Knaplund får et amerikansk destilleri

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk

Knaplund får et amerikansk destilleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark får sit første amerikanske mikrodestilleri, og det ligger i en tidligere efterskole ved Hoven.

HOVEN: Whiskydestillerier er ikke længere noget, man kun ser i Irland, Skotland og USA. De skyder op rundt omkring, og nu får Hoven også sin egen helt specielle en af slagsen. Nemlig et amerikansk mikrodestilleri.

- Og det skal ikke være et sted, hvor der bare skal laves så mange liter whisky, man kan. Det skal være et besøgsdestilleri, hvor man kan både se og smage, og hvor man faktisk også kan bo. Det er en totaloplevelse, fortæller manden bag, Karl Povlsen fra Hoven.

For et par år siden købte han den nedlagte Knaplund Efterskole sammen med kæresten Mathilde Ingvardsen. Hun er marketingschef hos Kramp i Skjern, hvor Karl Povlsen også har arbejdet.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Foto: Jørgen kirk

Gammel drøm

Men han har altid haft en drøm om at få skifte arbejdspladsen ud med sit eget, når han havde rundet de 50 år. De senere år har han rejst meget i USA og har besøgt over 100 destillerier. Og der er lige netop hans begejstring for amerikansk whiskydestilleri er drivkraften bag det, som nu hedder Knaplund Destilleri.

- Vores whisky er amerikanskinspireret. Modsat eksempelvis irsk whiskey, hvor man er meget optaget af at følge traditionerne, så handler den amerikanske måde mere om at udvikle smagen og ikke blot fortælle historien bag. Det er ikke så vigtigt, at den har været lagret i 24 år. Det er en helt anden måde at tænke på, forklarer Karl Povlsen.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Foto: Jørgen kirk

To destillerier

Parret udnytter den gamle efterskoles faciliteter og har lavet ferie- og kursuscenter med et B&B, der også kan bruges til større familiefester. Der er sovepladser til over 50 personer, spisesal, køkken og masser af aktiviteter både indenfor og udenfor.

Og snart også et mikrodestilleri i de gamle sløjd- og formningslokaler.

Her er der lavet en butik, et showroom, hvor man kan se Karl Povlsens egen whiskysamling, et procesrum med et klassisk amerikansk destilleri og et topmoderne computerstyret destilleri fra Holland samt et VIP-room, hvor man få lagret sin whisky på tønder.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Foto: Jørgen kirk

Også andre slags alkohol

Han vil blandt andet lave moonshine-whisky, som man begyndte med at lave i 20'ernes og 30'erne forbudstid. Her blev der lavet whisky på majs i skovens måneskin uden for ordensmagtens rækkevidde. Der var ikke tid til at lagre den, så den blev også kaldet "hvid whisky". Hvis det er vellavet, smager det godt og sødt. Og modsat den lagrede whisky, kan man lege med smagen og skabe sine egne varianter.

- Der er faktisk også den måde, man laver gin og rom på, forklarer Karl Povlsen, der vil eksperimentere med flere forskellige slags.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Foto: Jørgen kirk

Rigtig whisky

Men der skal også laves "rigtig" whisky. Det tager dog mindst tre år, for det skal lagres. Men han har noget, der allerede er klar til salg, som han producerede under sine ophold i USA.

Han har dog ikke tænkt sig at bruge al sin tid i procesrummet.

- Jeg kan godt lide at fortælle om whiskyen og historien bag, så jeg vil være en del af hele processen omkring Knaplund Destilleri, siger Karl Povlsen.

Det amerikanske destilleri på Herningvej ved Hoven åbner i december.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
Foto: Jørgen kirk

Knaplund får et amerikansk destilleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce