Unge musikere prøver kræfter med Symfoniorkesteret

Det er dirigenten David Riddell, som leder Symfoniorkestret. Foto: Timo Battefeld

Unge musikere prøver kræfter med Symfoniorkesteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

30 musikalske MGK-elever har i denne uge spillet sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. De kører et mentor-elev-forløb, som skal gøre orkesterpladserne mere attraktive for de unge musikere.

Sønderborg: Tine Dalgaard spiller violin på forreste række ved siden af sin mentor Karsten Dalsgaard Madsen. I de små musikløse pauser udveksler de et par smil og gode råd. Det er anden gang, Tine spiller sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. Hun er 18 år gammel.

- Det er fedt at få lov til at spille med, hvor det bare lyder godt, og at få lov til at være en del af et orkester. Det er helt vildt lærerigt, siger Tine Dalgaard, hvis skulder til frokost får en velfortjent hvilepause fra violinens vægt.

Til daglig går hun på MGK (musikalsk grundkursus) i Kolding, men det har hun i denne uge skiftet ud med Sønderborg. Det har de 29 andre klassiske elever fra MGK-afdelingerne i Sydjylland også gjort, og i tre dage har de sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester øvet klassiske musikstykker fra morgen til aften. Øvedagene kulminerer i en koncert i Alsion onsdag klokken 20. Dirigenten er den skotske David Riddell, der taler dansk efter mange år i landet.

Fakta
MGK står for musikalsk grundkursus, som er et 3-årigt kursus på flere musikskoler i Danmark. Det kaldes et overbygningskursus og kan tages sideløbende med en gymnasial uddannelse eller lignende.Formålet med kurset er at forberede eleverne til optagelsesprøve på musikkonservatorier, men det er ikke alle, der går den vej. For at komme ind på MGK skal man bestå en optagelsesprøve.

Eleverne på MGK er mellem 14 og 25, og der findes flere linjer, heriblandt den klassiske musiklinje. MGK er desuden statsfinansieret.
Kasper Dalsgaard Madsen er Tine Dalgaards mentor, og de hjælpes ad. 
Foto: Timo Battefeld
Kasper Dalsgaard Madsen er Tine Dalgaards mentor, og de hjælpes ad. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Tomme orkesterpladser

Projektet mellem MGK og Sønderjyllands Symfoniorkester er også et forsøg på at gøre orkesterpladserne mere attraktive for de unge musikere. Der er færre og færre til at besidde pladserne, og det vil Henrik Cornelius, der er tovholder på projektet, gerne lave om på.

- Mange unge drømmer i dag om en solist karriere, men realiteten er, at de fleste ender som undervisere eller i et orkester. Derfor tilbyder vi dem et indtryk af, hvad der egentlig foregår her, så vi kan vise, at det ikke bare er en samlebåndsopgave at spille med i orkester, siger Henrik Cornelius.

De 30 MGK-elevers skemaer har været tæt pakkede de seneste dage, som først er sluttet klokken 23. De får en forsmag på orkesterlivet med sig hjem, men om alle 30 ender i et orkester kan ikke forudses.

- Det kan godt være svært nogle gange at holde koncentrationen, når vi har så lange dage. Men det er rart at have fri fra skole, siger Tine Dalgaard.

Tine har fri fra skole indtil koncerten i Alsion onsdag klokken 20, hvor hun og de andre elever fra MGK kan vise, hvad de har lært foran en forhåbentlig fuld sal.

Det er ikke altid, at alle skal spille, så der er god mulighed for at nyde musikken fra midt inde i orkestret. 
Foto: Timo Battefeld
Det er ikke altid, at alle skal spille, så der er god mulighed for at nyde musikken fra midt inde i orkestret. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

En solo eller to

I Sønderjyllands Symfoniorkester er de også klar på at lære fra sig igen i år. Karsten Dalsgaard Madsen er en violinisterne i orkestret, og denne gang er han Tine Dalgaards mentor. Han har været med som mentor i flere år, og for ham handler det om at kunne give noget videre til eleverne.

- Det er en større overraskelse for eleverne, end det er for os, når vi alle først spiller sammen, men langsomt får de mere ro over sig og mere overblik. Det er også nogle svære musikstykker denne omgang, men de klør på, siger Karsten Dalsgaard Madsen.

For Tine Dalgaard betyder det også noget, at hver elev kun har én mentor tilknyttet.

- Man tør spørge lidt mere og bede lidt mere om hjælp, når det er den samme person, fortæller Tine Dalgaard.

Det er mentorerne, som beslutter, hvornår deres tilhørende elev skal spille i musikstykkerne. Et par elever får også muligheden for at spille en solo. Den eneste undtagelse er strygerne, som Tine Dalgaard på violin, som altid spiller med. Strygere kan man ikke få nok af i et orkester.

David Riddell er fra Skotland, men han taler efter mange år i Danmark dansk. 
Foto: Timo Battefeld
David Riddell er fra Skotland, men han taler efter mange år i Danmark dansk. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Hver elev sidder ved siden af sin mentor, som beslutter, hvornår de skal spille. 
Foto: Timo Battefeld
Hver elev sidder ved siden af sin mentor, som beslutter, hvornår de skal spille. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Det kræver mange timer og lange dage, når man er musiker i et symfoniorkester. 
Foto: Timo Battefeld
Det kræver mange timer og lange dage, når man er musiker i et symfoniorkester. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Enkelte elever får også lov til at spille en solo i løbet af koncerten. 
Foto: Timo Battefeld
Enkelte elever får også lov til at spille en solo i løbet af koncerten. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Strygerne er bedst i stor flok, og man kan aldrig få for mange af dem. Foto: Timo Battefeld
Strygerne er bedst i stor flok, og man kan aldrig få for mange af dem. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Unge musikere prøver kræfter med Symfoniorkesteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce