Naboer tvinges til dyr kloakering

Jens Skov, Lorens Iversen og Johan Lauritzen mangler dokumentation på, at deres spildevand via Kajbæk medvirker til forurening af Blåbæk. Foto: Claus Thorsted

Naboer tvinges til dyr kloakering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboer i Blans er utilfredse med, at de blevet pålagt spildevandsrensning af Sønderborg Kommune. De risikerer regninger på op mod 100.000 kroner. Nu protester de.

Blans: Hvem skal betale for, at Blåbæk er forurenet? Det er blevet en sag mellem Sønderborg Kommune og flere naboer i Blans, som er blevet påbudt at tilslutte sig spildevandsrensing. Inden september næste år skal de hver især have kloakeret for op mod 100.000 kroner. En udgift, som de selv skal betale.

- Hvis vi som husstande har medvirket til at forurene, så skal vi nok betale regningen, men det er der intet bevis på, siger Lorens Iversen, der bor over en kilometer fra Blåbæk.

- Vi synes, at det er urimeligt, at vi skal punge ud for en rensning, som der mangler dokumentation for effekten af, siger Jens Skov.

Inden september 2019 er 15 husstande i Blans blevet pålagt at tilslutte sig spildevandsrensning gennem et minirenseanlæg, da Sønderborg Kommune mener, at husstandenes udledning ikke lever op til kravene. Og tilslutningen bliver dyr:

- Det løber nemt op i en regning på mellem 80-100.000 kroner, så det er mange penge, siger Johan Lauritzen, der også er en af de berørte.

Sagen kort
I starten af januar i år fik 15 husstande i Blans varsel fra Sønderborg Kommune om at forbedre deres udledning af spildevandet.Husstandenes udledning af spildevand lever ifølge kommunen ikke op til kravene om rensning, inden spildevandet leder ud til den forurenede å Blåbæk, der ligger få kilometer fra husstandene.

Lorens Iversen, Jens Skov og Johan Lauritzen har i april gjort indsigelse over for Sønderborg Kommune. De spørger, om kommune kan bevise, at de som husstand er med til at forurene Blåbæk. De venter fortsat på svar.

Fristen for den endelige udarbejdelse af kloakering står ifølge Sønderborg Kommune fast med september 2019.
Det bliver dyrt for flere naboer i Blans, når  Sønderborg Kommune pålægger dem ny kloakering. Foto: Claus Thorsted
Det bliver dyrt for flere naboer i Blans, når Sønderborg Kommune pålægger dem ny kloakering. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Uddybning mangler

Både Johan Lauritzen, Lorens Iversen og Jens Skov benytter i dag en septiktank til at opsamle toiletaffaldet på deres grund, mens deres spildevand leder ud i Kajbæk, der er forbundet med Blåbæk.

- Vi har ikke set noget bevis på, at Kajbæk er forurenet, så hvordan kan vores spildevand medvirke til at forurene, inden det når Blåbæk, siger Lorens Iversen.

De tre naboer har gjort indsigelser over for Sønderborg Kommune, og Sille Dall, chef for Plan og Myndighed i Sønderborg Kommune forklarer, at de berørte borgere har fået et svar på deres indsigelse tilbage i april.

- Beslutningen står fast om, at de skal følge påbuddet, siger hun.

Til kritikken om den manglende dokumentation på forurening mellem husstandene og Blåbæk svarer Sille Dall:

- Vi følger vandområdeplanen, som gælder for Jylland og Fyn i 2015-2021, og vi har holdt møde med Miljøstyrelsen, og det har ikke givet anledning til at ændre afgørelsen.

Det svar giver Jens Skov dog ikke meget for:

- Vi undrer os over, hvorfor vi ikke får nogen uddybende forklaring fra hverken kommunen eller politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, som vi har henvendt os til i flere omgange, siger han.

I foråret gjorde de indsigelse mod Sønderborg Kommune, og siden har Johan Lauritzen, Jens Skov og Lorens Iversen intet hørt fra kommunen. Foto: Claus Thorsted
I foråret gjorde de indsigelse mod Sønderborg Kommune, og siden har Johan Lauritzen, Jens Skov og Lorens Iversen intet hørt fra kommunen. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Naboer tvinges til dyr kloakering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce