Forsyningen: 7650 sommerhuse bør kloakeres på ni år

Står det til Ringkøbing-Skjern Forsyning, skal alle sommerhuse i kommunen være kloakeret i 2027. Arkivfoto.

Forsyningen: 7650 sommerhuse bør kloakeres på ni år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktør Finn Jessen, Ringkøbing-Skjern Forsyning: - Det er billigst at kloakere Ringkøbing-Skjerns sommerhusområder i ét hug frem for at sprede det ud over 40 år.

RINGKØBING-SKJERN: 30.000 kroner.

Så meget kommer det til at koste hver især de 7650 sommerhusejere, der på nuværende tidspunkt ikke er kloakeret, at blive koblet på spildevandsnettet.

Og det er bare tilslutningsafgiften ...

Dertil kommer prisen for gravearbejdet på egen grund og sammenkobling af rør, når sivebrønd eller septiktank skal kobles fra og spildevandsledningen kobles på det offentlige kloaknet.

Står det til direktøren for Ringkøbing-Skjern Forsyning, Finn Jessen, skal de 7650 sommerhuse kloakeres i perioden 2019 til 2027.

Har man investeret i et nedsivningsanlæg, bliver afskrivningsperioden for anlægget 10 år, hvis det står til forsyningen.

Det tempo er den kommunale administration og en følgegruppe for sommerhusgrundejerforeningerne på Holmsland Klit ikke enige i. De vil gå meget langsommere frem.

Ifølge et forslag, som teknik- og miljøudvalget netop har behandlet, skal der kun kloakeres omkring 200 sommerhuse om året de næste ni år; samtidig skal nedskrivningsperioden for et nedsivningsanlæg sættes til 20 år.

Sommerhus-kloakering
Forsyningens forslag:
  • Forsyningen ønsker, at der udarbejdes en samlet plan for kloakeringen af kommunens ca. 7.650 sommerhuse, der ikke er kloakeret.

  • Forsyningen ønsker, at kloakeringen gennemføres på 10 år i perioden 2020-2030.

  • Forsyningen ønsker, at afskrivningsperioden for nedsivningsanlæg forbliver 10 år.


Administrationens og følgegruppens forslag:
  • Administrationen foreslår, at der kloakeres ca. 200 sommerhuse pr. år i den kommende planperiode på 9 år.

  • Administrationen foreslår, at der først kloakeres, hvor sommerhusene udgør størst miljøbelastning.

  • Følgegruppen ønsker, at afskrivningsperioden for nedsivningsanlæg sættes til 20 år (mod i dag 10 år) vurderet ud fra et nedsivningsanlægs normale levetid.

En billigere løsning

Teknik- og miljøudvalget besluttede at udskyde sagen for at indhente flere oplysninger.

Finn Jessen peger på flere grunde til, at der skal gøres noget ved kloakeringen af sommerhusene inden for relativt få år.

- Der er den økonomiske side af sagen. Hvis vi kan gennemføre kloakeringen inden for de ni år, kan vi udbyde arbejdet i større mængder og dermed få bedre priser. Vi har regnet ud, at kloakerer vi alle sommerhuse inden for perioden 2019-2027, kan vi med de tilslutningsafgifter, vi får ind, og de udgifter, vi forventer, få regnskabet til at balancere med et stor rundt nul.

- Det betyder også, at kloakeringen ikke får nogen konsekvenser for vores øvrige 20.000 kunder, tilføjer han.

Splittes arbejdet op i mindre portioner, der strækkes ud over 40 år, kan man til gengæld ikke få ordentlig økonomi i projektet.

- Vi har jo for eksempel de samme udgifter til kloakledninger til renseanlægget, uanset hvor mange huse, der kobles på, siger han.

Det miljømæssige

Men der er også en anden side af sagen, påpeger Finn Jessen - den miljømæssige.

- Vil vi gerne være naturens rige, må vi også gøre noget ved den udvaskning i fjorden af næringsstoffer fra tusindvis af sivebrønde, som en kommunal rapport dokumenterede i 2015, siger han.

Behovet for kloakering bliver også stadig mere påtrængende, fordi forskellige tiltag fra statsligt og kommunalt hold skal gøre det mere attraktivt at udleje ferieboligen; det øger presset på sivebrønde og septiktanke.

- Vi kan heller ikke være bekendt at blive ved med at stille krav til landmænd om udledning af færre næringsstoffer, når vi ikke stiller de samme krav til sommerhusejerne, siger Finn Jessen.

- Det er selvfølgelig politikerne, der bestemmer, hvilken model der vælges, og det retter vi os efter. Men jeg håber virkelig, de har modet til at følge vores forslag; det er den bedste løsning, og den, der vil være den billigste, siger han.

Forsyningen: 7650 sommerhuse bør kloakeres på ni år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce