Krigen mod skarven fortsættes

Trykket på den upopulære skarv skal opretholdes,mener Skjern Å Sammenslutningen. Arkivfoto.

Krigen mod skarven fortsættes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skjern Å Sammenslutningen søger om midler til aflønning af en koordinator, der kan samordne indsatsen mod fiskeædende plage.

SKJERN: Krigen mod den lakseædende skarv fortsætter.

På tirsdag giver teknik- og miljøudvalget sandsynligvis grønt lys til at sætte 40.000 kroner af årligt de næste tre år til aflønning af en person, der kan koordinere kampen mod de mange skarver i Skjern Å-systemet.

De sidste tre år har biolog Thomas Mosgaard fra Ringkøbing-Skjern Kommune været ansat som koordinator.

Thomas Mosgaards funktion er netop blevet nedlagt; men arbejdet er for vigtigt til, at det bare skal opgives, fastslår Jan Møller Jensen fra Skjern Å Sammenslutningen.

Sammenslutningen har derfor søgt kommunen om støtte - og det haster: Den 1. september går skarvjagten ind på Ringkøbing Fjord, hvor der sidste år blev nedlagt 832 skarver.

- Skarven truer fortsat fiskebestandene i Skjern Å-systemet; ikke bare laks men andre fiskearter som stalling og ørred, siger Jan Møller Jensen.

Ifølge DTU Aqua er biomassen af fisk i vandløbene historisk lav, og skarven betragtes som den væsentligste årsag hertil.

Jagt-koordination

Thomas Mosgaard har brugt megen tid og energi på at lokalisere de steder, hvor skarverne overnatter, finder føde og efterfølgende få aftaler på plads med lokale jægere om at bortskyde eller bortskræmme skarverne.

I et brev til kommunen skriver Skjern Å Sammenslutningen:

"Systematiseringen af indsatsen har været en succes. Den helt frivillige indsats fra lystfiskere og nogle få jægere viste sig indledningsvis helt utilstrækkelig. Med Thomas Mosgaards indsats er antallet af regulerede fugle steget markant, og vi forventer, at det får en gunstig effekt på fiskebestandene fremadrettet".

Omvendt får kommunerne svært ved at leve op til deres målsætninger for fiskebestandene i vandløbene, hvis ikke man får styr på skarven.

Ud over de 40.000 kroner fra Ringkøbing-Skjern Kommune søger Skjern Å Sammenslutningen også om i alt 70.000 kroner i støtte fra andre kommuner i Skjern Å-systemets opland.

- Vi håber på opbakning, for opgaven med at koordinere indsatsen mod skarven er større, end der kan forlanges af en frivillig indsats, siger Jan Møller Jensen.

Krigen mod skarven fortsættes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce