Krig & kærlighed får blandet modtagelse

Anmelderne er uenige om, hvor vellykket "I krig & kærlighed" er. Foto: Stanislav Honzik

Krig & kærlighed får blandet modtagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra to til fem af seks stjerner. Krigsdramaet "I krig og kærlighed" - det er hvad anmelderne disker op med. Et billedskønt og højstemt melodrama, skriver en anmelder. En anden mener ikke, at der er mange forsonende elementer i det ferske melodrama.

Sønderborg: Den danske storfilm "I krig og kærlighed" er en historie om en sønderjysk soldat, der er tvunget til at kæmpe under tysk flag under første verdenskrig. Han deserterer fra Vestfronten i Frankrig. Martret af de voldsomme oplevelser vender han hjem til sin hustru og lille søn på Als. Her gemmer han sig på loftet, hvor han er vidne til sit eget liv - og hustruens nære forhold til en tysk officer. Et ægte trekantdrama. Men er det vellykket? Ja, det er anmelderne i den grad uenige om.

JydskeVestkysten - og dermed også alle dagblade under Jysk Fynske Medier - giver filmen flotte fem af seks stjerner.

- "I krig & kærlighed" er umådeligt vellykket", skriver anmelderen og fortsætter:

- Nok er "I krig & kærlighed" melodrama af Hollywoodsk karat, men den forfalder ikke til den nemme løsning at gøre de centrale figurer alt for sort-hvide. Her er ingen entydige helte og måske blot en enkelt entydig skurk (spillet fremragende af Thure Lindhardt), og det er med til at give filmen psykologisk dybde. Der skal en del mennesker i biografen, og ikke bare her i landet, før "I krig & kærlighed" tjener omkostningerne ind. Potentialet, til at det lykkedes, er i den grad til stede.

I samme positive ende er Kristeligt Dagblad, der også kvitterer med fem af seks stjerner.

- Historien er nogle gange lige på kanten af det troværdige, men den fænger alligevel, for er kærligheden rationel? Kommer den ikke altid bag på én? Man er godt holdt i ånde i de over to timer, filmen varer. Historien vokser i én. Man mærker krigens gru og kærlighedens veje og vildveje, skriver anmelderen.

Der skal en del mennesker i biografen, og ikke bare her i landet, før "I krig & kærlighed" tjener omkostningerne ind. Potentialet, til at det lykkedes, er i den grad til stede.
JydskeVestkystens anmelder
Anmelderne er også uenige om Thure Lindhardts (til højre) rolle som skurk. Foto: Stanislav Honzik
Anmelderne er også uenige om Thure Lindhardts (til højre) rolle som skurk. Foto: Stanislav Honzik
Foto: Stanislav Honzik

Fungerer ikke

Berlingske og BT giver begge tre af seks stjerner. Berlingskes anmelder mener, at filmens krigsscener hæmmer et drama, som ellers fungerer:

- Første Verdenskrig er reduceret til 20 minutters skyttegravskrig, nogle ruiner og en kampvogn, der bryder i brand. Forventer man fodfolk og marcherende soldater, bliver man skuffet. Filmen er nemlig i højere grad et kærlighedsdrama.

Jyllands-Postens anmelder konkluderer, at der "ikke er mange forsonende elementer i det ferske melodrama".

- Kasper Torsting fiktionsdebuterer med et krigsmelodrama, der desværre ikke fungerer. Det halter især på manuskriptplan, hvor replikkerne klinger teatralsk. Jessen og Mynster har ikke andet end klichéernes tonedøve keyboard at spille på og ligner mere to daytime tv-skuespillere på glatis end de talentfulde skuespillere, de er, hedder det i Jyllands-Postens lunkne anmeldelse.

Politiken giver tre af seks hjerter under overskriften "Følelsesorglets pedaler bliver jokket i bund hele tiden i ny dansk film". De mener, det er et alt for tungt melodrama.

Storfilmen om første verdenskrig deler vandene. Foto: Stanislav Honzik
Storfilmen om første verdenskrig deler vandene. Foto: Stanislav Honzik
Foto: Stanislav Honzik

Ikke for begyndere

Midt imellem de positive og mere lunkne anmeldelser ligger Filmamagasinet Ekko med fire af seks stjerner.

- Et billedskønt og højstemt melodrama om et tragisk kapitel i Danmarkshistorien er en langstrakt affære, men vinder ved eftertanke, skriver Ekko's anmelder.

- Det er en ualmindeligt smuk, delikat og billedskøn film optaget omkring Sønderborg og omegn. Sønderjylland i al slags vejr er et besøg værd.

- "I krig & kærlighed" er et omfattende melodrama. Alligevel er der en del huller i historien, som forhåbentlig bliver fyldt ud, når det hele sikkert ender som en tv-serie en dag, skriver Ekko - og kalder filmen hverken kedelig eller direkte spændende. Ekko finder dog skurken spillet af Thure Lindhardt "for meget".

- Med sin stil, sit emne og tempo kunne "I krig & kærlighed" være lavet for 100 år siden. Intet nyt fra Vestfronten. Det er en langstrakt affære, men den vinder ved eftertanke. Hverken krig eller kærlighed er for begynder, skriver altså Filmmagasinet Ekko.

Krig & kærlighed får blandet modtagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce