Natteravnene kan være på vej mod lukning

Natteravnene kan være fortid - men en patruljeordning kan opretholdes. Arkivfoto

Natteravnene kan være på vej mod lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fonden bag de frivillige Natteravne mister sin støtte - og det kan betyde, at ordningen må lukke.

Ringkøbing: Knap var Natteravnene atter landet i Ringkøbing, før ordningen kan være på vej til at lukke igen.

Fonden for Socialt Ansvar, der står bag Natteravnene, står nemlig til at miste sin satspuljebevilling på fire millioner kroner om året, skriver Altinget.

Fondens administrerende direktør Thit Aaris-Høeg bekræfter, at den er lukningstruet, men at man knokler for at finde en alternativ løsning.

Hun siger desuden, at der er midler til at køre fondens i alt syv projekter, hvoraf Natteravnene er et, videre et stykke tid, men at pengene vil slippe op på et tidspunkt, og de velkendte gulsorte jakker derfor kan være fortid.

Natteravnene genopstod i Ringkøbing i marts, da gymnasieeleven Anders Klinkby Rostbøll efter en fest i januar i år omkom. Derudover er der Natteravne i Skjern og Søndervig.

Natteravnenes 5 gyldne regler
Danmarks Natteravne optræder med ens adfærd og etik hvilket blandt andet en grundtræning og løbende dialog sikrer. Natteravnenes indsats er grundlæggende funderet i de 5 gyldne regler:
  1. Natteravnene er synlige og observerer, de blander sig aldrig fysisk i uroligheder o. lign. - men tilkalder professionel hjælp om fornødent.
  2. Natteravnene går altid i hold på tre i den karakteristiske gule beklædning. Helst med deltagelse af begge køn og forskellig baggrund, også etnisk.
  3. Natteravnene færdes altid i det offentlige rum (på gaden, i bus eller tog)- aldrig inde, hvor de unge morer sig, i ungdomsklubber, værtshuse, diskoteker.
  4. Natteravnene giver sig tid til at lytte og tale med børn og unge (på de unges initiativ), men uden at yde egentlig rådgivning. Det overlades efter situationen til professionelle i det lokale netværk eller de unges forældre, familie og bekendte.
  5. Natteravnene hjælper "forulykkede" børn og unge - helst gennem deres venner og familie. Holdet følger ikke nogen hjem alene og låner aldrig penge ud


Natteravne påtager sig hverken politimæssige- eller professionelle sociale opgaver, og Natteravnene har ingen særlige beføjelser, men stor gennemslagskraft alene ved deres tilstedeværelse.

Kilde: Natteravnene
Margrethe Koch og Mette Kjær Nielsen var initiativtagere til at få Natteravnene tilbage i Ringkøbing. Arkivfoto: Lars Kryger
Margrethe Koch og Mette Kjær Nielsen var initiativtagere til at få Natteravnene tilbage i Ringkøbing. Arkivfoto: Lars Kryger

Lukning er ikke lig med lukning

Mette Kjær Nielsen, der sammen med Margrethe Koch var initiativtager til Natteravnenes genkomst i Ringkøbing, ærgrer sig over, at ordningen er i fare.

Men selv hvis Natteravnene forsvinder, betyder det ikke nødvendigvis, at det er slut med at patruljere gaderne med henblik på de unges sikkerhed i nattelivet.

- Vi er ikke økonomisk afhængige af fonden, for vi får ingen penge fra Natteravnene på den måde. Vi har i stedet fået penge fra Lions Club til at holde et arrangement for de frivillige og til varmere trøjer til vinter, siger Mette Kjær Nielsen, der også er kasserer i lokalafdelingen i Ringkøbing.

- Vi kan køre det videre, selv hvis fonden lukker, men Natteravnene har nogle glimrende rammer omkring arbejdet og et godt værdigrundlag, og så er det noget, som alle kender, siger Mette Kjær Nielsen med ærgrelse.

Det ser dog ikke ud til, at Natteravnene skal forvente en økonomisk hjælp fra politisk side. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) siger til Altinget:

- Vi har et ansvar for at prioritere ressourcerne, og derfor ser jeg også frem til de kommende drøftelser med de andre satspuljepartier, så vi i fællesskab kan lave en aftale, der tilgodeser så mange behov som muligt.

Natteravnene kan være på vej mod lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce