Digegreve forventer at blive Rømøs mest uskældte mand

600 meter af Havnebydiget er så skrøbelige, at digegreven er bekymret for endnu en vinter uden reparation og forstærkning. Diget vil efter alt at dømme blive spærret for både fodgængere og cyklister for at skåne kronen mod yderligere nedslidning. Foto: Uwe Iwersen

Digegreve forventer at blive Rømøs mest uskældte mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forstærkningen af Havnebydiget på Rømø er udsat til næste år. Det får digegreve Magnus Skak Jensen og hans bestyrelse til at frygte for sikkerheden og samtidig formentlig at lukke diget for al færdsel.

HAVNEBY: - Regeringen har netop igangsat et tværministrielt udredningsarbejde inden for kystbeskyttelsesområdet. Vi kan derfor først tag stilling til jeres henvendelse i efteråret 2017.

Sådan lyder beskeden fra Kystinspektoratet til Tønder Kommune og digelaget for Havnebydiget på Rømø. Beskeden betyder, at den planlagte forstærkning af diget syd for Havneby må udsættes til næste år.

- Det kan jeg ikke være tilfreds med. Det betyder, at vi må leve endnu en hel vinter med et svagt dige, og det betyder også, at vi for at skåne digekronen formentlig må spærre af for både fodgængere og cyklister. Det er der mange, der bliver meget, meget kede af, og det er bestemt ikke noget, digelaget og jeg bliver populære på, vurderer digegreve og formand for digelaget i Havneby, Magnus Skak Jensen.

 Jeg har haft kontakt til Kystinspektoratet og fået at vide, at jeg nok ikke skulle regne med at få refunderet pengene, hvis vi bare gik igang.
Henrik Frandsen (V), borgmester, Tønder Kommune
Sagen
Den tidligere udgifts-fordelingsnøgle til kystsikring mellem stat, amt og kommune/digelag gik ud på, at staten bidrog med 3/6, amtet med 2/6, mens kommunen/digelaget tog sig af den sidste sjettedel.

Efter amternes nedlæggelse ved kommunalreformen 2006/2007 er der trods flere tilløb fra Tønder Kommunes side ikke opnået en aftale om en ny fordeling.

Havnebydiget er to kilometer langt. 1,4 km blev forstærket i 1993. På de resterende  600 meter skal diget rettes op og forhøjes med 25 cm til kote 5,15 m. Det sker med baggrund i en forventet havvandspejlsstigning på 25 cm frem mod 2050.

Digelaget har fået udarbejdet et projekt til 1,4 mio. kr. Jvf. den tidligere fordelingsnøgle har Tønder Kommune frigivet 210.000 kr. til projektet.

 

Hvem skal betale?

Digelaget har ellers et godkendt forstærkningsprojekt til 1,4 mio. kr. klar. Problemet er, at finanseringen ikke er på plads. Magnus Skak Jensen har tidligere sagt, at han ikke kan tage ansvaret for endnu et vinterhalvår med et skrøbeligt dige, og at et forstærkningsarbejde senest skulle gå i gang omkring 1. april.

Hvis økonomien på det tidspunkt ikke var afklaret, ville digelaget optage et lån og lægge pengene ud i forventning om en senere tilbagebetaling.

- Jeg har haft kontakt til Kystinspektoratet og fået at vide, at jeg nok ikke skulle regne med at få refunderet pengene, hvis vi bare gik igang. Så det gør vi så nok ikke, siger digegreven.

Projektet

Havnebydiget er to kilometer langt. 1,4 km blev forstærket i 1993. For de resterende 600 meter har digelaget fået udarbejdet et projekt til 1,4 mio. kr., og med den tidligere fordelingsnøgle som rettesnor har Tønder Kommune frigivet 210.000 kr. til projektet.

Den henvendelse fra Tønder Kommune, som Kystinspektoratet ifølge brevet fra 13. marts først tager stilling til i efteråret, drejer sig om statens medfinansering af projektet. Kommunen og digelaget foreslår, at staten betaler femsjettedele af de anslåede udgifter svarende til knap 1,2 mio. kr., mens kommunen og digelaget tager sig af resten.

Politiker på besøg

Digeproblematikken er et af de emner, der skal diskuteres, når otte folketingspolitikere valgt i Syddanmark på invitation af Tønders borgmester Henrik Frandsen mandag besøger Rømø.

- Jeg har en forventning om, at vi får skabt en bedre klarhed hos de lokale politikere, og at de så bærer sagen til Christiansborg, siger Henrik Frandsen.

Andre emner på mødet er etablering af en heliport på Rømø, placering af nye arbejdspladser hos Skat i Tønder og en orientering om at store Tøndermarsk-initiativ.

De otte politikere, der har takket ja til invitationen, er Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti, Henrik Dahl, Liberal Alliance, Benny Engelbrecht, Socialdemokratiet, Carl Holst, Venstre, Karen J. Klint, Socialdemokratiet, Jesper Petersen, Socialdemokratiet, Troels Ravn, Socialdemokratiet, og Hans Chr. Schmidt, Venstre.

Digegreve forventer at blive Rømøs mest uskældte mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce