"Grænsen er overskredet" har nået grænselandet

Uwe Brodersen (t.v.) med ungdomsvennen Ib Hansen under reception i Tønder. Foto: Uwe Iwersen

"Grænsen er overskredet" har nået grænselandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatter og foredragsholder med mere, Uwe Brodersen, har udgivet sin tredje bog, der ser tilbage på opsigtsvækkende begivenheder under besættelsen og befrielsen.

TØNDER: - Naii da, æ det dæ...

Der blev hilst på sønderjysk i boghandler Lena Jefsens butik torsdag eftermiddag. En Tønder-dreng, der bor på Østerbro, vendte hjem for en stund, og med sig i bagagen havde han sin nyeste bog. "Grænsen er overskredet" er Uwe Brodersens udvalgte samling af kendte og mindre kendte episoder, der udspillede sig i det sønderjyske under besættelsen og efter befrielsen.

- Det var ikke sort og hvidt, der var mange nuancer. Jeg har taget de små mennesker og skæbner med, sagde Uwe Brodersen, da han præsenterede bogen under receptionen. Her mødte mange ungdoms-venner og bekendte fra årene i Tønder op.

Blandt disse Ib Hansen, en af "Lærkevej"-drengene, fra 60'erne, og det faldt hurtigt i snak om de "gode gamle dage", hvor man blandt andet kunne genkende børnenes danske eller tyske sindelag på, hvor elastikken på sportstøjets bukseben var anbragt. 

Det dansk tyske modsætningsforhold havde familien Brodersen også tæt inde på livet. Således Uwe Brodersen og hans to ældste søskende døbt tysk.

- Men så ragede min far uklar med præsten, og så blev mine tre yngste søskende døbt dansk, fortalte den veloplagte forfatter under receptionen.

Forfatter Uwe Brodersen mødte både sine læsere og sine kilder under reception i Tønder. Foto: Uwe Iwersen
Forfatter Uwe Brodersen mødte både sine læsere og sine kilder under reception i Tønder. Foto: Uwe Iwersen
Foto: Foto: Uwe Iwersen

Debatskabende

Uwe Brodersens beretninger og den bog, der er kommet ud af det, er ikke forskningsbaseret, og dermed ikke anerkendt viden. Det er forfatteren helt på det rene med.

- Jeg har brugt flere anonyme kilder, og det må man ikke. Men anonymiteten var afgørende for, at kilderne ville fortælle. Bogen kan godt være lidt debatskabende, nogle vil sige provokerende, over for det tyske mindretal. Men den handler også om mystiske ting, der skete dengang, siger han.

Uwe Brodersen og hans faste"efterforsker", Kurt Jensen, Bovrup, har udvalgt 21 episoder fra en omtumlet til, hvis grænsen efter deres opfattelse var overskredet. Det gælder blandt andet drabet drabet på bagermester Asmus Jepsen fra Kiskelund, der aldrig er blevet opklaret.

Eller historien om familien Jürgensen i Vidågade, hvor far og søn først stod til en dødsdom for at være aktive SS-folk, og efterfølgende krævede erstatning for uberettiget frihedsberøvelse.

Uwe Brodersen skriver også om drabet på en ung, hjemmetysk kvinde, der blev skudt under en teaterforestilling i Løgumkloster, og hvor gerningsmanden i første omgang slap med et halvt års fængsel.

Jo, grænsen for det rette og det rimelige blev ifølge Uwe Brodersen nået og overskredet mange gange. I hvert fald de 21 gange, som er antallet af episoder og opsigtsvækkende begivenheder, der har fundet vej til bogen.

"Grænsen er overskredet" har nået grænselandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce