Varme pandekager i felten

Ida på 12 år fra Ringkøbing var sammen med hele familien i Historiecenter Dybbøl Banke for at opleve vinterkrigen i 1864. Og så blev der ellers bagt pandekager over åben ild. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Varme pandekager i felten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familier på vinterferie i Sønderborg-området bruger gerne tre timer i Historiecentret, hvor de kommer tæt på vinterkrigen 1864.

Sønderborg: Det er populært og samler ofte tre generationer, når Historiecenter Dybbøl Banke åbner dørene til tre timers autentiske oplevelser fra vinterkrigen i 1864.

- Det er alle tiders oplevelse, siger Erik Brink Andersen fra Ringkøbing. Familien på syv personer og tre generationer er på vinterferie i et sommerhus i Skovmose på Sydals. De første dage af vinterferien har de foruden Historiecentret også haft en spændende oplevelse på Sønderborg Slot, og så har de været på café på Rådhustorvet.

Børnene Jesper på seks år og Ida på 12 år var henholdsvis i smedjen for selv at støbe en tinkugle og bage en pandekage under åben ild. Det vakte begejstring.

Det gjorde også de afsluttende geværskud med forladegeværer. Det var blandt andet forskellen på danske og preussiske geværer i 1864. En hurtig dansk soldat med forladegevær kunne skyde to skud i minuttet og en bivirkning var, at han skulle stå op for at lade geværet. De preussiske soldater havde bagladegeværer, som kunne skyde et skud hver 10. sekund, og så kunne de ligge ned og lade.

Den store kanon

Historikeren Ditte Kock fortalte grupperne af de besøgende om krudtmagasinet, som de selv kunne gå ned og opleve. Hun fortalte også om den store kanon, som peger ud over området ved skanserne, at den kunne ramme med kanonkuglerne, når afstanden var mellem 500 og 1.000 meter, men hagen ved det hele var, at preusserne var to kilometer væk og så ramte kun ét af 200 skud.

Resten af vinterferien er der mulighed for at opleve krigen på egen krop og mærke uniformens kradsende uld, opleve det hårde liv i løbegraven, lægge sig i mandskabsbarakkens bløde halm, se en film og høre en fortælling fra en soldat, der var med i krigen.

I går var der 108 deltagere i Historiecentrets vinterkrigs-arrangement. De 40 personer havde meldt sig til via nettet, mens resten stod ved døren, der åbnes kl. 10.30 og lukkes igen kl. 11.00, når arrangementet går i gang. Det fortsætter til og med fredag.

Varme pandekager i felten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce