Fortiden har indhentet Tønder Kommune i børnesag: Skal betale millioner til Herning Kommune

Tønder Kommune har tabt en ankesag på børn- og familieområdet og skal i 2019 betale Herning Kommune 15,2 millioner kroner. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Fortiden har indhentet Tønder Kommune i børnesag: Skal betale millioner til Herning Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ankestyrelsen har afgjort, at Tønder Kommune i år skal betale 15,2 millioner kroner til Herning Kommune. Det skyldes, at Tønder Kommune i perioden 2013 til 2015 ikke greb ind i en sag om en familie, som siden flyttede til Herning.

Tønder: Fortiden har indhentet Tønder Kommune.

Ankestyrelsen har således afgjort, at kommunen skal betale 15,2 millioner kroner til Herning Kommune, som havde krævet refusion. Ankestyrelsen har fastslået, at Tønder Kommune ikke greb ind i en sag om en familie, hvorefter Herning Kommune måtte tvangsfjerne tre børn, da familien i 2015 var flyttet videre til Herning.

- Vi lægger os fladt ned og siger, at det var ikke godt nok, det vi præsterede overfor de her børn på det her tidspunkt, fortæller Grethe Nielsen, der er direktør for social, sundhed og arbejdsmarked i Tønder Kommune.

Familien flyttede til Tønder Kommune i sommeren 2013, og mens familien boede her, var der flere, som gjorde opmærksom på problematiske forhold - uden at kommunen fjernede børnene fra hjemmet.

- Jeg har ikke tal på antal af underretninger, men der er kommet en del både fra daginstitution og fra skole og også anonyme underretninger, fortæller Grethe Nielsen.

Afgørelsen fremgår af en tillægsdagsorden til Børn- og skoleudvalgets møde, og heraf fremgår det ikke, hvad der konkret var grunden til, at børnene skulle fjernes fra hjemmet.

Pengene
Tønder Kommune skal efter ankestyrelses afgørelse betale refusion til Herning Kommune:

Udgifterne til anbringelse af de tre børn er i 2015-2019: 10,6 millioner kroner.

Udgifterne til særlige skoletilbud er i 2015-2019: 4,6 millioner kroner.

Fra 2020 vil anbringelse af de tre børn koste 2,2 millioner kroner årligt.

Fra 2020 vil særlige skoletilbud koste 1,7 millioner kroner årligt.
Tønder Kommune har tabt en ankesag på børn- og familieområdet og skal i 2019 betale Herning Kommune 15,2 millioner kroner.  Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
Tønder Kommune har tabt en ankesag på børn- og familieområdet og skal i 2019 betale Herning Kommune 15,2 millioner kroner. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard

Millioner fremover

De 15,2 millioner kroner, som Tønder Kommune skal betale til Herning Kommune, er for perioden 2015 til 2019. Efter ankestyrelsens afgørelse forventer Tønder Kommune fra 2020 og frem at skulle betale 3,9 millioner kroner årligt i refusion til Herning Kommune - et beløb der dækker udgifter til anbringelse og skoletilbud.

Tønder Kommune skal som udgangspunkt betale for børnene, indtil de fylder 18 år, eller til de ikke længere har behov for støtte efter serviceloven.

- Børnene er i dag i alderen mellem otte og 14 år, oplyser Grethe Nielsen.

Herning Kommune anmodede om refusion i september 2016, hvorefter Tønder Kommune afslog - siden har sagen kørt som en ankesag frem til afgørelsen i marts i år. Selv om der har været en ankesag, har sagen kørt under radaren ved Tønder Kommune ifølge Grethe Nielsen.

Sagen har været kendt i børne- og familieafdelingen, men:

- Der har simpelthen ikke været en arbejdsgangsprocedure, der har gjort, at den er blevet sendt op i systemet, og det er selvfølgelig dybt beklageligt. Det er der rettet op på, siger direktøren.

Afgørelsen
Ankestyrelsen begrunder afgørelsen i klare vendinger:- At børnenes vanskeligheder også var til stede før familien flyttede til Herning Kommune.

- At det findes bevist, at børnene burde have været anbragt uden for hjemmet, da de boede i Tønder Kommune.

- At det findes bevist, at Tønder Kommune var klar over familiens forhold, der kort efter flytningen førte til tvangsanbringelser af alle tre børn i Herning Kommune.

- At Tønder Kommune har været passiv i sådan en grad, at det udløser refusionspligt.

Ikke politisk niveau

Den tidligere Venstre-mand og nuværende løsgænger i byrådssalen i Tønder, Jens Møller, var mellem 2013 og 2015 formand for børn- og ungeudvalget i Tønder Kommune. Udvalget afgør sager om tvangsfjernelser. Sagen med de tre børn nåede aldrig frem til udvalget.

- Jeg erindrer i hvert fald ikke, at vi har behandlet den sag, siger Jens Møller.

Grethe Nielsen peger på, at sagen er fra en periode, hvor man i afdelingen havde det svært. Problemer med sagsbehandlingen på børn- og ungeområdet førte til, at Tønder Kommune indledte et samarbejde med Socialstyrelsens Task Force, der efterfølgende hjalp kommunen med at forbedre sagsbehandlingen, og der blev også tilført flere ressourcer.

Forvaltningen lægger op til, at de 15,2 millioner kroner, som skal betales i år, tages fra de områder, hvor der er overskud og ellers fra kassen.

- Så lægger man det ind i budgettet fremadrettet, fortæller Grethe Nielsen.

En kedelig sag

Oplægget fra forvaltningen skal børn- og skoleudvalget og socialudvalget se på tirsdag. Her gennemgås sagen også.

- Det er en kedelig sag, som vi da helst ville være foruden, siger formand for børn- og skoleudvalget Kim Printz Ringbæk (S) forud for mødet.

- Jeg kan da være glad for, at man har fået sat den Task Force-undersøgelse i gang. Den er så bare kommet i gang lidt for sent, kan man sige, lyder det fra udvalgsformanden.

Fortiden har indhentet Tønder Kommune i børnesag: Skal betale millioner til Herning Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce