!DOCTYPE html> Danmarks flotteste biogasanlæg skal ligge ved Borris | Skjern-Tarm | jv.dk

Danmarks flotteste biogasanlæg skal ligge ved Borris

Ole Nyholm Knudsen har sat sin svinebesætning ud hjemme på Ahler Vestergaard, og skal nu være daglig leder på Vestjysk Biogas.
Foto: Christian Baadsgaard

Danmarks flotteste biogasanlæg skal ligge ved Borris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vestjysk Biogas er under etablering på Arnborgvej i Borris. Bag projektet står fire landmænd, der skal levere til naturgasnettet, og ambitionen er et anlæg, der ikke generer omgivelserne.

BORRIS: - Så er der leveret 350 kubikmeter beton i dag.

Ole Nyholm Knudsen, landmand og byrådsmedlem står og kigger ned i det store hul, som hans fremtidige arbejdsplads skal vokse op fra i løbet af de kommende måneder. Omkring det er der bjerge af sand og lastbilerne kører hertil i pendulfart. Jo, anlægsarbejdet på Vestjysk Biogas er ganske synligt her på Arnborgvej ved Borris. Når det hele så står færdig, er det ambitionen, at det skal være Danmarks flotteste biogasanlæg, der kommer til at ligge bag jordvolde og beplantning og vel at mærke med mindst mulig gene for omgivelserne.

- Selvfølgelig er der naboer, der er betænkelige, og jeg forstår også deres bekymring, men som jeg har sagt, så er det også nyt for os, og vi vil gøre alt for, at de ikke kommer til at mærke til det, siger Ole Nyholm Knudsen, der glæder sig over, at anlægget skal ligge lige ud til Arnborgvej, for så vil lastbiltrafikken til og fra anlægget ikke komme til at virke generende.

Til den tid bliver Ole Nyholm Knudsen daglig leder af Vestjysk Biogas. Han bor på Ahler Vestergaard, få kilometer derfra, og har valgt at sætte svinebesætningen ud for at kunne koncentrere sig om biogasanlægget. Han havde en mindre svineproduktion, og enten skulle han sætte staldene i stand eller stoppe som svineproducent, og da muligheden for at stå i spidsen for Vestjysk Biogas bød sig, var det oplagt at slå til.

Kender risikoen

Ud over Ole Nyholm Knudsen er det Alex Ostersen, Joost Oppers og René Lomholt, der står bag Vestjysk Biogas. De fire landmænd gik med ideen om at lave et biogasanlæg. Først i Sdr. Felding, men da Alex Ostersen ejer jorden på Arnborgvej, hvor der var åbnet op for at etablere et biogasanlæg, valgte man at placere det her og lave en løsning, hvor gyllen blev fragtet hen til anlægget og omdannet til biogas. Investeringen er på 60 millioner kroner, og for ejerkredsen har det været vigtig ikke kun at tænke på, hvor godt det kan blive, men også på hvordan det kan gå.

- Vi sætter mange penge i det, og løber hver især en stor risiko. Men vi ved, hvor mange penge, vi kan tabe ved det, og vi ville ikke ud og kautionere, så det kunne tage vores gårde med i faldet, hvis det skulle ske. Men vi tror nu heller ikke, at det går så galt, smiler Ole Nyholm Knudsen om projektet, som der er investeret mange rådgivningstimer i for at afdække alle risici i en tidlig fase.

Således holdes der lige nu mange byggemøder for at imødekomme alt det, der kan opstå i et byggeprojekt, og det kræver god planlægning og styring. 1. januar 2017 åbnes projektet i HMN Naturgas-regi, og anlægget skal være i fuld drift den 31. december 2017.

Energi til 4000 husstande

Anlægget kan modtage 80.000 ton biomasse om året. De 60.000 ton er gylle, mens de 20.000 ton er plantebiomasse. Industriaffald fra eksempelvis slagterier skal ikke bruges, hvilket gør, at lugtgener kan holdes på et minimum. Tilmed er det et lukket system, så anlægget skulle helst ikke lugte mere end en større kvæggård.

Biomassen varmes op til 52 grader, hvorefter gassen udvindes. Det renses, så det kan gå ud i naturgasnettet. En rørledning lægges til naturgassens hovedstation i Bølling, hvorefter det fordeles til fjernvarmeværkerne. Årligt vil anlægget producere fem millioner ton metangas, og energiproduktionen svarer til den, som fire store møller kan levere. Omregnet til forbrugerne, vil det svare til 4000 husstande.

Den biomasse, der er brugt til processen, vil herefter kunne køres ud på markerne. Lugten er væk og processen gør, at planterne bedre kan optage næringsstofferne i det.

Netop det miljømæssige aspekt er vigtigt for ejerkredsen, og det har også været afgørende for at projektet blev sat i gang.

- Vi tror på, at der vil komme flere restriktioner på landbruget i de kommende år. Det er ting, som biogas kan være med til at løse, og som landmænd får vi et ekstra ben at stå på. Nu er det ikke bare fødevarer, vi producerer, men det er også energi, siger Ole Nyholm Knudsen.

Danmarks flotteste biogasanlæg skal ligge ved Borris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce