Direktør og fisker tror på nyt muslinge-eventyr på Rømø

Fisker og direktør Ole Daugaard fra Rømø med en østers, som han håber at opnå tilladelse til at høste. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Direktør og fisker tror på nyt muslinge-eventyr på Rømø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For to år siden måtte Ole Daugaard lukke og sælge sin virksomhed Seafood Rømø A/S. Men han beholdt fabriksbygningen på Rømø Havn. Den kan efter de seneste udmeldinger fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) blive omdrejningspunkt for nye aktiviteter og nye arbejdspladser på havet og på havnen.

HAVNEBY: For temmelig præcis to år siden var stemningen hos direktør for Seafood Rømø A/s, Ole Daugaard, på nulpunktet. Gentagne gange havde han opfordret opfordret skiftende fiskeriministre til at få ophævet et 10 år gammelt forbud mod muslingefiskeri i Vadehavet og dermed sikre grundlaget for sin virksomheds fortsatte eksistens. Men der skete ikke noget. I februar 2017 tog direktøren konsekvensen. Seafood Rømø A/S blev lukket og solgt, og 14 medarbejdere, hvoraf nogle havde været med i 15 år, mistede deres job.

Men nu er der nyt håb forude.

- Det er som om, det begynder at lysne. Der er stadig udfordringer, men der er også grund til optimisme, siger Ole Daugaard.

Hvis vi får mulighed for at fiske muslinger og østers er vi parate til at investere de millioner, der skal til for at åbne en produktion.
Ole Daugaard, fisker og direktør, Rømø
Østers
Stillehavsøsters har gennem de senere år indtaget dele af Vadehavet. En ny rapport fra DTU Aqua anslår, at der er 72.000 ton i området.Stillehavsøsters er en såkaldt invasiv og dermed "ikke hjemmehørende" art i danske farvande.

Stillehavsøsters blev første gang konstateret i den danske del af Vadehavet i 1996.

Problemet med arten er, at den kan fortrænge de hjemmehørende muslinge som blå- og hjertemuslinger.

Den seneste DTU-rapport anslår, at der nu er 78.500 ton blåmuslinger i det danske vadehavsområde. Det er en markant fremgang i forhold til 008, da blåmuslinge-fiskeriet blev forbudt.
Ole Daugaard fra Rømø håber at genåbne sin virksomhed. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Ole Daugaard fra Rømø håber at genåbne sin virksomhed. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Invasiv østers

Optimismen og håbet om at starte et nyt muslingeeventyr på Rømø skyldes de seneste udmeldinger fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V). Efter at en ny rapport viser, at antallet af blåmuslinger i Vadehavet er vokset markant, samtidig med at den invasive stillehavsøsters med uønsket fart har indtaget havbunden, er ministeren positiv over for, at der igen må fiskes muslinger i Vadehavet.

Den store udfordring er at finde en bæredygtig fangstmetode, som både tager behørig hensyn til naturen, men også sikrer fiskerne et forretningsgrundlag.

På forsøgsbasis har ministeren åbnet for forsøgsfiskeri af stillehavsøsters med håndholdte redskaber. Men det giver ifølge Ole Daugaard ingen mening. Fiskerne satser på at høste med skrabere og dermed på en kommerciel tilgang.

- Stillehavsøsters lægger sig på bunden og dræber alt liv. Havbunden rådner, Vadehavet dør. Min erfaring siger mig, at havbunden har godt af at blive vendt og luftet. Det svarer til, at en bonde bearbejder sin mark, siger han.

Klar til at investere

Da Ole Daugaard i 2017 lukkede og solgte sin virksomhed, var produktionsbygningen på Rømø Havn ikke en del af handlen. Den har stået ubenyttet hen. Om alt går vel, kan den blive omdrejningspunkt for et nyt muslinge-eventyr.

- Bygningen står på lejet grund. Det vil koste adskillige millioner at rive den ned. Hvis vi får mulighed for at fiske muslinger og østers er vi parate til at investere de millioner, der skal til for at åbne en produktion. Det vil også give 15, måske 20, arbejdspladser. Det er lige det, som Rømø har brug for, siger han.

Ifølge Ole Daugaard vil det tage omkring et halvt år at rigge erhvervsbygningen på havnen til.

Hans kompagnon og medejer af Rømø Oysters, Johan Wedel Nielsen, har tidligere til JydskeVestkysten sagt, at han ser store muligheder med stillehavsøsters.

- Vi kan sælge stillehavsøsters for to-tre euro per kilo til blandt andet restauranter. Hvis vi samtidig kan fjerne den fra Vadehavet og skabe indtægter og arbejdspladser på Rømø, så er det da en god idé, siger han.

Ser mod Frankrig

I den danske fiskeriflåde findes der i øjeblikket ingen fladbundede fartøjer, der er egnet til at høste østers.

- Der skal vi nok kigge over imod Frankrig, hvor der er et kæmpe marked for østers, siger Ole Daugaard.

Hjemme i Danmark er fiskeriminister Eva Kjer Hansen gået i gang med at undersøge mulighederne for en mere kommerciel tilgang til østers-fiskeriet.

- Jeg har sat gang i en forsøgsordning, hvor man kan bruge håndholdte redskaber, men spørgsmålet er, om det er effektivt nok. Samtidig ser vi på mulighederne for at udvikle redskaber, som ikke gør skade på havbunden. Vi vil jo gerne finde på løsninger, så der er mulighed for at sætte et egentligt fiskeri i gang, har Eva Kjer Hansen tidligere sagt til Ritzau.

På Rømø Havn følger Ole Daugaard og hans kolleger ministerens tiltag med største interesse.

Bæredygtigt fiskeri

Det gælder også formanden for Rømø Havn, Henning Schmidt, Drengsted.

- Vi bakker op om Ole Daugaards bestræbelser. Det handler for mig at se ikke kun om at overbevise en fiskeriminister, der måske har forholdsvis kort tid tilbage. Det bliver afgørende få overbevist de grønne organsationer og gennem en god dialog at sikre en bred politisk opbakning til et bæredygtig fiskeri. Alle kan se, at bestanden af stillehavsøsters er vokset helt vildt, og hvis man ønsker at begrænse udbredelsen, så er det ikke nok samle dem op i en spand, siger Henning Schmidt.

Direktør og fisker tror på nyt muslinge-eventyr på Rømø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce