Idrætshøjskole med ny rekord: Må oprette venteliste

Smukt beliggende og med stor succes - Idrætshøjskolen i Sønderborg har nu venteliste til efterårets skoleophold. Foto: Henrik Rath

Idrætshøjskole med ny rekord: Må oprette venteliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forstanderen for Idrætshøjskolen Sønderborg smiler mere end sædvanligt i disse dage. To måneder før efterårsholdets opstart er der venteliste. Det har man ikke oplevet før.

Sønderborg: Hvis man havde tænkt sig at tage et ophold på Idrætshøjskolen i Sønderborg (IHS) efter sommer, så må man pænt vente på en liste, før der måske bliver plads. Det er selvfølgelig ikke sjovt for dem, der ikke måtte blive plads til, men for forstander Michael Willemar Svanøe giver det et bredere smil end vanligt:

- Det er helt usædvanligt. Efteråret plejer at være svært at fylde op, selv om vi de seneste år har nærmet os med historiske årselevtal. Men nu er der ti procent på venteliste - aldrig har vi haft så mange årselever, lyder det begejstret fra forstanderen, som blandt andet forklarer det med, at man med udbuddet af idræt og øvrigt kursusindhold har ramt plet blandt de unge. 145 mellem 18 og 24 år begynder på efterårsholdet i august.

Ud over de mere klassiske idrætsfag er det aktiviteter som kitesurfing, sejlads, beachvolley og adventuresport, der er ret populære.

- Vi udnytter de omgivelser vi har, men jeg tror også, at vores investering i at gøre de fysiske rammer pæne, betyder en hel del. Vi mærker det allerede, når eleverne får deres første rundvisning, tilføjer Michael Willemar Svanøe. Idrætshøjskolen har blandt andet lagt nyt gulv i Frihedshallen og renoveret elevværelserne.

Idrætshøjskolen Sønderborg
Ideen til Idrætshøjskolen i Sønderborg blev skabt allerede i 1920'erne. Skolen skulle stå som et monument for danskheden i den landsdel, som havde været under tysk overherredømme fra 1864 til 1920.Tankerne blev dog ufrivilligt lagt på is under 30'ernes depression, mens 2. Verdenskrig satte en effektiv stopper for ideerne. Men i 1944 kom der igen gang i forslagene, og ved mange aktives store indsats kunne Kong Frederik IX indvie skolen 15. maj 1952.

Sønderborg Kommune gav et godt 14 ha. stort areal beliggende lige uden for byen og med direkte adgang til vandet. Sønderjysk Idrætsforening indledte en landsindsamling, hvor folk kunne give beløb til opførelsen af skolen. Fonden for Fædrelandets Vel gav et meget stort beløb - dels til bygninger og dels til udsmykning. Desuden bakkede de store idrætsorganisationer kraftigt op om projektet.

Kilde: Idrætshøjskolen Sønderborg
Michael Willemar Svanøe. Arkivfoto
Michael Willemar Svanøe. Arkivfoto
Foto: CLAUS THORSTED

Et kvalitetsløft

Hos Folkehøjskolernes Forening, der er medlems- og interesseorganisation for de godt 70 folkehøjskoler i Danmark, bekræfter man tendensen i Sønderborg. Det gælder alle former for højskoler

- Faktisk har der de seneste 10-12 år været en jævn stigning af elever, som blandt andet kan forklares med større årgange, men også et kvalitetsløft hos skolerne, siger pressechef hos Højskolernes Forening, Andreas Harbsmeier.

En tredje årsag, der baserer sig lidt mere på en fornemmelse i organisationen, er, at flere unge i dag i højere grad søger et fællesskab og en dannelsesvej. Det handler ikke kun om at komme hurtigt gennem uddannelsessystemet.

- Det er i hvert fald det vi fornemmer i vores snakke med de unge rundt omkring på højskolerne, tilføjer Andreas Harbsmeier.

Idrætshøjskole med ny rekord: Må oprette venteliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce