Sct. Marie Sogn vil bygge sognehus til 17 mio. kroner

Det er bygningerne bag Ejler Skjerning, menighedsrådet ønsker at rive ned og erstatte med et nyt menighedshus. Foto: Timo Battefeld

Sct. Marie Sogn vil bygge sognehus til 17 mio. kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sct. Marie Sogn vil bygge et nyt menighedshus tæt på kirken. Menighedsrådet udskriver arkitektkonkurrence og lover en proces, hvor alle i sognet kan komme med forslag og kommentarer.

Sønderborg: I årtier har kirkegængere i Sct. Marie Sogn skullet trave gennem det indre af Sønderborg, når de har skullet fra kirken til menighedshuset eller omvendt.

Men fra maj 2021 kan det være slut. Da håber menighedsrådet, at sognet kan tage et nyt menighedshus i brug, bygget nord for kirkens kapel skråt over for Sct. Marie Kirke.

Mandag udskrev menighedsrådet en arkitektkonkurrence, hvortil tre arkitektfirmaer er blevet indbudt. Senest 21. oktober skal de komme med et bud på en bygning, der skal rumme både kontor til medarbejdere og lokaler til foredrag, konfirmationsundervisning, møder og kirkekaffe.

Menighedshuset skal opføres på kirkens egen grund grænsende op til kirkegården. Herfra er der under 100 meter til kirkedøren.

I dag er der 700 meter til menighedshuset, der ligger Østergade 1 lige over for det tidligere domhus.

- Af samme grund serverer vi kirkekaffe i kirken, hvor folk er nødt til at stå op. Kirken er slet ikke egnet til kirkekaffe, forklarer Ejler Skjerning, formanden for Sct. Marie menighedsråd.

- I de 20 år, jeg har været med i menighedsrådet, har vi ønsket et menighedshus, så lå tættere på kirken. Også tidligere har skiftende menighedsråd arbejdet for det. Men hver gang er det faldet, fordi det har været svært at finde et egnet sted, fortæller han.

De er indbudt
De tre arkitektfirmaer, som er indbudt til konkurrencen, er:Zeni Arkitekter, Aabenraa. Har tegnet den kommende udbygning af Ahlmannsparken i Gråsten, Multikulturhuset i Sønderborg og VUC Sønderborg.

Tegnestuen Mejeriet, Kolding. Står bag ungdomskulturhuset Mejeriet og det kommende nye Deutsches Museum, begge i Sønderborg.

Weile Arkitekter, Aabenraa. Har tegnet multihal på Dybbøl-Skolen og botilbuddet Flintholm, Nordborg.
Tidligere boede kirkegårdslederen op mod Marie Kirkes kirkegård. Men sådan er det ikke længere. Menighedsrådet med Ejler Skjerning i spidsen ønsker at bruge grunden til glæde for hele sognet. Foto: Timo Battefeld
Tidligere boede kirkegårdslederen op mod Marie Kirkes kirkegård. Men sådan er det ikke længere. Menighedsrådet med Ejler Skjerning i spidsen ønsker at bruge grunden til glæde for hele sognet. Foto: Timo Battefeld

Åben proces

Bag kapellet ligger i dag en bygning, som tidligere var bolig for kirkegårdslederen. I dag bruges den af kirkegårdens ansatte. Der er også drivhus, garage og en værkstedsbygning.

Da det nuværende menighedsrådet blev gjort opmærksom på, at bygningerne trængte til renovering, opstod tanken, at grunden måske kunne bruges. Menighedsrådet har siden forhørt sig både hos Sønderborg Provsti og i Haderslev Stift, der ikke ser noget i vejen for at rive de eksisterende bygninger ned. Lokalplanen forhindrer heller ikke et nybyggeri.

Formentlig i november, når arkitektforslagene er klar, vil rådet indkalde sognets godt 7.000 medlemmer til orienterende møde:

- Vi vil fremlægge alle tre forslag, så man kan stille spørgsmål og komme med kommentarer og forslag. Hvad synes man er godt, og hvad kan ændres, forklarer Ejler Skjerning.

Menighedsrådet, der er fælles for både den tyske og den danske del af menigheden, ønsker en åben proces om byggeriet.

- Det er et stort byggeri, og der vil sikkert være mange meninger om det. Dem hører vi gerne, siger han.

Østergade 1 sælges

Sønderborg Provsti har givet tilsagn om lån til byggeriet, der forventes at ville koste omkring 17 millioner kroner.

Når bygningen er taget i brug, vil menighedsrådet sælge menighedshuset i Østergade.

- Det er for stort, det er i flere etager og ligger for langt væk. Det har aldrig været ideelt, men det var nu engang den mulighed man havde, da kirken overtog det, forklarer Ejler Skjerning.

På hjørnet af Jomfrustien og Kirke Allé har Sct. Marie Sogn tidligere ejet en villa, som blev solgt fra sidste år. Grunden var ikke stor nok til at kunne rumme et menighedshus.

Sct. Marie Sogn vil bygge sognehus til 17 mio. kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce