Sig snysk til din sommer


Sig snysk til din sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SOTTRUPSKOV: Mjelk å klumper, flæsk å stumper. Sådan betegnede fannikkerne i gamle dage øens »nationalret« sakkuk. På vestkysten har man altid haft dabsen eller bakskulden - om man vil, amagerkanerne deres dobbeltdækker, amagermaden, sjællænderne deres barselspottesuppe og på Fyn den kendte jødetorsk fra Kerteminde.

Men for at finde det største væld af egnsretter, skal man ifølge gastronomerne søndenom og til Sønderjylland, hvor man finder alt fra surrib til solæg, honningkager og døde frikadeller. Men spørger man især de mere modne alsingere, hvad der er den frodige øs »nationalret«, får man sikkert svaret: Snysk.

– Det er i princippet en opbagt mælk med grøntsager i. En gammel fattigmandsspise. Du finder ligeså mange variationer af snysk, som der er folk, der tilbereder det, siger Jan Jørgensen, køkkenchef på Sottrupskov Kro.

Han er JydskeVestkystens guide på den kulinariske karavane gennem Alssund-området, og menuen i den første sommermåned er der ingen tvivl om.

– Det er nu, alle de gode grøntsager kommer frem, og nu de skal spises. Nye kartofler, små lækre gulerødder, asparges... Snysk hører sig egentlig til sensommeren, men det er lidt synd. For grøntsagerne er her nu siger kokken.

Juni måneds menu står på grøntsagsfrikassé, for Jan Jørgensen vil ikke driste sig til at kalde det for snysk.

– De unge vil ikke have det, hvis du kalder det for snysk. Og hvis du laver en version, der er for moderne, vil de ældre sige, at det ikke er snysk.

For dem, som ikke er fra Sønderjylland og bekendt med den omtalte egnsret, så kan det sammenlignes med en form for persillesovs, mælkejævnede grøntsager.

Snysken varierer fra øst til vest, og alene på Als findes retten i adskillige versioner. Ens for de traditionelle former for snysk er imidlertid, at de er tunge.

– Sagen er den, at de unge ikke gider æde traditionel snysk i 2008. Det hænger jo også sammen med, at der er en del guruer, som går rundt og synes, at vi er tykke og i alt for dårlig form, siger Jan Jørgensen, der selv som barn i Sønderjylland har fået rigelige mængder af den tykke vælling, til tider grødagtige jævning.

Når han serverer sin snysk på kroen i Sottrupskov er det derfor i en tillempet version, der passer til 2008. Den er efterspurgt, mens køkkenchefen ikke vil betegne traditionel snysk som salgsbar.

I dagens avis har Jan Jørgensen derfor lavet to versioner af snysk anno 2008.

En »maskulin« udgave, hvor grøntsagerne er jævnet med reduceret fløde og serveret til stegt flæsk.

Og en version til damerne, der er noget mindre tung, som serveres til rødspætte. Her er grøntsagerne blancheret let i olie.

– Det er klassisk sommermad, og det kan gå sammen med næsten alt, siger Jan Jørgensen.

– Snysk er ikke en decideret billig ret mere, hvis du skal ud at købe det hele i supermarkedet. Men det er vel også på grund af de sprøde grøntsager, at folk har køkkenhaver, siger Jan Jørgensen.

karavanen

Dette er den 10. artikel i serien »Kulinarisk Karavane«, som JydskeVestkysten laver sammen med kokken Jan Jørgensen fra Sottrupskov Kro. De tidligere artikler i serien har været:

30. september 2007: Bid til blomme

28. oktober 2007: Svampejagt i Sottrupskov

25. november 2007: Himmelske hanekyllinger

30. december 2007: Det må godt gå i fisk

27. januar 2007: Kærligheden ligger på bundet af sundet

24. februar 2008: Kompliment fra kvabsoen

6. april 2008: Det gode brød skaber respekt

28. april 2008: Er grisen blevet bordets svar på Leo Mathiesen

25. maj 2008: Smagen er milde maj er ram

Vind og vejr

Karavanens indhold afhænger af vind og vejr. Formålet er at sætte fokus på de gode råvarer i Alssund-området. Du kan finde alle artiklerne i serien med opskrifter på www.jv.dk

Sig snysk til din sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce