Socialdemokrater vil lade private opføre bro mellem Als og Fyn

Sådan kunne en del af Als Fyn Broen måske komme til at se ud - hvis den bliver virkelighed.

Socialdemokrater vil lade private opføre bro mellem Als og Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet har i sin infrastrukturplan indskrevet broforbindelsen mellem Als og Fyn og peger på det som OPP-projekt. Både styregruppe og forening bag projektet bakker op om idéen.

Vejen mod en bro mellem Als og Fyn er sikkert længere end de 11 kilometer fra kyst til kyst.

Men Socialdemokratiet har nu skrevet broprojektet ind i en ny infrastrukturrapport, hvor man opfordrer til langsigtede løsninger og ser et OPP-projekt for sig.

Det er en form for offentlig-privat samarbejde, hvor en privat aktør kan få ansvaret for finansiering, anlæg og drift af et infrastrukturprojekt. En bro inklusiv motorveje på begge sider af vandet vil koste knap 20 milliarder kroner.

- Det er et projekt, som rækker ud over almindelige prioriteringer. Derfor har det været vigtigt for os at få det med som et muligt OPP-projekt, der rækker langsigtet og kan samle et bredt politisk flertal ud over kun 90 mandater, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S), der er valgt i Sønderborgkredsen

Hos broprojektets styregruppe bringer det smil frem:

- Vores første udfordring var at få folk til at tage idéen om en bro seriøst. Selv om meningerne stadig er delte, er vi kommet videre. Det er første gang, mit parti løfter det på denne måde, og det synes jeg er positivt. Et OPP-projekt kan være løsningen, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager(S), som er med i styregruppen skabt af den fynske kommune og Sønderborg i januar 2017 med en foreløbig levetid på tre år.

Als-Fyn Broen
  • Anslået pris: 20 milliarder kroner
  • Får en længde på cirka 11 kilometer fra kyst til kyst. Hertil kommer omkring 50 kilometer vejanlæg på land.
  • Vil få en skønnet årsdøgnstrafik på 15.400 - 28.900 køretøjer.
  • Tidsbesparelse Odense-Sønderborg: 50 minutter
  • 40-55 procent brugerfinansieret med en brobillet til cirka 60 kroner.

Investering

Også formanden for foreningen bag broprojektet, Mogens K. Nielsen, ser privat involvering som en mulighed.

- Jeg synes personligt, et OPP-projekt er en god idé. Vi har et fantastisk godt eksempel med den sønderjyske motorvej, som var færdig et år før tid og billigere end oprindelig planlagt. Det er ikke tit, man hører det om offentlige projekter, siger formanden.

Han henviser til, at der er grænser for, hvor meget staten vil investere og binde sig ud i fremtiden.

- Det kan løses ved, at ansvaret for at gennemføre broen lægges over på en virksomhed. Det bliver dyrere at låne pengene, end hvad staten ville kunne låne det til, men det bliver rigeligt opvejet af, at man kan komme i gang og få glæde af broen hurtigere. Ud fra betragtningen af, at man kan komme hurtigere i gang og få store fordele med det samme, er OPP klart det klogeste, mener Mogens K. Nielsen.

Socialdemokratiet taler i planen om rullende investeringer på mindst 70 milliarder kroner over ti år. Hvor meget, man forestiller sig staten bidrage til broen ud over privat- og brugerfinansiering, er der ikke sat tal på. Als-Fyn broen som OPP er i planen nævnt sammen med en tilsvarende model for Kattegatforbindelsen, en havnetunnel i København og en udvidelse af hovedstadens metro.

Venstre på vej med eget udspil

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V), der også er valgt i Sønderborgområdet, peger på, at OPP-tanken ikke er ny og stiller spørgsmålstegn ved socialdemokraternes finansiering i infrastrukturplanen.

- Beregninger i Transportministeriet viser, at der ikke er meget mere end fire milliarder at bruge. Det får man ikke meget bro for. Als Fyn Broen er et rigtig godt projekt, men det er lidt for nemt bare at sige OPP. Jeg ser gerne, at vi i trafikforligskredsen kan blive enige om at få analyseret projektet grundigt og arbejde videre derfra, siger Ellen Trane Nørby og henviser til, at Venstre er klar med sin egen infrastrukturplan til foråret.

Socialdemokrater vil lade private opføre bro mellem Als og Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce