Formand: Boligforening bremser fjernvarmefusion

Gråsten Fjernvarme står overfor en prisstigning i 2019, hvor elstøtten til kraftvarmeværker, der producerer el, frafalder. Arkivfoto: Claus Thorsted

Formand: Boligforening bremser fjernvarmefusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gråsten Fjernvarme havde mandag aften generalforsamling, hvor forbrugerne bakkede op om en fusion mellem Gråsten og Sønderborg Fjernvarme. Gråsten Andelsboligforening er fortsat imod.

Gråsten: På Gråsten Fjernvarmes generalforsamling mandag aften havde formand Morten Sommer i sin beretning fokus på sammenlægningen mellem Gråsten og Sønderborg Fjernvarme.

På sidste års generalforsamling fik Gråsten Fjernvarme bemyndigelse til at kigge på fordele og ulemper ved en sammenlægning.

For Morten Sommer er der flere fordele ved at fusionere de to selskaber. Fra 2019 kan Gråsten Fjernvarme ikke længere modtage et el-tilskud fra Staten. Det betyder, at Gråsten Fjernvarme mister seks millioner kroner i driften.

- Det er forbrugerne, der kommer til at betale den regning. Vi ser frem mod en prisstigning. Hvis vi var sammen med Sønderborg Fjernvarme, så ville det blive nivelleret ud, og vi ville finde et fælles prisleje, siger Morten Sommer.

Desuden ser Morten Sommer flere stordriftsfordele ved en fusion som ved anlæggelse af nye røranlæg, anskaffelse af ny tank og indkøb af biobrændsel.

- Sønderborg har 12.000 aftagere, og Gråsten har 1700 aftagere, det vil samlet set give en mindre stigning i prisen og tilføre robusthed i forbindelse med uforudsete udgifter. Hvis hovedledningen springer, så er det kun os selv til at betale lige nu, siger Morten Sommer.

Fakta
Gråsten Fjernvarme har knap 1700 forbrugere, og varmeprisen har været den samme siden 2014. Prisen i 2018 vil ikke stige. Varmeproduktionen kommer fra en halmkedel, solcelleanlægget og gaskedler.

En kæp i hjulet

Ifølge Morten Sommer var Gråsten Andelsboligforening på generalforsamlingen repræsenteret ved formand, næstformand og administrator.

- De var de eneste som synligt tilkendegav, at det var en dårlig idé. Resten støttede positivt op om fusionen, siger Morten Sommer.

En beslutning om sammenlægning af de to fjernvarmeselskaber skal tages på ekstraordinære generalforsamlinger i Gråsten og Sønderborg. Men Gråsten kan ikke indkalde til ekstraordinær generalforsamling så længe, at Gråsten Andelsboligforening ikke støtter forslaget.

- Boligforeningen sætter en kæp i hjulet, og det er jeg meget uforstående overfor, når vi står overfor en prisstigning. Det er ligeledes uforståeligt, at man ikke vil forbrugernes bedste og få billig varme, men derimod sigter efter en kalkuleret prisstigning for alle varmeaftagere. Men sammenlægningen er på vej. Boligforeningen kommer til at revurdere deres holdning, slår Morten Sommer fast.

Gråsten Andelsboligforenings formand Kjeld Nielsen ønsker ikke at udtale sig. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra boligforeningens administrator, Jimmy Povlsen, direktør i Salus Boligadministration.

Han har tidligere udtalt til JydskeVestkysten, at boligforeningen er imod sammenlægningen, fordi boligforeningen mister indflydelse. Der er nemlig lagt op til, at hver forbruger har én stemme på generalforsamlingen. I dag har boligforeningen 54 stemmer ved Gråsten Fjernvarmes generalforsamlinger.

Der er bestyrelsesmøde i Gråsten Fjernvarme senere i maj.

Formand: Boligforening bremser fjernvarmefusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce