vinkenderen fra ferieøen smagte på deres vare.

- Han kunne godt li´den, lyder det med en snert af stolthed fra Marianne Christensen.

Vinen fra Chauteau Ullerup Lund anno 2016 var en god årgang. Det blev til 180 flasker, der så skulle deles gennem fem "anpartshavere". Helt så ubytteligt bliver 2017-udgaven næppe. For at være helt ærligt, så var sommeren også set gennem vinproducenters øjne, mildest talt elendigt. Det vil kunne smages, når årets høst efter den fornødne modningstid i fad og kolber hældes på flasker og i glas næste år. Omkring februar/marts skulle det være så vidt.