Gentænk Skjern skal realiseres - og du kan være med

Gnags-bænkene er en af de mange ideer fra Gentænk Skjern, som lige nu er ved at blive realiseret. Her ses de i modelstørrelse fra præsentationen i september. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Gentænk Skjern skal realiseres - og du kan være med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Midlertidighed er kodeordet for Gentænk Skjern, og selvom der ligger mange ideer i forvejen, er nye ideer mere end velkomne. Der er endda penge til at sætte dem i gang.

SKJERN: Du kender det helt sikkert godt: En ide kan opstå på de sjoveste steder, lige fra under bruseren og til over hækken - og et af de temaer, der altid kan sætte pæren i gang, er, hvad der kunne være fedt at lave.

Bor du i Skjern og kommer til at tænke på noget, som virkelig kunne være sjovt at sætte i gang i byen, så beder styregruppen bag Gentænk Skjern om, at du ikke bare lader det blive ved tanken.

I stedet skal du hurtigst muligt tage fat i styregruppen, og så skal de nok hjælpe dig i gang med det og få dig sat sammen med folk, der kan skubbe ideen videre. Og lad endelig være med at begynde at spekulere på, om din ide passer ind i byen på længere sigt. Bare gå i gang.

Styregruppen skal i den kommende uge mødes med byrådet og præsentere resultatet af halvandet års arbejde med Gentænk Skjern, for nu skal ideerne realiseres, og der kommer ikke til at ligge en stor plan.

I stedet kommer det til at være en strategi, der hylder midlertidigheden, og meningen er, at der skal skabes et miljø, der får tingene til at ske med hjælp fra borgerne.

Tilmed passer det glimrende med Skjerns DNA, der altid har været kendetegnet ved en høj grad af handlekraft.

- Vi ved, at det virker. Det så vi med Skjern Festuge, og det har vi set med Den Grønne Korridor, hvor det begyndte med en ide om en bro over Kirkeåen, siger Lars Foged, formand for Skjern Udviklingsforum, der satte gang i Gentænk Skjern.

Niels Erik Kjærgaard, formand for styregruppen i Gentænk Skjern, fortæller, at man allerede har de første eksempler på, at det kan lade sig gøre at involvere mange, hvis processen er nem.

- Der kom en, som gerne ville sætte noget i gang med drifting, altså kørsel på to hjul. Lige pludselig var der 15, som blev involveret, og kan vi være med til at støtte dem til at sætte noget i gang, så tror vi på, at vi kan smide nogle små frø, som kan spire, forklarer Niels Erik Kjærgaard.

Niels Erik Kjærgaard og Lars Foged opfordrer til, at de gode ideer kommer frem. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Niels Erik Kjærgaard og Lars Foged opfordrer til, at de gode ideer kommer frem. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Foto: Mads Dalegaard

Sparer på sigt

Et andet eksempel kom mellem jul og nytår, da det blev besluttet at lave et midlertidig vildmarksbad og sauna ved Skjern Bådehavn.

Gentænk Skjern trak i nogle tråde, så det hurtigt kunne lade sig gøre, og resultatet var, at der i løbet af juledagene var rigtig mange, som kom for at få en iskold dukkert og blive varmet op igen.

Det viste, at der var interesse for sådanne faciliteter. Havde det gået efter den almindelige fremgangsmåde, havde man først bygget fine badefacilieter, og bagefter fundet ud af, om der faktisk var så stor interesse i virkeligheden, at det berettigede investeringen.

Nu kan nye og erfarne vinterbadere gå sammen om at skabe de fremtidige rammer, så det også vil blive brugt, så der ikke kastes unødige penge efter projektet.

- Det betyder også, at man kan spare kommunale investeringer, siger Niels Erik Kjærgaard, der peger på, at det passer fint ind i den kommunale strategi, der siger, at det gode liv handler om borgere, der tager ansvar, ligesom det også handler om at skabe vækst.

Men hvad så med pengene? Det er altid det store spørgsmål, men Skjern Udviklingsforum har øremærket 150.000 kroner årligt de næste tre år til at få testet ideer.

Det kan være til tegninger, fundraising og meget andet, der kan få tingene fra idestadiet og til noget mere konkret.

Noget af det, der allerede nu er på vej, er Gnags-bænkene, der rundt i det offentlige rum skal formidle Gnags´ tekstunivers, der som bekendt begyndte i Skjern.

I september blev der præsenteret et katalog med 350 ideer fra Gentænk Skjern. De 60 af dem er udvalgt til videre forarbejdning i mange arbejdsgrupper, men de resterende 290 må folk gerne tage fat i. Styregruppen koordinerer indsatsen.

Gentænk Skjern skal realiseres - og du kan være med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce