Tour-direktør: Tourstart i Sønderborg vil overbevise franskmænd

Tour-direktør Christian Prudhomme tog fotos med sin mobil, da han så den enorme modtagelse af cykelfans i gården på Sønderborg Slot. Foto: Timo Battefeld

Tour-direktør: Tourstart i Sønderborg vil overbevise franskmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topchefen for verdens største cykelløb, Christian Prudhomme, var nærmest rørt over den modtagelse han og Tour de France har fået i Sønderborg. Det vil overbevise franskmændene om, at det er rigtigt med en Grand Depart i Danmark, sagde han.

Mojne!

Med den sønderjyske hilsen og den karakteristiske franske tone og charme indledte Tour de France-direktør Christian Prudhomme første etape af pressemødet på Sønderborg Slot fredag eftermiddag. Prologen havde borgmester Erik Lauritzen (S) taget.

- Det er en af de største og mest ikoniske sportsevent i verden. Det vil være en unik mulighed for vores dejlige egn til at vise os frem for cykelfans over hele verden, sagde borgmesteren. Han nævnte Sønderborg Kommunes store indsats og satsning på at blive CO2-neutral i 2029 - Project Zero - og at cykling er en del af den strategi. Med at få flere til at cykle, samarbejder med cykelklubber og anlæg af flere cykelstier i hele området.

Christian Prudhomme virkede nærmest rørt over den varme velkomst den kolde dag i februar.

- Jeg ved, I har en stor passion for cykling, men jeg vidste ikke, at den var så stærk og kom så direkte fra hjertet, sagde Tour-direktøren. Han var meget taknemmelig for de flere hundred sønderborgere, der modtog tourkaravanen med ham selv, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kulturminister - og dermed sportens minister Mette Bock (LA) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i gården til Sønderborg Slot. Med danske og franske flag. Fastelavnsboller med glasur i de franske farver - trikoloren - rød, hvid og blå. Storskærm og klapsavler.

- Det er uforglemmeligt. Tak. Mange tak - merci, sagde han på engelsk, dansk og fransk.

- Jeg ved allerede nu, at Grand Depart i Danmark bliver en af de bedste i tourens historie. Jeg fornemmer jeres passion i jeres øjne og hjerter. Mange franskmænd har svært ved at forstå, hvorfor touren skal starte i Danmark. Jeg vil sende fotos hjem her fra Sønderborg, så vil franskmændene forstå hvorfor, sagde Christian Prudhomme. Ikke et øje var tørt, og nede i gården ville jublen ingen ende tage. Den kunne høres helt oppe i Riddersalen på slottet, hvor pressemødet blev holdt i de imponerende historiske rammer.

Jeg ved allerede nu, at Grand Depart i Danmark bliver en af de bedste i tourens historie. Jeg fornemmer jeres passion i jeres øjne og hjerter. Mange franskmænd har svært ved at forstå, hvorfor touren skal starte i Danmark. Jeg vil sende fotos hjem her fra Sønderborg, så vil franskmændene forstå hvorfor.
Christian Prudhomme, direktør for Tour de France
Bonjour - mojn og velkommen til Sønderborg. Foto: Timo Battefeld
Bonjour - mojn og velkommen til Sønderborg. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo

Det handler om Danmark

Mette Bock sagde, at sporten kan noget helt særligt.

- Sport knytter mennesker sammen på tværs af grænser. I morges fik jeg en mail fra en tidligere minister, der skrev, at han havde haft denne drøm om en tourstart i Danmark for 25 år siden. Christian Prudhomme kunne - eller ville - ikke fortælle, om der bliver mål på Dybbøl Banke.

- Vi ved det endnu ikke. Der er flere muligheder for mål, men vi kan ikke sige det.

Alle taler om, hvor vigtigt det er for en by at være målby for en touretape. Men fraset Christian Prudhomme kunne ingen svare på, hvor der var målby på tredje etape i Tour de France 2018. Tredje etape - som i 2021 går fra Vejle til Sønderborg. Prudhomme har familie i byen Cholet øst for Nantes i det vestlige Frankrig. Hankendte svaret, og det var en holdtidskørsel, BMC Racing Team vandt og dermed sendte Greg Van Avermaet i den gule førertrøje.

- Men det handler heller ikke om folk rundt om i verden kan huske, hvor tredje etape præcist gik til. Det handler om, at Tour de France kører 400 kilometer i Danmark, og den store betydning det får, sagde Rasmus Jarlov.

Statsministeren var enig.

- Jeg kan godt huske, da touren var i England, men jeg kan ikke huske hvilke byer. Men jeg er helt overbevist om, at mange flere mennesker rundt om i verden vil huske og vide mere om Danmark, end før Tour de France i 2021, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Det handler ikke kun om det internationale, men også om den betydning det vil have i årene efter 2021 med større fokus på cykling - og at få flere til at cykle, sagde Mette Bock.

- Det er også op til os her i Sønderborg at gøre alt, hvad vi kan for, at folk i hele verden husker. at touren var i Danmark og i Sønderborg, sagde Erik Lauritzen.

Kongen til hest - erhervsminister Ramus Jarlov (th) og tour-direktør Christian Prudhomme med jernhest på Sønderborg Slot. Foto: Timo Battefeld
Kongen til hest - erhervsminister Ramus Jarlov (th) og tour-direktør Christian Prudhomme med jernhest på Sønderborg Slot. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo

Sport er ikke politik

Lars Løkke Rasmussen har involveret sig personligt i at få touren til Danmark.

- Du kan jo spørge Prudhomme, om det har haft en betydning, at en statsminister involverer sig. Jeg har naturligvis gjort det, fordi jeg mener, at det er meget vigtigt at få Tour de France til Danmark, sagde han.

Statsministeren følte ikke for, at den gode stemning, ville smitte af på hans politiske dømmekraft. Senest 17. juni skal der være folketingsvalg, men han afviste overfor JydskeVestkysten, at mini-touren rundt til de danske start- og målbyer får indflydelse på, hvornår han udskriver valg.

- Er det fristende nu med den gode stemning der er over hele landet at udskrive valg nu. Eller bliver der først folketingsvalg den 26. maj?

- Der skal være valg til Europaparlamentet 26. maj. Det er rigtigt. Der er forskel på cykelsport og politik. Jeg er glad, men Sønderborgs socialdemokratiske borgmester er også glad, men det betyder nok ikke, at han stemmer på mig, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Men turen rundt de seneste par dage har overbevist mig om, at det her er noget helt specielt, og at det var en god beslutning - og en fremragende idé at få touren til Danmark, sagde han og nævnte de historiske rammer og den skønne natur i Sønderborg-området.

- Jeg har selv cyklet hernede, så jeg kender lidt til udfordringerne. Sønderborg er et livligt og dynamisk område, sagde statsministeren.

Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo
Foto: Timo

Tour-direktør: Tourstart i Sønderborg vil overbevise franskmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce