Spændte børn og voksne til indvielse af nyt hospital

Dronning Margrethe så blandt andet førstesalen, hvor der er indrettet enkeltværelser til indlagte patienter. De får en flot udsigt over Alsssund. Foto: Claus Thorsted

Spændte børn og voksne til indvielse af nyt hospital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er efterhånden mange år siden, at gigthospitalet voksede ud af rammerne i Gråsten. Processen frem til det næsten færdige hospital i Sønderborg, som blev indviet tirsdag, har været lang og vanskelig.

Sønderborg: Otteårige Ludvig Christensen var noget nervøs før dronning Margrethes besøg i Sønderborg tirsdag eftermiddag. Det var nemlig ham, der sammen med niårige Sofie Rose Jensen skulle stå klar for at overrække hende blomster.

Hvad børnene ikke vidste var, at mange af de voksne var lige så spændte. Det er ikke hver dag, Gigtforeningen indvier et nyt hospital. Faktisk er det 62 år siden, foreningen byggede det tidligere kurhotel i Gråsten om til gigtbehandling og fik kong Frederik og dronning Ingrid til at indvie det.

Men tiden løb fra de kringlede gange og små lokaler på kurhotellet allerede for mange år siden. Gigtforeningen byggede om og til og tilføjede pavilloner, men i 2004 indså foreningen, at der skulle nyt til. Men hvor?

De ældste sangere i Sønderjyske Pigekor indledte og afsluttede en times talere i det kommende træningsområde.
Foto: Claus Thorsted
De ældste sangere i Sønderjyske Pigekor indledte og afsluttede en times talere i det kommende træningsområde. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Syv år siden

Den 25. april 2012 indkaldte daværende regionsrådsformand Carl Holst og daværende direktør for Gigtforeningen så til pressemøde for at afsløre planerne for et kommende nyt gigthospital. Det skulle flytte ind på Sønderborg Sygehus, hvor flere etager af det sydligste sygehustårn skulle indrettes til specialiseret gigtbehandling med langt bedre rammer for rehabiliterende behandling og forskning, end kurhotellet i Gråsten kunne byde på.

- Hvor har vi dog ventet på denne dag. Man kan stadig høre hammeren og banken, men håndværkerne er næsten færdige. Det varer kun nogle uger, før patienterne kan flytte ind, lovede bestyrelsesformand for Gigtforeningen, Ulrik Bülow, da han bød velkommen til dronning Margrethe og omkring 70 øvrige gæster, som var med til indvielsen af hospitalet.

- Det er et bevægende øjeblik. Det var været et kæmpe projekt for foreningen, og det har været svært at få pengene til at hænge sammen. Det er fantastisk, det er lykkedes. Det er jeg da stolt af, sagde Lene Witte til JydskeVestkysten, da hun ankom.

Velkomst, fire talere og optræden ved Sønderjyske Pigekor var en del af det officielle program. Herefter var der buffet og mulighed for at komme med på en rundvisning.
Foto: Claus Thorsted
Velkomst, fire talere og optræden ved Sønderjyske Pigekor var en del af det officielle program. Herefter var der buffet og mulighed for at komme med på en rundvisning. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Finansiering trak ud

I 2012 stillede Lene Witte op til pressefotografering foran Sønderborg Sygehus i forventning om, at det ville blive et stort arbejde at skaffe sponsorer til at finansiere ombygningen. Gigthospitalet flytter tidligst i 2015, sagde hun dengang.

De følgende år gik med at finde sponsorer. Pengene kom drypvis med først 50 millioner kroner fra Villum Fonden, og et tilsvarende beløb fra A.P Møller og Hustrup Chastine Mc-Kinney Møllers Fonde. Senere gav andre store fonde tilsagn.

Flyttedatoen er dog stadig uvis. Men ifølge gigthospitalets direktør Thue Hvorslev bliver det inden sommerferien.

Professor Kim Hørslev-Pedesen leder forskningsenheden på gigthospitalet. Han fortalte om alle de forskningsresultater, hospitalet har nået gennem årene. Det meste har ændret behandlingen til gavn for patienterne. 
Foto: Claus Thorsted
Professor Kim Hørslev-Pedesen leder forskningsenheden på gigthospitalet. Han fortalte om alle de forskningsresultater, hospitalet har nået gennem årene. Det meste har ændret behandlingen til gavn for patienterne. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Dronning Margrethe blev vist rundt og så blandt andet førstesalen, som bare står og venter på patienterne. Hvad hun ikke så var tilbygningen med varmtvandsbassin, som stadig mangler beklædning og vinduer. Også den kommende forskningsafdeling er langt fra i mål.

Men det bliver så godt, når sidste loftsplade er skruet fast, og bassinet er fyldt op med vand, lod flere af dagens talere forstå:

- Det bliver et hospital, hvor alle faggrupper arbejder sammen om patienten. Hvor vi vil sætte nye standarder, og hvor alt er gennemtænkt og opfylder ganske bestemte funktioner. Til gavn for gigtpatienter fra hele landet, forklarede Mette Bryde Lind, nuværende direktør for Gigtforeningen.

- De fleste kender til at have ondt i kroppen, når de har knoklet en hel dag i haven. For andre er det smerter når som helst og hvor som helst. Rammerne her er unikke, og det er tydeligt, at her er patienten i centrum, sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Når de ansatte og patienterne flytter fra Gråsten til Sønderborg, skifter hospitalet navn til Dansk Gigthospital. Det hidtidige "Kong Christian X's gigtsanatorium" bliver hermed historie.

Læs også

En time før, at dronning ankom, havde gulvlæggere  travlt med fæstne den røde løber. Foto: Claus Thorsted
En time før, at dronning ankom, havde gulvlæggere travlt med fæstne den røde løber. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Ikke mange borgere opdagede, at Sønderborg fik royalt besøg. Men beboere i Engelshøjgade viste godt, hvem der skulle komme. 
Foto: Claus Thorsted
Ikke mange borgere opdagede, at Sønderborg fik royalt besøg. Men beboere i Engelshøjgade viste godt, hvem der skulle komme. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Eva Bredahl Ranfeldt fra Gigtforeningen forklarede børnene Ludvig Christensen og Sofie Rose Jensen i, hvordan man overrækker blomster. 
Foto: Claus Thorsted
Eva Bredahl Ranfeldt fra Gigtforeningen forklarede børnene Ludvig Christensen og Sofie Rose Jensen i, hvordan man overrækker blomster. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Spændte børn og voksne til indvielse af nyt hospital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce