Kasernen bliver til foreningshus: Nu skal 80 millioner findes

Sønderjyllands Sangcenter med pige- og drengekoret rykkede i januar i år ind på 3. sal i hovedbygningen. Det er da også planen at både den og en mindre administrationsbygning i kasernegården skal bruges til foreningshus. Arkivfoto: Timo Battefeld

Kasernen bliver til foreningshus: Nu skal 80 millioner findes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtiden for kommunens tilbageblevne del af Sønderborg Kaserne er nu politisk besluttet. Det koster i omegnen af 80 mio. kroner at fuldføre, så det bliver over de næste otte til ti år, vurderer borgmester Erik Lauritzen(S).

Sønderborg: I over 100 år var der militære aktiviteter fra først tysk og siden dansk side. For omkring fem år siden rykkede Udlændingestyrelsen ind med et asylcenter og en lejekontrakt med kommunen frem til efteråret 2017. Efterfølgende har kommunen forsøgt at sælge kasernen - gerne samlet, men siden opdelt da firmaet Castra Aps erhvervede tre bygninger til blandt andet liberalt erhverv og en Bed & Breakfast.

Kommunen ejer således stadig hovedbygningen med flagtårnet samt en mindre administrationsbygning og værkstedsbygningen.

- Vi har i økonomiudvalget taget en principbeslutning om, hvad vi gerne vil bruge kasernen til. Det betyder ikke, at pengene til det er der nu. Jeg vil tro, det kommer til at gå otte til ti år, inden vi er i mål med det, siger borgmester Erik Lauritzen(S) om planerne med kasernen til i omegnen af 80 mio. kroner.

De første penge til det kommer til at blive en del af de forestående budgetforhandlinger.

Sønderborg Kaserne
Sønderborg Kaserne blev oprindelig opført i begyndelsen af 1900-tallet og skulle bruges som tysk flådestation.Efter 1920 blev det kaserne, der blev købt af Sønderborg Kommune i 2014 efter at Hærens Sergentskole flyttede fra byen. Kasernen har frem til efteråret 2017 været udlejet til Udlændingestyrelsen og anvendt som asylcenter.

Tre bygninger er solgt til virksomheden Castra ApS, der har relation til telefonivirksomheden IP Nordic, og skal blandt andet indrettes til kontorer og Bed & Breakfast.

Hovedbygningen med flagtårnet samt en mindre administrationsbygning og værkstedsbygningen ejes stadig af Sønderborg Kommune. Det samme gælder den tidligere atletikbane mod nord.

Foreningshus

Sønderjyllands Sangcenter med pige- og drengekoret rykkede i januar i år ind på 3. sal i hovedbygningen. Det er da også planen at både den og en mindre administrationsbygning i kasernegården skal bruges til foreningshus.

Der arbejdes derfor nu videre med at flytte de foreninger, der i dag benytter lokalerne i Frivillighedens Hus i Perlegade og Aftenskolernes Hus i Voldgade samt både Sønderborg- og Ulkebøl Lokalhistoriske Arkiv kan flytte fra henholdsvis Asylvej 2 og Ulkebøl-Centret, der stadig bliver mere øde. Som bekendt nedlægges også biblioteksfilialen til august. Bygningen på Asylvej 2 skal sættes til salg. Også Sønderjyllands Danseakademi, som nu holder til på Reimerskolen er tiltænkt plads på kasernen.

Det er også besluttet, at den gamle militære Parolesale i stueplan skal føres tilbage til oprindelig stand og måske anvendes til militærhistorisk museum, ligesom auditoriet på 3. sal bevares.

Nok at tage fat på

I det hele taget er der nok at bruge penge på de kommende år, men uanset den fremtidige brug vurderer forvaltningen, at der her og nu et stort behov for renovering af hovedbygning, hvor der trænger vand gennem taget og er fare for løse tagsten. Begge dele i et sådant omfang, at en total udskiftning af taget er nødvendig. Også vinduerne kræver udskiftning for at sikre en tæt facade.

Men også indvendigt kræver meget nedslidte en udskiftning. Det besværliggøres af asbest i den lim, som gulvene er monteret med. Alle lofter skal tages ned for, at der kan etableres nye installationer, ligesom alle lysarmaturer skal udskiftes.

Den sidste kommunalt ejede bygning - værkstedet i gården sættes til salg. Forvaltningen har modtaget flere henvendelser fra potentielle købere.

Den tidligere atletikbane vil kommunen dog ikke udbyde til salg.

Kasernen bliver til foreningshus: Nu skal 80 millioner findes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce