Sønderborg sender udenlandske børn direkte ind i skoleklasser

I fremtiden kan Mohamad, George, Malgorzata og Chen ikke lære det mest basale dansk og matematik i en modtageklasse. De nedlægges i 2019. Foto: Timo Battefeld

Sønderborg sender udenlandske børn direkte ind i skoleklasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en virkelig dårlig idé, når Sønderborg Kommune nu vil lade udenlandske børn, der ikke kan et ord dansk deltage direkte i de almindelige klasser i Folkeskolen. Det mener formand for Sønderborg Lærerkreds, Annette van Buren. Det går ud over både danske og udenlandske børn, mener hun.

Sønderborg: En bombe under Folkeskolens almindelige klasser. Det er Sønderborg Kommunes beslutning om at spare modtageklasser for udenlandske børn væk - ifølge Annette van Buren, der er formand for Sønderborg Lærerkreds. Det vil gå ud over både de udenlandske børn og alle andre elever i de almindelige skoleklasser, at børn uden eller med meget ringe danskkundskaber i fremtiden skal deltage i de helt almindelige klasser, mener lærerformanden.

Det giver en beskeden besparelse på 600.000 kroner årligt at nedlægge modtageklasserne, som har opbakning blandt alle 31 medlemmer af Sønderborg Byråd.

- De her børn af udlændinge er solgt til stanglakrids. Jeg har lige været på Dybbøl-Skolen i denne uge og fulgt en modtageklasse. Her sidder børn, der ikke kan et ord dansk. Dem vil man sende direkte ud i de almindelige klasser. Det er altså ikke alene flygtningebørn, vi taler om. Det er også den græske læges søn. Det er den spanske kvinde, der arbejder med rengøring, som har børn i skolen, der ikke taler dansk. Det er den polske slagteriarbejders døtre, siger Anette van Buren.

De her børn af udlændinge er solgt til stanglakrids. Jeg har lige været på Dybbøl-Skolen i denne uge og fulgt en modtageklasse. Her sidder børn, der ikke kan et ord dansk. Dem vil man sende direkte ud i de almindelige klasser. Det er altså ikke alene flygtningebørn, vi taler om. Det er også den græske læges søn. Det er den spanske kvinde, der arbejder med rengøring, som har børn i skolen, der ikke taler dansk. Det er den polske slagteriarbejders døtre.
Annette van Buren, formand Sønderborg Lærerkeds

Bombe i skolen

Besparelsen på de 600.000 kroner svarer til cirka halvdelen af udgiften til de nuværende modtageklasser. Det er især på Dybbøl-Skolen, der er mange elever i modtageklasser. Her går 40 børn i en modtageklasse.

- Det er jo ikke kun de her udenlandske børn, der risikerer at få en rigtigt dårlig start, fordi de bliver smidt ind i en klasse, hvor de intet forstår af, hvad der bliver sagt. De får det også svært i forhold til kammerater. Det vil i den grad også gå ud over de andre elever i almenklasserne - også de danske elever, som der jo er flest af, siger Annette van Buren.

- Jeg spurgte på Dybbøl-Skolen, om nogen fra kommunen havde været herovre for at høre om det her, før beslutningen blev taget. Det var der ikke. Da jeg tog fra Dybbøl-Skolen var jeg skiftevis rasende og ked af det. Det er en bombe under almenområdet, siger hun.

Bedre ude i klasserne

Den politisk ansvarlige for skoleområdet i Sønderborg Kommune er Claus Klaris (V). Han tror på, at det kan være godt for de udenlandske børn at komme i de almindelige skoleklasser.

- Vi ser helst, at så mange børn som muligt går i de almene klasser. Det er klart at foretrække. Det gælder også for de udenlandske børn. Det er her basisundervisningen og det sociale liv foregår, siger Claus Klaris.

- Hvor ved du fra, at det klart er at foretrække - for det mener man helt klart ikke ude på skolerne. Her er man mildt sagt bekymrede over, at modtageklasserne nedlægges?

- Vi er helt bevidste om, at der er udenlandske børn, der har særlige udfordringer og derfor kræver særlig opmærksomhed. Det skal vi også give dem, men det er bedst ude i de almene klasser, siger Claus Klaris.

- Hvor ved du det fra? For dem der har arbejdet med det i skolerne siger jo det stik modsatte. Det kan vi jo læse i høringssvarene?

- Der er heller ikke tvivl om, at vi skal evaluere det her - og følge op på, hvordan går det her. Giver det en effekt? Siger Claus Klaris.

- Så hvorfor gør I det - altså hvorfor afskaffer I modtageklasserne. I må have gjort jer nogle tanker om hvad effekten skal eller kan være?

- Vi tror på, at det er bedst, at de får en understøttende undervisning ude i de klasser på de skoler, hvor de skal gå i fremtiden. Der er langt færre udenlandske børn nu, og elever med traumer indskrives stort set ikke mere. Det er kinesiske eller amerikanske børn af forældre, der kommer her for at arbejde, siger Claus Klaris.

Sønderborg sender udenlandske børn direkte ind i skoleklasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce