Gode erfaringer med tidlig tysk i sønderjyske skoler

Sønderjyske skoler har succes med tidlig tyskundervisning. Billedet her er fra en anden sammenhæng. Arkivfoto: Inge Lynggaard Hansen

Gode erfaringer med tidlig tysk i sønderjyske skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tønder, Sønderborg og Aabenraa kommuner indførte undervisning i tysk fra 0. til 3. klasse for to år siden. Også i Haderslev har flere skoler indført tidlig tysk. Erfaringerne med tidlig tysk er entydigt positive.

Sønderjylland: For to år siden blev tysk skrevet på skoleskemaet allerede fra 0. klasse i Tønder og Sønderborg Kommune og fra 3. klasse i Aabenraa Kommune. Flere skoler i Haderslev Kommune er også hoppet med på det tyske tog, men her har det været op til den enkelte skolebestyrelse, om de ville indføre tidlig tysk, og ikke kommunen.

Tilbagemeldingerne fra tysklærere og skolekonsulenter over alt i de sønderjyske kommuner har været positive, selvom begyndelsen bød på udfordringer. Der manglede nemlig materialer til tyskundervisning på de yngste klassetrin, og de skulle først laves.

Siden er det tyske sprog blevet mere og mere en del af folkeskolernes yngste klasser, og skoleleder på Høje Kolstrup Skole i Aabenraa, Karsten Hansen, giver lærerne æren for, at det tyske sprog er blevet taget så godt imod af børnene.

- Generelt oplever vi det som en succes i Aabenraa med tidligere tysk. Lærerne har en klar opfattelse af, at tilgangen til sproget er blevet noget anderledes, siger Karsten Hansen.

I Tønder Kommune indførte de udover tysk i de yngste klasser også en ekstra times tysk om ugen i 4.-6. klasse, og også det kan de allerede nu mærke effekten af nu.

- Lærerne i overbygningen, der har fået de børn op, som har haft ekstra tysk, siger, at de tydeligt kan se, at eleverne kan noget mere end de hidtidige klasser, siger Lene Nørgaard Hansen, der er skolekonsulent i Tønder Kommune.

Passer til alderen

Ifølge Winnie Rieder, der er folkeskolelærer på Høje Kolstrup Skole og tovholder for lærerne med tidlig tysk i Aabenraa Kommune, vil det hjælpe, at børnene i de ældste klasser ikke skal starte helt fra ny i 7. klasse.

- Det kan godt blive lidt barnligt for de større klasser, når de skal lære tysk gennem sange. Tysk i de tidligere klasser giver eleverne et helt andet sted at starte. Det gør dem mere trygge ved sproget, og de tør sige noget mere, når de rykker op i de ældste klasser, siger Winnie Rieder.

Sang og leg passer nemlig bedre ind i de mindste klasser, og det er noget, skolekonsulent i Sønderborg Kommune, Susanne Ries, gør meget brug af. Hun er regelmæssigt i kontakt med tysklærerne på folkeskolerne, og sammen hjælper de hinanden til nye materialer og nye idéer til undervisning.

Hun tager også selv ud på skoler og arrangerer tyske forløb for børnene, blandt andet om fastelavn, hvor Susanne Ries selv var klædt ud som en tysktalende pirat.

- Børnene skal lege tysk. Det er derfor, vi også inddrager sange og bevægelse i undervisningen. De skal ikke terpe grammatik, de skal lege sproget i stedet, siger Susanne Ries, der selv mærker, at børnene er motiverede, når hun er ude på skolerne.

Naboen til syd

Det tyske sprog betyder især noget, fordi de sønderjyske kommuner har så stor berøring med Tyskland.

- Det er vigtigt at lære tysk, men især vigtigt fordi vi er en grænsekommune. Eleverne får brug for at kunne sproget, også selvom de kan tale engelsk, siger Winnie Rieder.

For Tønder Kommune er det også vigtigt at lære børnene lidt mere end det tyske sprog i undervisningen.

- Vi prøver også at gøre børnene bevidste om, at det er lige derovre, at man taler tysk. Det er jo ofte et sprog, de møder i deres hverdag her i Sønderjylland, siger Lene Nørgaard Hansen.

Der findes endnu ikke konkrete resultater fra tests eller prøver, da det er for tidligt i forløbet. I Sønderborg Kommune er en undersøgelse af tidlig tyskundervisnings effekt dog ved at blive formuleret, så den kan sendes ud til skolestart i august.

Gode erfaringer med tidlig tysk i sønderjyske skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce