Tvilling-skulptur på plads i Broager

Der står de så - originalen til venstre - der er mere grøn - ved siden af kopien. Foto: Kim Holm

Tvilling-skulptur på plads i Broager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en helt særlig historie, der gemmer sig bag de to ringriderskulpturer på Torvet i Broager - ja man kan sige, det nu er blevet til en helt ny skulptur af to ens skulpturer.

Broager: Tvillingbyen. Broager med de karakteristiske to spir på kirketårnet har nu også to næsten ens ringriderskulpturer, der er placeret skulder ved skulder på Torvet i byen. Det er nu blevet til en helt ny skulptur af de to kvinder indhyllet i klæder fastgjort med tovværk - og så en lanse i toppen. Den originale med patina, som bronze giver.

Der står de så. Efter en noget omtumlet tilværelse siden den første blev sat op i 2003. Det er kunstneren Marco Evaristti, som står bag bronzeværkerne - eller værket. Allerede i 2003 blev den originale skulptur til 400.000 kroner stjålet. Den dukkede ikke op, og Broager Ringriderforening samlede yderligere 125.000 kroner sammen og fik lavet endnu en skulptur. Altså en kopi. Den blev sat op i 2005.

Der blev udlovet en dusør til finderen - eller den, der kunne lede politiet på sporet af den stjålne skulptur. Men der skete ingenting. Ikke før i 2015, da pedellen på Sandbjerg Gods, Aage Mikkelsen, og kolleger pumpede vand ud af Sandbjerg Sø, fordi der var højvande. Pludselig viste ringriderskulpturen sig nær søbredden.

Efter noget tovtrækkeri frem og tilbage fik Mikkelsen sin dusør på 10.000 kroner. Der har i byen været talt om flere alternative placeringer af de to næsten ens skulpturer. Tidligere formand for Sønderborg Kommunes Kunstfond, A.P. Hansen, foreslog, at skulpturerne skulle stå ved siden af hinanden på Torvet.

- Jeg var imod den idé, det vil jeg gerne sige. Men nu kan jeg slet ikke forestille mig, at de skulle stå andre steder, sagde formand Anne K. Jonsson, Broager Ringriderforening fredag eftermiddag, da skulpturen blev afsløret.

Formand for Broager Ringriderforening Anne K. Jonsson holdt tale. Foto: Kim Holm
Formand for Broager Ringriderforening Anne K. Jonsson holdt tale. Foto: Kim Holm

Fin placering

Snakken gik på Torvet.

- Længe troede jeg, at den ene skulle stå ved Broagerhus - medborgerhuset. Det foretrak jeg faktisk, men nu kan jeg godt se, at det her er en bedre løsning, sagde Orla Kristensen, der var mødt op sammen med et halvt hundred andre borgere. Der blev også serveret en ringriderpølse fra naboen - brugsen - og en øl eller vand.

- Det er nemlig den helt rigtige placering, sagde Kirsten Krogh.

Igennem årene har mange haft svært ved at se, hvad skulpturen har med ringridning at gøre. På Torvet talte folk om, at det næsten lignede noget, der var i strid med burkaforbuddet. Tidligere formand for ringriderforeningen Niels Frederik Jensen kunne også se en anden symbolik i de nu to indhyllede kvinder, det stod tæt sammen.

- Det er jo helt almindeligt i dag, at to kvinder kan bo sammen, sagde han.

Turister og borgere i byen får i fremtiden lidt hjælp. For det er meningen, at der skal laves en lille tekst ved skulpturen om dens historie.

Så afsløres det nye værk. Foto: Kim Holm
Så afsløres det nye værk. Foto: Kim Holm

Tvilling-skulptur på plads i Broager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce