Borgerlisten vil bruge 58 millioner på at vende udviklingen

Borgermesterkandidat og spidskandidat for Borgerlisten, Thomas Ørting Jørgensen, ønsker, at politikerne tænker strategisk i forsøget på at vende befolkningstilbagegangen. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard

Borgerlisten vil bruge 58 millioner på at vende udviklingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerlisten med Thomas Ørting Jørgensen i spidsen vil årligt give 20 millioner ekstra til skolerne, og 38 millioner kroner skal fordeles i lokalsamfundene. Politiske modstandere har efterspurgt, hvor pengene skal findes, men de må vente på svar.

Tønder: Borgerlisten har meldt sig på den politiske bane som en spiller, der måske ikke følger helt de samme regler, som de andre lokale partier. I hvert fald er partiet i starten af valgkampen gået ud med meget konkrete, milliondyre forslag, og politiske modstandere har ønsket at vide på, hvor pengene skal findes.

De må vente på svar.

De to forslag drejer sig om en stor skolesatsning, og en kanalisering af midler til lokalsamfundene. Samlet pris 58 millioner kroner årligt. Penge, der skal bruges på at vende udviklingen i området.

- Der bør ringe en alarmklokke i politikernes ører hver eneste dag, fordi vi mister indbyggere, siger Thomas Ørting Jørgensen.

- Der har vi valgt at komme på banen med nogle forslag til, hvordan vi kan vende udviklingen ved at tænke strategisk, fortæller spidskandidaten, der mener, der skal bruges penge på områder, der kan gøre det attraktivt at bo i Tønder Kommune.

- Der har vi så peget på skolerne som et af de strategiske områder.

Der bør ringe en alarmklokke i politikernes ører hver eneste dag, fordi vi mister indbyggere.
Thomas Ørting Jørgensen, spidskandidat Borgerlisten 

20 millioner til skoler

Thomas Ørting Jørgensen, der selv er skolebestyrelsesformand i Tønder, peger på, at han som noget af det første ville kigge på folkeskolernes kvalitet, hvis han stod og skulle overveje, om han ville flytte til kommunen.

Borgerlisten vil tilføre folkeskolerne 20 millioner kroner årligt. En investering, der skal gøre folkeskolen bedre.

- Den skal målrettes til at øge fagligheden og trivslen i skolen, siger Thomas Ørting Jørgensen, der blandt andet ser pengene brugt på to-lærer-ordning og nye forsøg.

Han ønsker samtidig, at folkeskolerne får en større grad af selvstændighed.

38 millioner lokale kroner

38 millioner kroner - eller cirka 1000 kroner per borger - vil Borgerlisten kanalisere ud i lokalsamfundene, hvor de skal bruges til projekter.

- Vi mener jo, at pengene bliver meget mere værd, hvis man flytter dem ud i lokalsamfundene, siger Thomas Ørting Jørgensen, der mener, at frivillige er bedre til at se, hvad der er brug for lokalt.

- Du kan se rundt i kommunen. Der, hvor vi gør det fantastisk, det er typisk der, hvor de frivillige er i spil, siger politikeren og peger på TM Tønder og Tønder Festival som konkrete eksempler.

- Hvis vi kan slippe de kræfter fri, så tror jeg, vi kan meget mere, end vi tror.

Borgerlistens tanke er, at hvis et lokalsamfund har 1000 indbyggere, skal det have tildelt en million kroner årligt. De skal bruges af et lokalråd eller lignende, som inden da ved et nyvalg skal opnå legitimitet til at udfylde den nye rolle.

Ordningen med at tildele midler til lokale, mener Thomas Ørting Jørgensen, vil give flere idéer og større engagement.

- Og så skaber det også flere midler, fordi man har en baggrund af søge fonde på, vurderer Thomas Ørting Jørgensen, der gerne ser et lille kommunalt team, der på rådhuset kan hjælpe de frivillige.

Vil ikke svare nu

Thomas Ørting Jørgensen er sikker på, at partiet kan finde pengene i det kommunale budget, men han vil ikke pege på, hvor det konkret skal ske, da han ikke har været med i de indgåede budgetforlig.

- Men jeg ved med min erhvervserfaring, at man i et budget på cirka 2,5 milliarder kroner kan finde pengene uden at skære i kerneydelserne, siger han.

- Jeg vil ikke tvinges med i det der med at sige, at "der og der skal de tages fra", før jeg er kommet ind, siger politikeren.

- Det er ikke, fordi man skal tage penge fra de ældre for at give dem til skolerne, slår han dog fast.

Når eller hvis Thomas Ørting Jørgensen kommer ind i kommunalbestyrelsen, vil han gennemgå tallene. Der venter i givet fald en dagligdag, hvor der skal skaffes opbakning for politikken og forslagene, og han er klar over, at det ikke er sikkert, at der står et flertal klar med 58 millioner til de to tiltag i første hug.

- Det kan godt være, det kun er muligt at finde ti millioner kroner til skolerne det første eller andet år, men så er vi i gang. De sidste års budgetforlig viser, at der er midler til sådanne investeringer, fortæller han.

Han vil være en politiker, der ændrer den kurs, kommunen er på i øjeblikket. Og han bruger en skibsmetafor.

- Vi skal først have stoppet hullerne, så skal vi have rejst masten, og så skal vi have sat en ny kurs.

Borgerlisten vil bruge 58 millioner på at vende udviklingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce