Spejdernes Lejr fik et overskud på 17 millioner kroner

Spejdernes Lejr åbnede søndag den 22. juli 2017 på Kær Vestermark. Spejderne gik straks igang med at bygge deres lejre op med rafter. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Spejdernes Lejr fik et overskud på 17 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spejderbevægelsen har afsluttet regnskabet for Spejdernes Lejr 2017, som foregik i Sønderborg. Lejren fik et uventet overskud på 17,4 millioner kroner, som blandt andet skal bruges til Spejdernes Lejr 2020 samt lokalt spejderarbejde.

Sønderborg: 37.000 spejdere og frivillige var i juli 2017 en del af fem spejderbevægelsers Spejdernes Lejr 2017. Bestyrelsen for Spejdernes Lejr har afsluttet regnskabet for lejren, som foregik på Kær Vestermark. Regnskabet viser et overskud på 17,4 millioner kroner. Det var spejderbevægelsens intention at afvikle lejren med et nulresultat.

- Overordnet er det jo aldrig intentionen at ende med et overskud af den størrelse, som vi ender med. Som udgangspunkt er det jo ærgerligt, at vi ender med så stort et plus, omvendt skal de penge bruges på at styrke spejderarbejde og gøre fremtidens spejderarbejde stærkere, siger Morten Trampedach Junget, der er formand for Spejderne, der er de fem spejderbevægelsers fællesorganisation.

Desuden er han formand for KFUM-Spejderne i Danmark.

Det uventede overskud skyldes flere ting. Resultatet skyldes blandt andet økonomisk forsigtighed og udfordringer med økonomistyring. Stort set alle områder under lejren som Indkøb og Forplejning og Kommunikation har holdt sig under sit budget. Det betalingskort, man kunne bruge på lejren, er der et overskud på en million kroner, som brugerne ikke har ønsket at hæve.

- Der er rigtig mange frivillige, der har knoklet hårdt for den her lejr. Det er et ret klassisk eksempel på, at mange bække små gør en stor å. Når rigtig mange går sammen om at finde gode løsninger, så giver det overskud. De frivillige har bare knoklet, og vi har ikke brugt den mængde penge, som vi havde regnet med, siger Morten Trampedach Junget, der betegner lejren som 'en kæmpe succes'.

Spejdernes Lejr
Spejdernes Lejr 2017 havde indtægter på 85,5 millioner. 65 millioner kom fra deltagerbetaling, 4,3 milioner fra bl.a. fonde og 10,4 millioner kom fra bl.a. salg i boder. Udgifterne var på 68,1 millioner. De største udgifter gik til etableringsudgifter på 18,7 millioner, 14,2 millioner til forplejning på lejren og 13,6 millioner til administration. Spejdernes Lejr er arrangeret af Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig.

God investering

Sønderborg Kommunes budget for lejren var på 37 millioner kroner, hvoraf lidt over 4 millioner kom fra fonde. De kommunale kroner gik blandt andet gik til at anlægge grusveje, kloakledning, vandledning, elkabler og fiberkabel på Kær Vestermark.

- Overskuddet må for deltagerne betyde, at de formentlig kunne komme på lejr for et lidt lavere deltagergebyr. Men det ændrer ikke noget ved, at det har været en god forretning for Sønderborg. Det viser den opgørelse, vi har fået lavet. Det kan godt være, nogle vil problematisere, at vi har brugt en del penge på at få arrangementet. Og så tjener de penge. Men spejderne har haft en god oplevelse i Sønderborg, og vi har fået noget godt ud af det i Sønderborg. Det var en fantastisk event og god investering, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Spejdernes overskud deles i tre puljer. Det laves en ret stor investering i Spejdernes Lejr 2022, som er den næste store fælles spejderlejr. En markant andel bruges på gruppeudvikling i de lokale spejdergrupper. En del bruges på spejdernes nye ø, Ungdomsøen, som skal renoveres. Der gives også penge til velgørende spejderaktiviteter ude i verden.

Ifølge Erik Lauritzen vil Sønderborg ikke byde in på at være vært for Spejdernes Lejr 2022.

- Det er nok urealistisk, og det skulle blive os igen så hurtigt. Og vi må erkende, at det var en stor mundfuld for os. Men fremadrettet vil jeg ikke afvise, at vi byder ind på det igen, siger Erik Lauritzen.

Spejdernes Lejr fik et overskud på 17 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce