Historisk missionshus står til at blive jævnet med jorden

Nr. Løgums tidligere missionshus på Koldingvej står for fald. - Kulturhistorisk set er der tale om en interessant bygning, idet missionen har spillet en stor rolle i Nr. Løgum Sogn, og derfor har netop dette missionshus været en vigtig faktor for en stor del af sognets befolkning op gennem 1900-tallet, skriver formanden for kulturmiljørådet i Sønderjylland i en indsigelse mod nedrivningsplanerne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Historisk missionshus står til at blive jævnet med jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods en markant indsigelse fra kulturmiljørådet for Sønderjylland giver politikerne i teknik- og miljøudvalget grønt lys for at nedrive det mere end 100 år gamle og bevaringsværdige tidligere missionshus i Nr. Løgum.

NR. LØGUM: Det har stået i mere end 100 år. Men nu er den historiske bygnings dage talte.

Nr. Løgums tidligere missionshus, der er placeret ud til Koldingvej, står til at blive jævnet med jorden.

- Det er lidt med blødende hjerte, men vi har valgt at følge forvaltningens indstilling, siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V).

Bemærkningen kommer efter, at et enigt udvalgt har givet grønt lys for, at Nr. Løgums missionshus fra 1913 må rives ned.

Bygningen har stået tom i en længere periode, og det er nærmeste nabo til bygningen, der har købt den af missionsforeningen. Af tingbogen fremgår, at ejendommen er handlet med henblik på nedrivning. Det skulle give plads til bedre tilkørselsforhold til den nye ejers ejendom.

Bevaringsværdig
Slots- og Kulturstyrelsen vurderer bygningers bevaringsværdi efter den såkaldte Save-scala fra 1 til 9, hvor vurdering 1 udgør den højeste bevaringsværdi.Save-vurderingen tager udgangspunkt i bygningers arkitektoniske værdi, kulturhistoriske værdi, miljømæssige værdi, originalitet og tilstand.

Bygninger med den højeste værdi 1 vil som oftest være fredede bygninger eller folkekirker.

Bygningerne med værdierne 2-4 er de bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags.

Bygninger med bevaringsværdierne 5-6 er jævne, pæne bygninger, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren.

Bygninger med bevaringsværdierne 7-9 er ofte bygninger uden arkitektonisk udtryk eller uden historisk betydning.

Det tidligere missionshus i Nr. Løgum har en Save-vurdering på 3 foretaget i 1998.

Bevaringsværdig

Nedrivningsplanerne har fået Kulturmiljørådet for Sønderjylland med formand Elsemarie Dam Jensen på banen. Hun påpeger, at det tidligere missionshus er bevaringsværdigt med en Save-bevaringsværdi 3 (se faktaboks).

- Hvis denne bygning bliver nedrevet, vil det være endnu et eksempel på, at man lader de synlige spor af historien forsvinde fra landskabet. Det er meget uheldigt, og derfor må vi fra kulturmiljørådet helt klart anbefale, at der ikke gives nedrivningstilladelse, skriver hun i en officiel indsigelse og fremhæver, at bygningen uden store problemer kunne bevares/restaureres og have et langt liv foran sig.

Når teknisk udvalg alligevel vælger at give grønt lys, er det af frygt for, at et nej kunne ende med at blive en dyr omgang.

- Vi risikerer at stå med omkostninger på længere sigt, hvis ikke vi giver tilladelsen, siger Bo Jessen.

Han henviser til gældende lovgivning, hvorefter et nej til nedrivning i første omgang vil være gældende i et år. Derefter skal der vedtages en lokalplan med bestemmelse om, at bebyggelsen ikke må nedrives. Nedlægges forbud, kan ejer forlange, at kommunen overtager ejendommen mod udbetaling af erstatning.

Registrering

Inden bulldozerne sætter kurs mod Koldingvej 23 og det gamle missionshus, er der lagt op til, at der foretages en nøje registrering af den dødsdømte bygning, ligesom nedrivningsbeslutningen bliver bekendtgjort offentligt.

Historisk missionshus står til at blive jævnet med jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce