Klimaminister: Vindmølleprojekt bør have folkelig opbakning

Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt(V) - her sammen med partifællen og byrådsmedlem Peter Hansen(t.v.) - besøgte Project Zero i Sønderborg for et år siden og udtrykker begejstring for den grønne omstilling. Arkivfoto: Timo Battefeld

Klimaminister: Vindmølleprojekt bør have folkelig opbakning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at grøn omstilling skal have folkelig opbakning og advarer Sønderborg mod at presse vindmølleprojekt i Lillebælt igennem.

Sønderborg: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) puster gerne Sønderborg vindmølleprojekt omkuld, hvis det er muligt.

- Jeg vil opfordre Sønderborg til at tænke sig om en ekstra gang. Den massive modstand, som kommer fra Fyn, vil kunne skade vores fremtidige muligheder for lignende projekter. Det vil give en negativ indstilling til en ellers nødvendig grøn omstilling, siger Lars Chr. Lilleholt i forbindelse med Sønderborgs store kystnære vindmølleprojekt i Lillebælt nær Helnæs.

Og netop den kystnære placering mener ministeren er et problem.

- Dette projekt er fra 2010 og altså før folketinget vedtog nye regler, som giver kommunerne mulighed for indsigelse mod mølleprojekter op til otte kilometer fra vandkanten, der gælder for dette projekt. Vi kan ikke lovgive med tilbagevirkende kraft, men netop derfor vil jeg opfordre Sønderborg til at lytte til modstanden. Lokal opbakning er vigtigt - også for fremtidens projekter, siger Lars Chr. Lilleholt.

- Du er valgt i Middelfartkredsen på Fyn. Har det betydning for din holdning?

- Nej, jeg har samme holdning uanset hvor, jeg befinder mig i landet, siger Lars Chr. Lilleholt.

Havmølleparken
Havmøllepark Lillebælt Syd er på 160 megawatt og kan forsyne 140.000 husstande med strøm. Det er 20 otte megawatt møller på 193 meters højde eller 40 fire megawatt møller på 165 meters højde. Hvad, det bliver, er ikke afgjort endnu.Den anslås at give 2400 midlertidige jobs i bygge- og forberedelsesfasen og 30-40 varige jobs, når den er etableret.

Sønderborg Forsyning har som projektansvarlig sendt miljøundersøgelsen til Energistyrelsen, der har ønsket visse ændringer. Den er tilgængelig på lillebaeltsyd.dk inden for nærmere fremtid.

Går alt efter Sønderborg kommunes plan opføres møllerne i slutningen af 2020, og vindmøllerne vil blive koblet på nettet i 2022.

Det er Energistyrelsen og energiministeren, der har det afgørende ord at skulle have sagt. Havmølleparken kommer i offentlig høring, hvor der vil blive mulighed for borgerne for at give deres mening til kende og for at klage.

Prisen på at producere havmøllestrøm er faldende, hvilket modstanderne bruger som et argument for, vindmøllerne skal ud på havet, hvilket også er kravet til fremtidige havmøller.

Borgmester undrer sig

I Sønderborg undrer borgmester Erik Lauritzen (S) sig over ministerens holdning:

- Jeg havde da også helst været den modstand foruden. Heller ikke på Als er alle lige begejstrede. Men hvis ministeren mener, at den slags grønne projekter altid skal have fuld opbakning, så kan vi lige så godt glemme alt om grøn omstilling. Vi må erkende, at det også har en pris at skulle sikre vores klima, siger borgmester Erik Lauritzen, der siger om ministerens advarsel:

- Den kommer bag på mig, særligt fordi vi jo har overholdt reglerne og forsøgt med dialog.

Der har i ugens løb været flere borgermøder på både Als og Fyn om projektet. I den forbindelse sendte 27 ud af 29 byrådspolitikere i Assens en appel til Sønderborg om at tænke på de fynske naboer og i stedet satse på en havmøllepark på åbent hav - som for eksempel i Nordsøen.

Klimaminister: Vindmølleprojekt bør have folkelig opbakning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce