DOF: Møllevinger og fugle er en skidt kombination

Selvom der er kommet flere traner på Lønborg Hede, er det ikke ensbetydende med, at der kommer endnu flere, hvis der stilles 13 nye møller op, mener DOF, der peger på, at det kan forringe fuglelivet. Arkivfoto: Carsten Andersen

DOF: Møllevinger og fugle er en skidt kombination

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Risikoen for, at Lønborg Hedes fugleliv kommer i karambolage med møllevingerne, gør, at Dansk Ornitologisk Forening opfordrer til at lade tvivlen komme naturen til gode.

HEMMET-SDR.VIUM: Dansk Ornitologisk Forening er bekymret for, hvordan fuglelivet bliver påvirket, hvis der kommer 13 nye vindmøller op på Lønborg Hede. Særligt er det tranen, som foreningen kerer sig om, og det fremgår af høringssvaret til kommunen.

Kees Kastelijn, som selv bor i området og nær ved de eksisterende møller, har i et læserbrev i Dagbladet mandag beskrevet, hvordan tranen er blevet en hyppigere gæst på Lønborg Hede, til trods for at der er kommet møller op. Det er dog ikke noget, der rykker på DOFs opfattelse.

- Nu er der forskel på at have syv møller og så 20. Trane-populationen stiger i disse år, blandt andet fordi der bliver dyrket majs. Så det betyder ikke, at desto flere møller, som der kommer, desto flere traner bliver der, siger Marianne Linnemann fra bestyrelsen i DOF Vestjylland, der har skrevet høringssvaret.

DOF mener, at møllevinger og fugle ikke altid er en god kombination.

- Vi ved fra andre steder, at der er risiko for, at fuglene flyver ind i møllevinger. Jeg har selv set det, og de bliver simpelthen suget ind, forklarer Marianne Linnemann, som peger på, at ud over traner findes der også ugler og havørne på Lønborg Hede, og det er i lige så høj grad for at passe på dem.

Desuden er der forskel på træktraner, der bruger området som rasteplads, og så yngletraner, der slår sig ned. Hvordan realiteten bliver med flere møller, er der ikke en facitliste på, men Marianne Linnemann henviser til, at den internationale miljølovgivning har som udgangspunkt, at enhver tvivl skal komme naturen til gode.

Se på turismen

En anden bekymring hos DOF er selve anlægsarbejdet. I og med, at der er tale om er lavbunds-område, vil en eventuel dræning kunne forringe ynglevilkårerne for tranerne, siger hun.

- Biotopen på Lønborg Hede er oplagt for traner, og der er relativt få steder i kommunen, som er egnede for traner, forklarer Marianne Linnemann.

Derfor opfordrer DOF i sit høringssvar også til at tage turismevinklen i betragtning. DOF mener, at det er en attraktion at have et rigt fugleliv, og i høringssvaret undrer foreningen sig over, at kommunen kan stille sig til tåls med, at turisterne kører til Nationalpark Thy for at se fuglearter, der knytter sig til de naturtyper, der findes på Lønborg Hede, i stedet for at arbejde på, at turisterne kan se dem her.

- Turisterne kommer ikke for at se vindmøller. De kommer for at se natur, fastslår Marianne Linnemann.  

DOF: Møllevinger og fugle er en skidt kombination

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce