Børn græd og grinede over rugbrødsmadderne

Det er om at holde tungen lige i munden, når der er fokus på agurk og en skarp kniv. Her gør Anton sit bedste. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Børn græd og grinede over rugbrødsmadderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnene i Agerskov Børnehus blev onsdag udfordret mere end normalt på den ugentlige maddag. Dagen var udråbt til national Maddag 2018, og der var fokus på rugbrød og spændende ting på menukortet i børnehuset.

AGERSKOV: Onsdag var udråbt til Maddag 2018 i institutioner landet over, hvor 28.000 børn tilberedte og smagte på spændende ting som dadel-creme, rygeostsalat og røget sildepostej.

Rundt om i institutionen på Boldershøj i Agerskov blev der snittet, hakket og rørt til den store guldmedalje formiddagen igennem med kyndig vejledning fra pædagogerne og børnehusets kostfaglige Chalotte Johannsen.

- Med maddagen sætter vi fokus på mad i institutionerne. I dag laver vi rugbrødsmadder, fortæller Chalotte Johannsen, som tilføjer, at det er vigtigt for børn at få nye smage og indtryk ind under huden.

- Børn skal smage noget 10 gange, før de synes om det. Og alt nyt er en udfordring, siger Chalotte Johannsen, der havde indtaget det integrerede køkken, der ligger i åben forbindelse med resten af børnehuset.

Maddag 2018
For første gang deltog Agerskov Børnehus i Maddag med de mindste.I Agerskov deltog en stue med 21 børn i maddagen - børnehuset har 76 børn i alt - og alle fik lov at smage.

Landet over antages det, at 28.000 børn på institutioner hakkede, skar og skrællede sig til Maddag 2018 med fokus på rugbrødsmadder.

Børn mellem 4-6 år spiser i gennemsnit 50 gram rugbrød dagligt.

Rugbrødsmadder er danskernes foretrukne aftensmåltid.

I Norden har vi spist rugbrød siden vikingetiden.
Karl-Martin Jessen synes, at dadel-cremen smagte godt. Den er sød, udbrød han og fik lov at slikke den store ske. Ved siden af sad lille Paula, der begyndt at græde på grund af madindtrykket. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Karl-Martin Jessen synes, at dadel-cremen smagte godt. Den er sød, udbrød han og fik lov at slikke den store ske. Ved siden af sad lille Paula, der begyndt at græde på grund af madindtrykket. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

Lyserød prinsessemad

Chalotte Johannsen har selv erfaring med børns kræsenhed. Hun står for de to ugentlige smør-selv-rugbrødsmadder i børnehuset, og for to år siden introducerede hun børnene for hjemmelavet skinkesalat:

- Den var de vilde med.

Imidlertid faldt en rødbedecreme bestående af cremefraiche og hakkede rødbeder ikke heldigt ud - i et forsøg på at "sælge" den kaldte hun den lyserøde masse for prinsessecreme, men det gjorde bare ondt værre.

- Så ville drengene ikke røre den. Så kaldte jeg den for spiderman-creme, og så gik det bedre, fortæller Chalotte Johannsen, som supplerer de to ugentlige rugbrødsdage med lun mad fra ungdomsskolen i Agerskov og en grøddag.

Børnene i Agerskov Børnehus kastede sig over en række lækre ting, der skulle på smørrebrødet. Her laver de to piger rygeostcreme med radiser og agurker. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Børnene i Agerskov Børnehus kastede sig over en række lækre ting, der skulle på smørrebrødet. Her laver de to piger rygeostcreme med radiser og agurker. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

Sund Nutella

Tilbage til Maddag 2018, hvor der blev gået til madlavningen med oprejst pande af børnene på Mariehønestuen.

Der blev skåret radiser og agurker i tern og rørt en tilhørende rygeostcreme.

Ved siden af lavede pædagog Christina Hovgaard dadel-creme. Et sundt smørepålæg.

- Der er æbler, æblejuice, dadler, kikærter, olie og abrikoser i - det er sund Nutella, forklarer pædagogen og deler teskeer ud til børnene, så de selv kan få lov til at smage det, de har været med til at lave.

- Jeg synes, det smager godt. Det er sødt, konstaterer Karl-Martin Jessen på fem år.

Samme glæde ved det sammenrørte sunde smørepålæg har en lille pige ikke - hun vender mundvigene nedad og begynder at græde.

- Så må du gå ud og skylle munden i vand, lyder opfordringen fra Christina Hovgaard.

Hvis Chalotte Johannsens statistik holder, så skal den lille madmodige pige bare smage dadel-cremen ni gange mere, før den falder i god jord og tårer bliver erstattet af madglæde.

Chalotte Johannsen midt i billedet er madansvarlig i børnehuset i Agerskov. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Chalotte Johannsen midt i billedet er madansvarlig i børnehuset i Agerskov. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Magnus her var dygtig til at snitte agurker og radiser. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Magnus her var dygtig til at snitte agurker og radiser. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

        Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

        Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

        Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

        Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

        Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Onsdag var omdøbt til Maddag 2018 i Agerskov Børnehus. Børnene laver rugbrødsmadder, og de havde selv snittet, rørt, hakket og skåret for at nå frem til det endelige resultat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

Børn græd og grinede over rugbrødsmadderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce